Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Rīgā uzstāsies viens no ātrākajiem ģitāristiem pasaulē - Pols Gilberts

5. oktobrī visus, kas pie mums apsēsti ar sešstīgu elektrisko instrumentu, gaida tikšanās ar vienu no neapšaubāmām autoritātēm šajā laukā - Ibanez ģitāru izgatavotāju lepnumu Polu Gilbertu - ģitāristu, kuru žurnāls Guitar World atzinis par vienu no 50 visu laiku ātrākajiem ladu pārskrējējiem pasaulē, ierindojot viņu vienā kategorijā ar Yngwie Malmsteen un Eddie Van Halen, informē koncerta organizatori klubs "Melnā Piektdiena". 


Lai pārliecinātos par šo adekvāto novērtējumu, vispirms jāiepazīst grupas Racer X (kopumā izdoti 5 studijas un 4 "dzīvie" albumi) ieraksts ar nosaukumu Street Lethal, kurš izdots 1986. gadā, īpašu uzmanību pievēršot ievadkompozīcijai Frenzy un tālāk astotajai dziesmai - Y.R.O. Par pēdējās pieminētās kompozīcijas nosaukumu atbildīgs producents Maike Varney, kurš vēl ieraksta procesa laikā to dēvēja par Yngwie (Malmsteen) Rip-Off, jo starp Malmsteen kompozīciju Black Star un šo bija acīmredzama saikne, kas visuzkrītošāk izpaužas tieši teju identiskajās basģitāras partijās.

Saprotams, Gilberta virtuozitātes pamatā nav tikai Malmsteen ietekme. Vēl nesasniedzis 20 gadu vecumu, Pols pabeidza Ģitāras tehnoloģiju institūta (GIT - Guitar Institute of Technology) mūziķu institūtu Losandželosā, kur kļuva par pasniedzēju. Šajā laikā savstarpēji pazīstami kļūst viņš, John Alderete, Mark Slaughter (vēlāk izveido Slaughter), Jeff Martin no Surgical Steel, kā arī Scott Travis (tas pats klasiskā Judas Priest Painkiller albuma bungu meistars), kurš sākotnēji noraida piedāvājumu piedalīties Racer X, taču jau otrā grupas albūma ierakstā pie bungām dzirdams un redzams tieši viņš.

Šie cilvēki cieši saistīti ar Racer X izveides procesu 1985. gadā, un pats grupas nosaukums iemieso Gilberta un Alderete ambīcijas parādīt virtuozu ātrumu ģitārspēlē. Ja Racer X 80ajos vairāk piesaistīja interesi no publikas, kas pati aizrāvās ar ģitārspēli (koncertos ticis manīts arī Latvijā uz skatuves redzētais Steve Vai), tad Gilberta un basista Billy Sheenan 80. gadu beigās izveidotā grupa Mr. Big koncertos pulcēja daudz raibāku kontingentu. Šī grupa bija ierakstu industrijas giganta Atlantic Records lielākā komerciālā veiksme Japānā, pārdodot sešus Mr. Big studijas, sešus "dzīvos" albūmus, kā arī vairākus hitsinglus, kopumā laikā līdz 2002. gadam pārdodot ap 7 miljoniem grupas izdoto ierakstu vienību visā pasaulē.

Pola Gilberta ģitārspēli ietekmējušo mūziku lieliski atspoguļo viņa pēdējos gados kopā ar Dream Theater bunģieri Mike Portnoy veidotie, roka klasikai cieņu apliecinošie tribute projekti - 2003. gadā The Beatles kaverversijas spēlējošais Yellow Matter Custard (uz skatuves bijis redzams tikai divas reizes, taču ir izdoti CD un DVD), 2004. gadā Led Zeppelin tribute grupa Hammer Of the Gods, 2005. gadā Rush tribute grupa Cygnus and the Sea Monsters, kā arī Amazing Journey 2006. gadā kā The Who tribute. 2006. gadā izdots pirmais Pola instrumentālais albūms Get Out of My Yard, kam pateicoties viņš pagājušajā gadā devās lielo ģitārspēles meistaru G3 turnejā kopā ar Joe Satriani un John Petrucci (Dream Theater), un šīs turnejas pieredze lika viņam nomainīt ilgu laiku izmantotos Laney pastiprinātājus pret Marshall Vintage. To skanējumu vienlaikus ar Ibanez PGM300 sērijas ģitārām un ne pārāk daudz izmantotajiem efektiem varēsim ievērtēt jau 5. oktobrī klubā "Melnā Piektdiena", kura skaņu aparatūra jau gatavojas šim nebūt ne vieglajam izaicinājumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja