Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tuvplānā – tikai Mocarts

LNSO sāk jaunu koncertciklu Meistari un meistardarbi

Atgriezies no Eiropas koncertturnejas, kur presē cildināts kā "orķestris ar plašu dvēseles skaņu", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) savā mājvietā Lielajā ģildē sāk jaunu koncertciklu Meistari un meistardarbi. To atklās programma Mocarts un Mocarts 2. novembrī plkst. 19. Klausītāji tiks iepazīstināti ar ģeniālā Vīnes klasiķa Volfganga Amadeja Mocarta daiļradi dažādos viņa dzīves posmos. Diriģents Guntis Kuzma šajā koncertā iesaistījis arī divas lieliskas solistes, Lielās mūzikas balvas laureātes – soprānu Guntu Gelgoti un klavesīnisti Ievu Salieti.

V. A. Mocarts ir viens no visu laiku lielākajiem ģēnijiem mūzikā. Baudot viņa meistardarbus, gan reti aizdomājamies par to, ka viņš bijis dzīvs cilvēks ar neiedomājami spožām spējām, plašu apvārsni, taču arī ar aptumsumiem un drāmu. Mocarta mūziku ir viegli klausīties, tomēr tajā ir arī daudz noslēpumu. Koncerts būs viens solis tuvāk ģēnijam, kura garīgās dzīles var apjūsmot, bet ne izzināt.

Koncerta diriģents Guntis Kuzma stāsta, ka Mocarta mūziku iemīlējis jau tad, kad tikai sācis mācīties spēlēt klarneti: "Vēlāk mani spēcīgi ietekmēja somu diriģenta Juhas Kangasa piedāvātās Mocarta simfoniju interpretācijas, esmu dziļi un ilgstoši pētījis Mocarta ģeniālo Klarnetes koncertu un tagad – jau pēc diezgan daudziem gadiem – esmu priecīgs pievērsties Mocartam kā diriģents. Mocarta mūzika ir fenomenāla ar to, ka tajā ir neiedomājamas dzīles. Var meklēt, atrast, pazaudēt, šaubīties, sajūsmināties, mulst un apbrīnot. Centīsimies iespējami plašā diapazonā parādīt Mocarta daudzpusīgumu."

Operu Mocarts uzskatīja par savas daiļrades pamatžanru, tāpēc koncerta ievadā skanēs operas Figaro kāzas uvertīra. Motete Exsultate, jubilate būs virtuozas, daiļskanīgas kontrtenoru vokālās mūzikas paraugs. "To, ka Mocarts to rakstījis kontrtenora balsij, jūtu, jo līdzās augstajam reģistram nereti melodija aizvijas soprānam vidēji zemu. Iespējams, tieši tāpēc šo skaņdarbu dzied arī mecosoprāni. Uz šo moteti, kura sastāv no trim ārijām un rečitatīva, raugos nevis kā uz virtuozu koncertskaņdarbu, bet kā uz gaviļpilnu mūziku ar vēsti. Tā ir gan līksmot aicinoša, gan personiska. Īpaši daiļa ir liriskā daļa – kā liliju vainags," komentē Gunta Gelgote.

16 gadu vecumā tapušais klavesīnkoncerts – faktiski Johana Kristiāna Baha jeb "Londonas Baha" sonātes pārlikums klavesīnam un orķestrim – rāda vienu no spēcīgākajām ietekmēm, kas veidojusi Mocarta ģēniju. Programmas beigās – grandiozā un dzīvespriecīgā Domažora simfonija Jupiters.

LNSO jauno ciklu šīs sezonas gaitā turpinās Dmitrija Šostakoviča un Ludviga van Bēthovena daiļradei veltīti koncerti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja