Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Violeta nāves brīdī atskatās uz savu dzīvi. Diāna Damrava un Huans Djego Floress operā Traviata tiešraidē no Ņujorkas

Sestdien, 15. decembrī, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Kino Citadele tiešraidē no Ņujorkas Metropolitēna operas tiks demonstrēts Džuzepes Verdi Traviatas jauniestudējums

Izrādi veidojis Ņujorkas operteātra jaunais muzikālais vadītājs enerģiskais un talantīgais kanādietis Janiks Nezē-Segēns un amerikāņu režisors Maikls Meiers. Galvenās lomas atveido zvaigznes – vācu soprāns Diāna Damrava (Violeta) un peruāņu tenors Huans Djego Floress (Alfredo), kuru šovasar dzirdējām soloprogrammā Dzintaru koncertzālē.

Kritiķi slavē Janika Nezē-Segēna izsmalcināto un eleganto Verdi partitūras lasījumu, viņa jūtīgo attieksmi pret dziedātājiem un sakāpinātas intensitātes brīžos – azartu un kaislīgumu bez melodramatiskām pārmērībām. Pozitīvas atsauksmes gūst arī dziedātāji: Diāna Damrava ir viena no spilgtākajām, inteliģentākajām aktrisēm uz operas skatuves, kura katrai lomai atrod oriģinālu, vienmēr dvēselisku, personisku pieeju. Par bel canto karali dēvētais Huans Djego Floress Traviatā dzied pirmo reizi – viņš sāk izpausties arvien dramatiskākā repertuārā. Huana Djego Floresa atveidotais Alfredo ir jauneklīgs, dedzīgs un emocionāli patiess, viņa balsī ir jūtamas svaiguma un liriskuma nianses. Alfredo tēva Žorža Žermona lomā pārliecinošs ir spēcīgais amerikāņu baritons Kvinns Kelsijs.     

Režisors Maikls Meiers izrādē apvieno romantisma un dekadences elementus. Darbība risinās Parīzē XIX gadsimta vidū. Maikls Meiers iestudējis operu kā mirstošās titulvarones atskatu uz savu dzīvi – skanot Traviatas prelūdijai, skatītāji redz, kā Violeta dodas mūžībā. Telpa paliek nemainīga: katrā ainā skatuves vidū ir Violetas gulta, klavieres un galdiņš. Viņa drudžaini atceras savas dzīves notikumus, kuri kā gadalaiki nomaina cits citu. Pavasarī Violeta iemīlas, vasarā ir idilles periods kopā ar Alfredo lauku mājā, rudenī attiecības izjūk, ziemā pienāk dzīves traģiskais fināls.

Šis Traviatas iestudējums ir daudz tradicionālāks, konservatīvi skaistāks nekā iepriekš Metropolitēna operā redzētais vācu režisora Villija Dekera darbs, kas bija provokatīvs un laikmetīgs seksa, nāves, dzimumu attiecību un laika plūduma pētījums.   

Operu Traviata kinoteātrī Kino Citadele varēs noskatīties ne tikai tiešraidē 15. decembrī, bet arī atkārtojumā trešdien, 19. decembrī, plkst. 18.30.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja