Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pieminot Andreju Žagaru, tiks izrādīta opera Pīķa dāma

Pieminot ilggadējo Latvijas Nacionālās operas direktoru, režisoru Andreju Žagaru, 2020. gada 20. februārī atjaunojuma pirmizrādi piedzīvos Pētera Čaikovska operas Pīķa dāma iestudējums. Andreja Žagara režijā šis uzvedums pirmizrādi piedzīvoja 2005. gadā un guva spožus starptautiskus panākumus, informēja Latvijas LNOB sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Andreja Žagara veidotais Pīķa dāmas iestudējums - reizē trausls un fascinējošs - ir sajūsminājis operkritiķus un teātra apmeklētājus dažādās valstīs. Pīķa dāma ar panākumiem izrādīta viesizrādēs Luksemburgā 2009. gada janvārī un festivāla Pārsteidzošā Latvija ietvaros Bordo teātrī 2005. gadā.

Mūzikas kritiķe Šērlija Āptorpa laikrakstā The Financial Times rakstīja: „Pīķa dāma ir triumfs. Šoreiz Žagara režija ir pārliecinoša un aizraujoša, viņa koncepcija groda un pamatīga, viņa skatuves mākslinieku komanda spēcīga un jauno solistu izpildījums saviļņojošs."

Kopā ar Andreju Žagaru iestudējuma radošajā komandā strādāja scenogrāfs Aleksandrs Orlovs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, horeogrāfe Elita Bukovska un gaismu mākslinieks Gļebs Fiļštinskis.

Atjaunojuma muzikālais vadītājs būs Mārtiņš Ozoliņš, atjaunojuma režisors – Juris Žagars, režisora asistente – Dace Volfarte.

Hermaņa lomā iejutīsies krievu tenors Sergejs Poļakovs, kurš šobrīd strauji gūst  atzinību izcilos opernamos visā pasaulē. Hermaņa lomu dziedātājs ar panākumiem interpretējis Koventgārdena operā Londonā un Vācu operā pie Reinas. Lizas lomā būs šīgada konkursa Operalia uzvarētāja, ukraiņu soprāns Anna Bondarenko, Tomski interpretēs izcilais baltkrievu baritons Vladislavs Suļimskis, Polinas lomā –  latviešu mecosoprāns, Frankfurtes operas soliste Zanda Švēde.

Ievērojamā krievu dzejnieka Aleksandra Puškina stāsts Pīķa dāma (1836) uzreiz pēc publicēšanas guva milzīgus panākumus: publiku intriģēja fantastiskais saturs un precīzi tvertais laika gars. Hermaņa, Lizas un vecās grāfienes trīsstūris Pētera Čaikovska pēdējā operā aizrauj ar darbības straujumu un ģeniālu mūziku.

Biļetes uz operas Pīķa dāma atjaunojuma pirmizrādi un citām februāra un marta izrādēm no 6. novembra varēs iegādāties LNOB un visās Biļešu paradīzes kasēs.

 

 

Top komentāri

Iestudējums bija
I
muļķīgi lecīgs - kā jau ažagara pseidorežijas. bet uzrakstīt par kārtūigu piemaksu var jebko, papīrs panes visu. Vēl tikai tā trūka, ka intrigantu jurīti vēl ievilkt operā, no kuras šis sajēdz vēl mazāk bekā vīzdegunīgais brālītis, kurš no operas nesaj;ēdza neko?
Margarēta
M
Es nezinu, vai šis tiešām briesmīgais iestudējums būtu jāizrāda un vēl jāpasludina par kaut kādu piemiņas pasākumu. Skumji, ka radošas personības piemiņai izdomā izrādīt viņa radītu būtībā brāķi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja