Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ūra turku labumi trīs līmeņos

Necila paskata restorāniņš piedāvā izcilu un daudzveidīgu turku virtuvi

Ārprāts, kā es – lai nu kurš, bet es, kurš jau daudzus gadus liek aiz auss ziņas par Rīgas un ne tikai Rīgas jaunajiem krogiem, – varēju nepamanīt, ka tāds vēderprieks kā bijušā Turcijas vēstnieka dēla Ūra radītais Foodbox Rīgas vēstniecību kvartālā darbojas jau trešo vasaru? Šīs vasaras beigās beidzot to atklājis, skumji nopūtos, ka pat šāgada izcili skaistie četri mēneši tomēr ir daudz mazāk nekā tas, ko ar vasaru saprot Turcijā, tātad jaukā āra terasīte zem liepām Pumpura ielas klusākajā vietā drīz vien būs jātaisa ciet līdz pavasarim. Iemesls, kāpēc es fūdboksu nebiju pamanījis, varētu būt tikai viens – tā mānīgā āriene un nosaukums.

Foodbox – tas izklausās pēc kāda standartbistro, un arī iekštelpiņas interjers to šķietami apliecina. Tikai īsti turku spilventiņi uz soliem pie āra terases galdiņiem, kā arī turciskas sejas un turku valoda apmeklētāju starpā uzmanīgākam vērotājam uzreiz signalizē, ka ārējais necilums te var slēpt autentiskas vērtības. Tā arī izrādījās. Līdzīgi dažam citam ārzemniekam Latvijā palicis mīlestības dēļ, Ūrs (Ugur) faktiski turpina tēva iesākto misiju – iepazīstināt latviešus ar Turcijas garu. To, cik Ūra turku virtuves lieta ir nopietna, ilustrē fakts, ka Foodbox cepto maizi savos banketos mēdz izmantot arī Mārtiņš Rītiņš.

Mazā, bet kvalitatīvā restorāniņa jaukumus var baudīt trijos līmeņos. Sākām ar pirmo, bistrolīmeni, kas ir pieejams ikdienā, izņemot svētdienas, un uzskatāmi aplūkojams bildēs pie pasūtījumu letes. Tie pirmām kārtām ir vairāki kebabi, kā pats Ūrs saka, tas turku ēdiens, kura dēļ viņš vispār vēris vaļā restorānu, jo tik labu ēdienu grēks necelt galdā latviešiem. Paņēmām divus dažādus ēdienus un ēzdami ņēmāmies viens otram slavēt savu izvēli. Turklāt bildēs redzamais lahmadžuns, malta jērgaļa ar garšvielām un dārzeņiem īpaši plānā mīklā, atnests izrādījās piecas pamatīgas baudas strēmeles.

Otrais līmenis baudāms piektdienās – tad ir pieejama lielāka izēšanās, proti, divi īpašāki kebabi, kādu ikdienā te nav, – jaunlopa šiš kebabs (Ls 4,80) un Adanas kebabs (Ls 4,90). Šo augstumu mēs izlaidām un pēc dažām dienām notestējām uzreiz trešo, nopietno turku virtuves līmeni, proti, speciālo ēdienkarti svinībām. Tā jāpasūta un ēdieni jāizvēlas trīs dienas iepriekš. Te nu var izvēlēties no ļoti daudzām mezēm jeb uzkodām, pirms tam apetītes rosināšanai iedzerot Yeni Raki. Mūsu izvēlētais kisir jeb tabulē, turku jogurts haydari, selerijas sakne ar olīveļļu un citronu, sarkano lēcu kofte, pildītais baklažāns, kura nosaukums tulkojot izrādās "Imams noģība no baudas", un vairākas citas uzkodas bija vienkārši lieliskas, pēc tam – fantastiski maigi kalmāru gredzeni un sviestā, ķiplokos un čili ceptas garneles. Kā saprotat, tās visas bija tikai uzkodas, pēc tam vēl daži kebabi, kā arī sālī cepta dorada un jūras asaris, tad deserts un turku kafija vai tēja…

Un jaukākais, ka, to visu bez steigas baudot, turku virtuvei piemītošais Austrumu un Rietumu tradīciju sakausējums rada rietumniecisku sātu reizē ar austrumniecisku vieglumu. Rodas doma – ja nu kādam būtu jātiecas būt kaut kur uzņemtam, tad Eiropai Turcijā, nevis otrādi! 

KDi ēda

Lahmadžuns (plāna mīkla ar maltu jēra gaļu, dārzeņiem, garšvielām) – Ls 2,50
Sutulačs (klasiskais osmaņu rīsu pudiņš) – Ls 0,70
Turku kafija – Ls 1,20 

Bistro Foodbox
Antonijas iela 6a (ieeja no A. Pumpura ielas). Atvērts no 11.30 līdz 20.00 (s. no 12.00, sv. slēgts)

Interjers ***
Ēdieni *****
Apkalpošana *****
Atmosfēra *****
Bērniem draudzīga vide ****


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja