Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Borisa Godunova vērienīgais askētisms un sirdsapziņas pārmetumi Parīzes operā

Bastīlijas operā Parīzē notikusi Modesta Musorgska Borisa Godunova pirmizrāde, kuru iestudējis prominentais Rietumos strādājošais krievu maestro Vladimirs Jurovskis un ievērojamais flāmu režisors Ivo van Hove

Šis ir estētiski tīrs, vērienīgi askētisks, mūsdienīgi stilizēts uzvedums. Tā galvenais scenogrāfijas elements ir starp spoguļu sienām visā skatuves platumā izvietotais milzīgais videoprojekciju ekrāns, kura vidū atrodas kāpnes ar sarkanu paklāju. Titulvaroni spoži atveido krievu bass Ildars Abdrazakovs, arī pārējās lomās dominē krievu dziedātāji. Parīzes operas koris pārliecinoši tēlo krievu tautu, kura neslēpj dusmas, taču nezina, kā tikt ar tām galā.

Diriģents Vladimirs Jurovskis piedāvā muzikāli nevainojamu Borisa Godunova interpretāciju. Parīzē skan operas pirmā versija, kas tapusi 1869. gadā, – skarbs, vīrišķīgs, koncentrēts, izteikti politisks vēstījums par varu un vientulību, Borisa Godunova ambīcijām un atsvešinātību no tautas. Operas oriģinālversija, kuru 1871. gadā noraidīja cenzori, būtiski atšķiras no 1872. gadā tapušās redakcijas: tajā nav t. s. Polijas cēliena, baleta ainas un mīlas stāsta. Tā ir personiska, dramatiska un ļoti šekspīriska.

Borisa Godunova pamatā ir Aleksandra Puškina traģēdija, kuru viņš rakstīja, iedvesmojoties no Viljama Šekspīra un Nikolaja Karamzina darbiem, kā arī vēstures hronikām (Puškins neslēpa, ka tekstā, radot tēlus, imitējis Šekspīru).

Vara un tās ļaunprātīga izmantošana ir viena no galvenajām tēmām, kurai savā daiļradē pievēršas režisors Ivo van Hove – slavenās teātra kompānijas Toneelgroep Amsterdam līderis. Viņš ir iestudējis daudzas Šekspīra drāmas. "Paralēles ir neizbēgamas. Uzvedot Borisu Godunovu, es domāju par Makbetu, taču vēl biežāk – par Cēzaru. Borisu nodarbina tāds pats jautājums: kā sadzīvot ar to, ka esi ticis pie varas, pastrādājot slepkavību," saka Ivo van Hove.

Izrādē titulvaroni nomoka sirdsapziņas pārmetumi, viņš ir histērijā, kas izpaužas gan iekšēji, gan ārēji, un pamazām zaudē saprātu, viņa dvēsele iznīkst. Režisors uzsver, ka viņa iestudējums pirmām kārtām ir stāsts par varu, nevis Krieviju. "Iespējams, kādam Boriss atgādinās Putinu. Franči saskatīs viņā Makronu, savukārt amerikāņi – Trampu. Tas nav tik principiāli, man gribētos ticēt, ka mums ir sanākusi universāla izrāde," piebilst Ivo van Hove.

Boriss Godunovs Bastīlijas operā skanēs 29. jūnijā, 2., 6., 9. un 12. jūlijā.

Informācija: www.operadeparis.fr

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja