Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Valsts sekretāri gaidāmo kārtējo algas samazinājumu īpaši nepārdzīvo

Bažas par atalgojuma samazināšanos saistībā ar jaunu atalgojuma sistēmu no nākamā gada ir par zemāka ranga ierēdņiem, kuri varētu pamest darbu ministrijā, liecina _Diena.lv _aptaujāto valsts sekretāru teiktais. Viņi uzskata, ka atalgojumu sistēma bija jāmaina, taču domas dalās, vai tā ir taisnīga.

Arī Valsts kontrole (VK) neatbalsta valdībā akceptēto vienotās atalgojuma sistēmu, jo apšauba Finanšu ministrijas algu noteikšanas koeficentu pamatotību un valsts pārvaldes amatu analīzi. Lai precīzi noteiktu katra amata vērtību, ir jāņem vērā kritēriji, piemēram, lēmumu atbildība un ietekme, amata neatkarība, mērogs, kādā jāspēj orientēties. Taču tas neesot izdarīts, atsaucoties uz VK  vēstuli premjeram un Finanšu ministrijai, vēsta Latvijas Avīze.  VK arī iebilst, ka tā iekļauta sistēmā un algas VK darbiniekiem noteiks Ministru kabinets. VK ir neatkarīga institūcija un nav pieļaujams, ka VK revīzijai pakļautā iestāde – MK - lemj par VK amatpersonu algām.

Finanšu ministrijas Valsts sektora darba samaksas politikas nodaļas vadītāja Inga Ošiņa informēja, ka daļēji VK iebildumi ir ņemti vērā. Piemēram, likumā iestrādāts, ka prēmijas drīkst izmaksāt tikai divas reizes gadā, iepriekš tas nebija regulēts vispār. I. Ošiņa gan norāda, ka par prēmiju izmaksu varētu runāt ne ātrāk kā pēc diviem gadiem, kad valstī uzlabosies ekonomiskā situācija - šobrīd valstij naudas nav, lai prēmijas izmaksātu kaut reizi gadā.

Iepriekš ministri vienojās, ka mēraukla atalgojuma sistēmā būs Valsts prezidenta atalgojums. Valdība likumprojektu atkārtoti skatīs otrdien valdības sēdē. Tad arī varētu būt skaidrība, cik reāli varētu būt ietaupījums no jaunās atalgojuma sistēmas. Diena.lv aptaujātie valsts sekretāri ir apmierināti, ka tiek ieviesta jauna atalgojuma sistēma, kaut lielākajai daļai atalgojums samazinās un varētu būt 1900 lati pirms nodokļu nomaksas.



Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Nils Freivalds:

Atalgojuma samazināšanu neviens, protams, neuztver ar prieku, taču izprotu situāciju, kādā pašlaik ir valsts un tās budžets. Lai samazinātu valsts budžeta izdevumus, jāveic vairāki pasākumi, tai skaitā valsts pārvaldes izdevumu samazināšana. Atlūgumu tāpēc neplānoju rakstīt. Stājoties spēkā jaunajam likumam par vienotu atalgojuma sistēmu valsts pārvaldē strādājošajiem, mana atlīdzība par darbu varētu samazināties par aptuveni 15%.


Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma:

Ir dīvaini, ka valsts sekretāra alga ir lielāka nekā ministra alga, tāpēc ir labi, ka visas algas sakārtos vienā sistēmā. Loģiski, ja premjeram ir augstākais atalgojums, tad nāk ministru un pēc tam sekretāru algas. Ministriem jau arī līdz šim pienācās lielāks atalgojums, bet Ministru kabinets atteicās no regulāras algu paaugstināšanas. Līdz ar to valsts sekretāru alga bija lielāka nekā ministriem, un šai situācijā neviens no sekretāriem nejutās pārāk ērti. Šobrīd mana alga ir 2260 lati. Gada sākumā tā bija 2886 lati, tāpēc sanāk, ka no gada sākuma tā samazināta par 34 procentiem. Ņemot vērā jauno sistēmu, alga ar pirmo janvāri varētu būt gandrīz uz pusi mazāka nekā pērn gada sākumā. Protams, tā ir nauda, ar ko iepriekš esmu rēķinājusies, tomēr par atlūgumu samazinājuma dēļ šobrīd neesmu domājusi. Neizslēdzu gan, ka šāda algu samazināšana var likt valsts pārvaldei zaudēt labus kadrus, jo, ja samazinājums ir valsts sekretāriem, tas attiecīgi skars arī sekretāru vietniekus, departamenta direktorus un arī vecākos referentus.


Zemkopības ministrijas valsts sekretāres Daces Lucauas viedokli pauž ZM preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece:

Zemkopības ministrijas valsts sekretāre uzskata, ka bija jāizveido saprātīgāka atalgojuma sistēma par esošo. Viņasprāt, izveidotā sistēma ir pamatota un loģiska, jo tajā ievērota hierarhija. Valsts augstākajām un atbildīgākajām amatpersonām ir jāsaņem lielāks atalgojums, un nevar būt tā, ka amatpersona ar zemāku ieņemamo amatu saņem lielāku atalgojumu. Valsts sekretāre neiebilst pret kārtējo algas samazinājumu. Valsts sekretāres alga janvārī bija 2852 lati, no augusta viņas atalgojums samazināts uz 2282 latiem. Savukārt pēc jaunās atalgojuma sistēmas viņas alga būs 1900 lati. Procentuāli no gada sākuma alga viņai tika samazināta vidēji par 34%, no augusta samazinājums ir nedaudz zem 20%. Algas samazinājuma dēļ D.Lucaua nedomā sniegt atlūgumu. Tas nenozīmē, ka tad, ja alga ir samazināta, uzreiz būtu jāsniedz atlūgums un jāpamet iesāktie darbi.


Mareks Gruškevics, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs:

Mana alga ir 1400 lati, tāpēc samazinājums mani neskars. Šobrīd algu sistēma jāskata kontekstā ar visām no valsts budžeta finansētām institūcijām un darbinieku atlīdzībām. Un, ja no valsts budžeta tiek finansētas gan institūcijas, gan darbinieki, to skaitā skolotāji, medicīnas darbinieki, arhivāri, bibliotekāri un ļoti daudz citu amatu, tad samazinājums ir pamatots. Manuprāt, būtu jāvērtē darba rezultāts, darba ražīgums, nevis tikai ieņemamais amats, jo šobrīd sistēma vērtē vienkārši amatu, bet nevērtē paveikto darbu rezultātu un ražīgumu. Līdz ar to īsti taisnīga apmaksas sistēma tā nav. Bet tas, ka zināmā mērā augstāk atalgotiem amatiem ar zemāk atalgotiem amatiem jābūt solidāriem kopējā kontekstā, tam gan es varētu piekrist.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas