Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Jānis Jarāns. Notiek Vidzemē. Tagadnē

Teātris TT jauno sezonu sāk ar Blaumaņa lugas Indrāns iestudējumu. Galvenajā lomā — Jānis Jarāns

Saule spīd tieši acīs. Šodien sākas rudens, bet vasara pēc tik ilgām rudenīgām dienām, šķiet, iespītējas — neies viņa prom, un viss! No rīta sazvanos ar Jāni Jarānu. Viņš saka — vēl atrodoties Engurē, bet tūliņ pat došoties uz Rīgu. Pusdienlaikā Grīvas mēbelēs jau sāksies kārtējais Blaumaņa Indrānu mēģinājums. Pa ceļam Jānis iebrauc Dienā uz interviju un uzreiz izlabo — izrādi sauks nevis Indrāni, bet Indrāns!

Veltījums draugiem

"Un tu esi vecais Indrāns?" — tā es. Tā gan. Jānim lūpu kaktiņi visu laiku ir uz augšu. Neslēpj, ka viņu pārsteigusi režisora un pedagoga Laura Gundara uzdrīkstēšanās: "Man, komiķim, tāda loma! Esmu spēlējis nopietnas lomas, bet to jau atceras tikai daži." Aktieris skaidro, ka izrāde būs nevis par mājām, bet par cilvēku attiecībām. Savu lomu viņš veltī draugiem — vienaudžiem un visiem kārtīgiem vīriešu kārtas cilvēkiem, kuri atjaunojuši tēva mājas vai uzcēluši jaunus lielus mājokļus ar daudzām istabām un brīvdienās gaida bērnus un mazbērnus ciemos, bet šie atbrauc labi ja reizi mēnesī: "Manas paaudzes vīri mazliet krāpa valsti, kaut ko kaut kur dabūja pa blatu, lai uzceltu to lielo māju, lai būtu dēlam, bet viņš pasaka — vai es tev lūdzu to darīt? Jānis atklāj: "Iestudējumā nebūsim veci un tizli, ar prievīti ap kaklu. Tas jaunos neinteresē. Arī Blaumaņa valoda būs mūsdienīgāka, jo uzskatām, ka izrādes adresāts ir jaunieši. Tāpēc arī tā nianse lugas nosaukumā. Indrāni jauniešiem asociējas ar skolas obligāto literatūru, bet Indrāns un vēl Jarāns — tur kaut kas ir! Tas, redz, ir mārketinga triks, lai skatītājus dabūtu iekšā zālē, bet galvoju — viņi nenožēlos." Pazīstamais komiķis saka, izrāde nebūs didaktisks stāstiņš par to, ka vecākus vajag mīlēt, neskatoties ne uz ko. Blaumanis ir pasaules klases dramaturgs, un "sprediķus" viņš nekad nerakstīja.

Jānis pašlaik esot "ar galvu iekšā" topošajā izrādē un bilst, ka sievai Dagnijai tas neesot viegls periods, jo viņš izdzīvo tekstu gan uz skatuves, gan mājā un domā, ka iestudējums būs aizkustinošs, varbūt pat līdz asarām aizkustinošs.

Indrāna pirmizrāde paredzēta 3.oktobrī salonā Grīvas mēbeles Daugavgrīvas ielā. Aktieris atzīst, ka "tā vieta vēl nav manis apdzīvota", tāpēc nebūšot viegli, jo tur ir kā kino — aktieris visu laiku ir tuvplānā, mānīties nevar. Pārliecību par to, ka viss izdosies, rada arī veiksmīgi izveidotā izrādes komanda. Jānis priecājas, ka pēc ilgiem gadiem viņš atkal spēlēs kopā ar Dailes teātra aktrisi Esmeraldu Ermali, kas izrādē atveidos Indrānu māti. Jaunākās paaudzes Indrānu pāri spēlēs no filmas Saldā indes garša skatītāju iemīlētā aktrise Natālija Grebņeva un Valmieras teātra jaunais aktieris Mārcis Lācis. Lugā darbosies un Indrānus apdzīvos aktieri Jānis Kirmuška, Aiva Birbele, Viktors Jancevičs un Anna Putniņa.

Jānis viltīgi pasmaida, ar pusvārdiem vien ieminoties, ka izrādē gaidāmi dažādi pārsteigumi. Kā ar stangām no viņa izdabūju, ka, iespējams, kalps Noliņš būs cittautībnieks, kas cenšas iejusties šajā vidē un runā latviešu valodā. Jānis Jarāns saka: "Mēs ievērojam Blaumaņa norādi — lugas darbība notiek Vidzemē, tagadnē."

Jarāns no Bali?

Lai kā Jānis Jarāns būtu pārņemts ar Indrāna iestudējumu, viņš neliekuļo, saka — labāk tomēr jūtoties vieglajā žanrā jeb, kā viņš to dēvē, stand up: "Man Dievs devis spēju cilvēkus priecēt. Laiki arī nav tie vieglākie, tāpēc vajag vairāk smaidīt. Izrādē Alu cilvēks es divas stundas biju viens ar skatītājiem, jutos gandrīz kā parapsihologs. Šķita, ka cilvēki pēc izrādes dodas prom gaišāki, smaidīgi."

Aktieris nenoliedz — viņš esot laimīgs, ka pašlaik nav tiešās darba attiecībās ne ar vienu Latvijas teātri, kaut visos savulaik strādājis: "Saproti, tas ir labdabīgs purvs, kad tu jau zini, kas, ko un kā spēlēs. Man patīk process. Kad ieej jaunā kolektīvā, visi tevi pēta un tu pats visus noskati, un sākumā jūties kā svešķermanis. Ja iestudējums iedvesmo, kā tas ir Indrānā, veidojas lieliska komanda un notiek brīnumu lietas." Jānis Jarāns cer, ka Indrāns pārliecinās — pat ļoti zināmas lietas var būt negaidīti interesantas ikvienam cilvēkam.

Vai pēc pirmizrādes aktieris kādu laiku atpūtīsies? Izrādās, pavisam ne. Oktobra sākumā Jānis ar sievu Dagniju dosies ekspedīcijā uz Bali salu Indonēzijā! Uz brīdi šķita, ka šis ir slavenā komiķa kārtējais jociņš, bet Jarāns nopietni skaidro — šajā paradīzes nostūra salā esot atradis savas saknes. Jarānpāris apceļos salas ciematus, tiksies ar vietējiem iedzīvotājiem, meditēs, apmeklēs tempļus. Jānis bilst, ka salā esot kaut kas no latviešiem. Bali iedzīvotāju valodā pat esot latviski vārdi — Guntis, Pēteris, saule, maize un citi. Internetā aktieris izracis, ka dažu ciemu iedzīvotāji, attīroties no mošķiem, katru vakaru dejojot rituālu deju jarandance: "Nu, saki, kas tas ir? Pavērošu!"

Vispār jau — kas to lai zina, kur ir mūsu īstās mājas, mūsu senču Indrāni?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja