Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

FOTO: Studijām var pieteikties elektroniski, bet daudzi stāv rindā "drošības dēļ"

Studētgribētēju rindas pie Latvijas Universitātes (LU) pēcpusdienā bija sarukušas. LU un Rīgas Tehniskās universitētes (RTU) studentu pašpārvaldes pārstāvji atzīst, ka rindas ir mazākas nekā pērn, iespējams, elektroniskās reģistrēšanās sistēmas dēļ. Tomēr portāla Diena.lv aptaujātie studētgribēteji jaunieviestajā sistēmā lielas priekšrocības neredz, jo tāpat jāierodas augstskolā iesniegt dokumentus. Cilvēki neuzticas internetam, viņi grib, lai uz vietas visu izskaidro, vērtēja LU students Arūrs, kurš koordinē uzņemšanu.

Potenciālie studenti pastāsta, ka piesakās uz vairākām studiju programmām "drošības pēc", bet prioritāte būs budžeta vietai. Kārsavas vidusskolas absolvente Aija pieteikusies uz angļu filologiem, vācu filologiem, vēstures un filozofijas studijām. Turklāt dokumentus iesniegšot vēl Rēzeknē un Daugavpilī, tomēr viņai izdevīgāk būtu pārcelties uz Rīgu.

"Likās vieglāk abraukt šeit un uz vietas visu noskaidrot. Ja arī reģistrējos internetā, tāpat man jānāk uz augstskolu, lai pabeigtu pieteikšanos," saka RTU sastaptā Sanita no Līvāniem, kura pretendē uz studijām Transporta un Mašīnzinību fakultāte. Rindā RTU viņa neesot stāvājusi, tikpat raiti dokumentu iesniegšana notikusi arī Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) un Ekonomikas un kultūras augstskolā (EKA).

Savukārt Kristīne no Talsiem, lai pieteiktos studijām LU Komunikācijas fakultātē, rindā stavēja divas stundas. Arī viņa studijām nebija reģistrējusies internetā. "Tas likās lieki, jo jābrauc tāpat," saka Kristīne.

Savukārt Rīgas 25.vidusskolas absolvents Artūrs nav izmantojis elektronisko reģistrēšanās sistēmu, jo vēlējies "kārtīgi izbaudīt rindā stāvēšanas pasākumu". Roberts, kurš absolvējis Āgenskalna ģimanāziju, studijām LU Moderno valodu fakultātē pieteicies, kā arī samaksājis reģistrācijas maksu internetā. "Es nevaru salīdzināt, kā būtu pieteikties uz vietas, jo daru to pirmo reizi, tomēr internetā likās vienkāršāk," viņš skaidro savu izvēli.

Jaunās elektroniskās reģistrēšanās sitēmas priekšrocības ir iespēja vienlaicīgi pieteikties līdz divdesmit programmām trīs unviersitātēs - LU, RTU, Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), kā arī samaksāt reģistrēšanās maksu ar internetbankas starpniecību. Pēc tam jādodas uz augstskolu, lai iesniegtu dokumentus - skolas atzīmes, eksāmenu sertifikātus, pasi, un reģistratori pārbaudītu elektroniski ievadīto informāciju.

Ja studētgribētājs nav iepriekš elektroniski reģistrējies un samaksājis, to var izdarīt universitātē speciāli paredzētās datora telpās vai ari rakstiski pie reģistratora, kas gan aizņem ilgāku laiku. Atnākot uz vienu augstskolu iespējams pieteikties studiju programmām visās trīs mācību iestādēs. Katrā ir sastopami konsultanti no citām universitātēm, kuri izskaidros uzņemšanas kritērijus.

RTU šodien saņemti 1 605 pieteikumi. Populārākā studiju programma bijusi telekomunikācijas. LU pieteicās 2 135 studenti, priekšgalā bijušas tiesību zinātnes. Savukārt LLU ar 632 pieteikumiem pretendenti visvairāk vēlējušies studēt ekonomiku.  Pieteikumu statistikai iespējams sekot līdzi LU mājas lapā http://www.lu.lv/statistika/

Pēc pirmās dienas novērotā, LU vairāk potenciālo studentu pieteikušies datorzinību, ekonomikas, vadības zinības, kā arī tiesību zinātnes programmās, saka LU studente Ginta, kura konsultē jaunos pieteikumu aizpildīšanas procesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas