Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Nauda un politiskā karjera

Nu nākušas ziņas, ka būdams Satversmes tiesas priekšsēdētājs, Aivars Endziņš parakstījis rīkojumu, ar kura palīdzību viņš piešķīris prēmiju pats sev. Atkarīgajā Rīta Avīzē šis fakts prezentēts kā sensācija, kuras dēļ A. Endziņš būtu diskvalificējams no procesa.

A. Endziņš ir teicis, ka ST ir neatkarīga tiesu iestāde, tās prēmijas nosaka atsevišķa komisija, komisijas izstrādāto dokumentu paraksta tiesas priekšsēdētājs. Pats viņš par prēmēšanu nelemj. Tas nav gluži vai pat mazlietiņ tas pats, kas voluntāri no pacientiem ņemt "pateicību" naudas formā, bet V. Zatlera faniem tas ir pie vienas kājas. V. Zatlers, tā presē skaidrojis valdošās bandas vadonis Kalvītis, ar katru dienu izskatoties arvien pārliecinošāk un pārliecinošāk un pārliecinošāk un pārliecinošāk. Nodokļu nemaksāšana? Izvairīšanās no nodokļu maksāšanas? Vai dieniņ, vai tā būtu uzskatāma par problēmu? Galu galā, Kalvīša partija pērn par pusmiljonu pārtērējās un tā vietā, lai pieņemtu likumā paredzēto sodu, tā centās likumu grozīt tā, lai sods nebūtu jāmaksā un pārtēriņš tiktu pārkvalificēts no nozieguma uz kaut ko pavisam likumīgu. Pārtērējās arī Traktora Pirmā partija. Savuārt zaļie zemnieki par premjerministru vēlējās izvirzīt pašvaldības vadītāju, kurš kā pašvaldības vadītājs kļuva stāvu bagāts un nonāca likuma aizsardzības instanču uzmanības lokā. Nodokļu nemaksāšana šiem ļaudīm ļoti acīmredzami neliekas nekas slikts, un tāpēc to var leģitimēt ar valsts augstāko amatu. Pedāli grīdā un uz priekšu!

Arī Latvijas Ārstu biedrība ir nolēmusi Zatleru atbalstīt, jo tas esot "liels gods mūsu profesijai". Cik var spriest, Valdis Zatlers patiešām varētu būt ļoti labs dakteris, šajā ziņā nekas slikts par viņu nav dzirdēts, ja neskaita to, ka viņa oficiālajā vēsturē parādās ne gluži patiesa informācija par to, ko viņš pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā darīja Jēlas universitātē. Taču labs cilvēks -- tā nav profesija, un tomēr, tomēr par prezidentu ievēlēt cilvēku kurš vaļsirdīgi (politikāņi teiktu - drosmīgi) atzinies, ka nav maksājis nodokļus ...

Te apakšā, protams, ir nauda. Tāpat kā visiem pārējiem, arī dakteri un tiesneši grib dzīvot labi. Ja oficiālā alga ir paknapa, un tā protams bieži vien ir pat ļoti paknapa, tad jāmeklē citi varianti. Viens strādā papildu slodzi, otram laimējas strādāt iestādē, kura maksā prēmijas, trešais politikānis būdams "strādā" visādās padomēs un valdēs un pelna vairāk naudas, nekā pamatdarbā. Ja vēl ceturtajam ļaudis voluntāri dod aploksni ar naudu -- bravo! Taču ir vairāk nekā dīvaini, ka 16 gadus pēc valsts neatkarības atjaunošanas un trīs gadus pēc tam, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā joprojām ārstiem ir jāņem slepeni maksājumi un tiesnešiem ir jāparaksta rīkojumi par sevis un citu tiesnešu prēmēšanu. Vēl vairāk, Kalvītis ar savu bandu prezidenta kandidātu izvirzīšanas laiku saīsināja līdz absolūtam minimumam, jo baidījās, ka kandidātu sabiedrība "noēdīs" -- un tad galu galā izvirzīja nodokļu nemaksātāju! Jēziņ!

Ja likumā paģērtētā "nevainojamā reputācija" nesanāk nedz V. Zatleram, nedz A. Endziņam, tad laiks meklēt tālāk. Man ticams liekas gan pirmā, gan otra skaidrojums -- ticu, ka Zatlers nedeklarēja ienākumus, ticu, ka Endziņš parakstīja rīkojumu. Nedomāju, ka sabiedrībai vajag pateikt priekšā, ka nodokļu nemaksāšana ir laba un apbalvojama lieta, turklāt voluntāri dotu naudu voluntāri var arī neņemt. Savukārt, ja iestādes priekšsēdētājam prēmējot kolēģus automātiski jāpaliek pašam bez prēmijas, tad drīz vien valstī būs iestāžu priešsēdētāju deficīts. Katrā ziņā šo lietu sakārtošana ir to pašu politikāņu rokās, kuri taisni priecājas, ka likumi reizēm neattiecas uz visiem. Partiju finansēšana, būvceltniecība kāpās -- šie nebūs tie ļaudis, kuri sakārtos medicīnas finansēšanu un tieslietu sistēmas atalgojumu sistēmu.

Interesanti, vai līdz 8. jūlijam ir iespējams Eiropas Kopienas tiesas tiesnesim sakārtot lietas un pārcelties uz villu Jūrmalā?


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja