Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ceļā uz gaismu, lai pasaule neapstātos. Valmierā skanēs koncertprogramma Laiks. Tu. Lūgšana

Latvijā reti izpildīti sakrālie dziedājumi un pasaulslavenā igauņu svētminimālista Arvo Perta skaņu gleznas izskanēs jaunās dziedātājas un diriģentes Aleksandras Špicbergas, viņas vadītās vīru vokālās grupas un sitaminstrumentālistu Elvija Endeļa un Mikus Bāliņa koncertā mistērijā Laiks. Tu. Lūgšana Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā 8. janvārī plkst. 17.00.

Šī programma jau 2. janvārī bija dzirdama Rīgā klausītāju pilnā Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, ļaujot gremdēties dažādu laiku un pasaules reģionu sakrālajā mūzikā.

Iecere rīkot koncertu, kas mudinātu vienoties kopīgās lūgšanās, dzimusi pirms diviem gadiem, taču kovidpandēmija neļāva koncertiem notikt klātienē. Aizvadītais gads nesis pasaulei jaunus pārbaudījumus – arvien skarbākus un baisākus. Tāpēc vēl aktuālāka ir kļuvusi nepieciešamība pēc stipras un kopīgas lūgšanas – visupirms par mieru pasaulē.

Koncertprogrammā Laiks. Tu. Lūgšana iekļauti dažādu gadsimtu baznīcas dziedājumi un lūgšanas latīņu, grieķu, aramiešu, baznīcslāvu un latviešu valodā un igauņu komponista Arvo Perta instrumentālās skaņu gleznas. Ivara Vācera režisētās gaismas spēles ļauj izdzīvot gaismas uzvaras stāstu.

Daļa koncertprogrammā iekļauto skaņdarbu klausītājiem ir jaunatklājums un Latvijā, iespējams, skan pirmo reizi. To vidū arī lūgšana Mūsu Tēvs debesīs aramiešu – Jēzus – valodā. Koncertā skan gan Austrumu, gan Rietumu rita baznīcas dziedājumi. "Mans sapnis ir, lai mēs šajā sarežģītajā laikā visi būtu kopā, sajustu kopību un stiprinātos kopīgās lūgšanās. Ja tikai uz mirkli pasaulē apklusīs lūgšana, pasaule apstāsies. To mēs nedrīkstam pieļaut!" saka Aleksandra Špicberga. "Mēs ceram, ka mūsu koncerts dāvās klausītajiem stundu miera un pārdomu, ļaus stiprināties garā un svinēt gaismas dzimšanas svētkus," savukārt piebilst koncerta producente Māra Špicberga.

Aleksandra Špicberga ir viena no spilgtākajām un daudzpusīgākajām jaunās paaudzes mūziķēm Latvijā. Vienlīdz tuva viņai ir gan akadēmiskā, gan baznīcas un tautas mūzika, turklāt dziedātāja izgājusi arī deju grupas Dzirnas skolu, un pērnvasar viņas priekšnesumu varēja vērot augstu debesīs likteņa šūpolēs Agra Daņiļeviča veidotajā lieluzvedumā Dziesma dejo. Deja skan Mežaparka Lielajā estrādē. Līdztekus studijām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā profesora Andra Veismaņa klasē viņa mērķtiecīgi pēta sakrālo mūzikas mantojumu, ko atskaņo kopā ar pašas veidoto vīru vokālo grupu. Aleksandra Špicberga ir vairākkārtēja valsts un starptautisku jauno vokālistu konkursu laureāte, piedalījusies starptautiskos mūzikas festivālos un aktīvi koncertē, sadarbojoties ar dažādu žanru izpildītājmāksliniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja