Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Godmanis un Centis Ūbele – ir atšķirības?

Man tiešām patīk Ivars Godmanis. Vienmēr paticis. Pat vairāk nekā pašai gribētos. Tagad arī priecājos, ka viņš dominē medijos, ka televīzijā pie vārda citi tikpat kā netiek. Jautājums, vai televīzijas, ik dienas filmējot viedokļa plūdus par visiem iespējamiem tematiem, nav radījušas mums visiem tādu kā Godmaņa ikvakara šovu. Tikpat apstulbinošu kā pārējie šovi, kuru misija ir mūs izklaidēt un novērst uzmanību no realitātes.

Nav pārāk daudz žurnālistu, kas spēj līdzvērtīgi vadīt interviju ar Godmani, pēdējā laikā neesmu redzējusi diskusiju ar Godmaņa piedalīšanos, kas nepārvērstos viņa monologā. (Piemēram, 100.panta speciālizlaidums pagājušajā ceturtdienā.) Harizmas, zināšanu un enerģijas kokteilī, ko piedāvā Godmanis, jaunu ziņu ir maz. Drīzāk paša Godmaņa kārtējais izteikums jau ir ziņa, ko pienākums parādīt. Monologs sērijās. Tā ir ziņa, ka Godmanis strādā nepaguris, neko nav aizmirsis, par visu rūpējas. Būtībā laba, priecīga ziņa. Vismaz televīzijas kā apmātas to piedāvā un jauki kultivē situāciju, ka viens viedoklis ir noteicošais, pārējie veido maznozīmīgu fonu. Aizgrābtība ar amatpersonām medijos ir neiznīdējama. No vienas puses ir pareizi, ka premjers skaidro savu nostāju, bet tam nevajadzētu pārvērsties par līdzekli, kā nosmacēt citas domas.

Politiķi lieliski apguvuši uz medijiem orientētu ziņu menedžmentu – piedāvāt vēstījumus, kas interesē pirmkārt televīziju. Tā radās mediokrātija, kad politiķi dara tikai to, kas varētu raisīt ātru mediju interesi, bet ilgtermiņa stratēģijas un nopietnus darbus piemirst. Šķiet, mēs esam gājuši vēl tālāk – mediji sacenšas, lai topa figūras varētu parādīties bez mitas, jo vairs nevar izdomāt, kā vēl parādīt notikumus. Kā – vai tad Latvijā ir kāda problēma, par kuru neizsakās Godmanis? Pat lielā Latvijas kopšanas talka tika demonstrēta kā Godmaņa (LNT) un Zatlera (LTV) brīvdienu darbiņš, pārējo talcinieku sastrādātātais bija vien saskaitītu mēslu maisu vērtē.

Parādīšanās kvantitāte radījusi jaunu kvalitāti – katru dienu mēs ieklausāmies teiktajā, lai piemirstu iepriekšējos solījumus, nepadarīto, nevēlamo. Tieši tāpēc Centis Ūbele, ar lielas naudas palīdzību radītais komercpasakas tēls, kam pagātnē divdomīgā salātu mazgāšanas epizode un nedaudz vēlākā saindēšanās ar lielveikala kulināriju, devās uz dziedāšanas šovu. Tieši pirms veikala kārtējās kampaņas, pirms tam, kad atkal Centi redzam uz visām sētām (vides reklāma) un TV klipos. Tā mūs piespieda no jauna Centi iepazīt un priecāties par viņu, pieņemt.

Tāpat arī Godmanis, pateicoties savām aktivitātēm medijos, pamazām pārvēršas simboliskā tēlā, kas piepilda visplašākās  mūsu informācijas un drošības vajadzības. Mēs viņam vienlaikus neticam, bet beigās tomēr ticam, jo tā pierasts. Nav citu, kam ticēt. Mūs pa laikam pārņem intuitīva sajūta, ka tas vēl nav viss, ka Godmaņa ēterā plivinātie grafiki un līknes nav īstā dzīve, bet – kur tad tā ir? TV, kur izceļ visu svarīgāko un paziņo mums, kas ir ievērības cienīgs, to pagrūti atrast. Paliek Godmaņa konstruētā realitāte, katru vakaru jauna sērija. Tā rodas klusuma spirāle, kad citu ideju un domu nesēji no diskusijas aiziet vai pat atsakās no saviem viedokļiem. Izteikšanās monopols apdraud demokrātiju, noplicina viedokļu daudzveidību.

Es domāju, ka vajadzētu dot premjeram atelpu. Tāpēc priecājos, ka LTV ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis šovakar kārtējā 100.panta raidījuma speciālizlaidumā Godmani nav uzaicinājis. Priecājos, ka vismaz vakar vienu trešdienas vakaru viņš varēja būt mājās, jo «Kas notiek Latvijā?» iztika bez premjera. Ziniet, arī citiem ir viedokļi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja