Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Par apbēdināto tieslietu ministru un svēto māsu Ingrīdu

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Šodien presē ir atrodami divi citāti, kuri lieliski raksturo vienu no mūsu valsts sabiedriski politiskās dzīves elementiem. Lūk:

Valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas televīzijā runādama par kukuļdošanu valsts un pašvaldību iestādēs: "Tas ir absolūts nihilisms pret likumu, tā ir milzīgākā nekaunība. Tie jau nav individuāli cilvēki, tā ir vesela sistēma. Cilvēki bija pieraduši vai aizgājuši savā nekaunībā tik tālu, un viņiem nav šīs baiļu sajūtas, ka viņi varētu tikt pieķerti. Tas ir aizgājis pārmērībās, un bezkaunība ir sasniegusi neizmērojamus apmērus."

Un Tieslietu (atkārtosim -- Tieslietu) ministrs Gaidis Bērziņš, arī Latvijas televīzijā: "Mani apbēdina, ka no Valsts kontroles dzird tikai negatīvas lietas."

Šis pēdējais atzinums perfekti iemieso mūsu valsts politiskās "elites" attieksmi pret korupciju. Valsts kontrole, darot savu darbu un norādot uz tām jomām valsts iekārtā, kurās ir samilzušas ētikas, morāles un likumības problēmas, tieslietu ministru "apbēdina." Tikpat apbēdinātiem mums laikam jābūt par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, kurš "tikai" nodarbojas ar korumpantiem. Pozitīvas lietas šīm iestādēm droši vien būs sakāmas tad, kad ministram Bērziņam pakļautā Tiesu Informācijas sistēmā vairs nebūs VK konstatētās "milzīgās nelikumības" un viņa partijas biedra Jāņa Birka vadītajā Rīgas domē vairs nebūs nepieciešams ik pa laiciņam aizturēt jau nākamo "censoni" ar izstieptu roku un naudas žūksni diplomātā.

"Valsts kontrole pasaka savu viedokli, norādot dažas atsevišķas negatīvas lietas, nepasakot labās," tā sūkstījies tieslietu ministrs. Nu, varbūt Inguna Sudraba varētu kādreiz intervijā pateikt, piemēram, ka ar Pūpēžu pagasta grāmatvedību un lietvedību viss ir kārtībā. Taču tieslietu ministram labāk par jebkuru citu būtu jāsaprot, ka tam būtu jābūt pašsaprotami, ka valsts un pašvaldību iestādēs nenotiek nelikumīga, amorāla un neētiska rīcība. Tādas instances, kā VK un KNAB ir radītas precīzi tā, lai atrastu "negatīvas lietas" un tās izskaustu no politiskās dzīves.

Pirms vairākiem mēnešiem man bija iespēja Ingunu Sudrabu intervēt Latvijas radio, un es viņai arī jautāju, vai viņa nevar nosaukt kādu izvērtētu iestādi, par kuru patiešām var teikt "malači, tur viss bija kā nākas." Nevarēja. Un kamēr politiskās "elites" attieksme pret korupcijas izskaušanu turpinās būt labākajā gadījumā pasīva un sliktākajā gadījumā agresīvi uzbrūkoša, "negatīvās lietas" turpinās rasties vēl un vēl.

***

Un jā, šodien presē ir vēl viens citāts, kurš uzrāda to, cik ļoti politiskā "elite" stāv atstatu no dzīves reālijām. Kādreizējā Saeimas spīkere Ingrīda Ūdre Dienas Biznesa žurnālā Numurs: "Negribu salīdzināt sevi nekādā ziņā, vienkārši iedomājos -- Jēzus Kristus arī tik daudz laba darīja cilvēkiem, un tie paši cilvēki pieņēma lēmumu, lai viņu tiesātu. Un tikai pēc gadu desmitiem vai simtiem viņi saprata, cik daudz laba Jēzus ir darījis." Bez komentāriem.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja