Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Žurnālisti: ja ministram nav ko teikt, nebūs ko teikt arī krieviski un angliski

Ministra Mareka Segliņa (TP) paziņoto, ka turpmāk uz jautājumiem viņš atbildēs tikai latviešu valodā, lai “nestostītos”, mediju pārstāvji vērtē drīzāk negatīvi, taču neuzskata, ka tas sarežģīs informācijas iegūšanu. Krievu valodā raidošā televīzijas kanāla TV5 Ziņu dienesta galvenais redaktors Vladislavs Andrejevs uzskata, ka ministrs klusē tad, kad viņam nav ko teikt ne krieviski, ne latviski.

Tam piekrīt arī žurnāliste Rita Ruduša, uzsverot, ka svarīgi ir, lai teiktais liecinātu par inteliģenci un kompetenci. Žurnālisti ar to vēlas parādīt, ka varas cilvēki runā arī lielas sabiedrības daļas valodā, vērtē _politika.lv_ galvenais redaktors Dmitrijs Petrenko. Atbildot krieviski, amatpersonas parādītu labo gribu.

"Tas liecina, ka Segliņš runā ar žurnālistiem tikai tajās valodās, kuras viņš pārzina," īss bija integrācijas lietu ministra Oskara Kastēna komentārs par situāciju.

Atgādinām, ka M.Segliņš pēc plašu rezonansi izraisījušās finanšu ministra Ata Slaktera intervijas aģentūrai Bloomberg pavēstījis, ka turpmāk viņš uz jautājumiem atbildēs tikai latviešu valodā. „Man nepatīk, ja es kadrā stostos un meklēju vārdus svešvalodā. Turpmāk intervijas sniegšu tikai latviski,” sacīja Tautas partijas līderis.

M.Segliņa partijas biedrs Māris Riekstiņš Dienai pauda, ka nav tāda partijas valdes lēmuma, kas noteiktu, kādā valodā ministriem atbildēt uz žurnālistu jautājumiem. Tomēr arī M.Riekstiņš žurnālistiem ir norādījis, ka “nav tulkojamā mašīna”, tāpēc uz Latvijas žurnālistu jautājumiem atbild latviski un atteicies to pašu paust arī krieviski. Viņš gan saka, ka ir raidījumi, kuros no krievu valodas nevar izvairīties un mulsinoši būtu debatēs tiešajā ēterā piedalīties ar tulka starpniecību.

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) nekautrējas, ka viņa valodas zināšanas nav pilnīgas, Dienai sacīja viņa preses sekretāre Kristīne Liepa. Pārsvarā Rīgas galva uz jautājumiem atbild latviski, izņemot raidījumus, kuru formāts ir intervija, tad mērs runā krieviski, apzinoties auditoriju. Savukārt angļu valodu mērs tik labi nepārzina un tad sarunās palīdz vai nu preses sekretāre vai profesionāls tulks.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Dmitrijs Petrenko, politika.lv galvenais redaktors

Kāpēc radio un televīzijas žurnālisti vēlas ar amatpersonām runāt latviski? Ne jau tāpēc, ka žurnālisti nerunā latviski, jautājums ir, ka žurnālisti grib parādīt, ka varas cilvēki runā tik lielas sabiedrības daļas valodā, jo šeit ir daudz cilvēku, kuriem dzimtā valoda ir krievu. Tas ir jautājums par labo gribu, vai amatpersonas vēlas runāt ar šo sabiedrības grupu, vai nē, bet piespiest, protams, nevienu nevar. Loģika, ja man nesanāk, tad nedarīšu, ir dīvaina. Nu, piemēram, ja nesanāk runāt angliski, tad labāk nedarīšu, nevis iešu un iemācīšos.

Vladislavs Andrejevs, žurnālists, TV5

Jaungada cirks. Kad politiķiem nav ko piedāvāt saviem vēlētājiem, izņemot konfrontāciju, viņi mēģina spēlēt uz patriotiskām jūtam. To nesen izdarīja TB/LNNK, uztaisot šausmu filmiņu par krieviem. Tagad Segliņš atsakās runāt krieviski. Nu, negrib cilvēks runāt krieviski, lai nerunā! Mēs ar prieku pārtulkosim, jo labi runājam latviski un neplānojam no tā atteikties. Kaut esam vienīgais Latvijā krievu televīzijas ētera kanāls un 99% no visiem ziņu raidījumu varoņiem brīnišķīgi runā krieviski. Tikai – kāds šeit sakars ar Bloomberg'u? Segliņš ļoti labi runā krieviski un salīdzināt iekšlietu ministra krievu valodu ar finanšu ministra angļu – nebūtu pareizi. Vienīgais mērķis – atriebties krievu medijiem par visu, kas pēdējā laikā skan (un, ticiet, vel skanēs) par vēsturisko Slaktera interviju un viņa darbību valdībā. Kad Segliņam nav ko teikt – viņam nav ko teikt ne krieviski, ne latviski. Kādreiz ministrs nolēma nerunāt ar policistiem piketos... Labs kompetences paraugdemonstrējums. Klusumam nav nacionalitātes…   
Slakteris apkaunojās pa visu pasauli – jo nemāk runāt angliski, bet runā. Segliņš otrādi – prot runāt krieviski, bet nerunā. Rezultāts abos gadījumos diemžēl ir vienāds. Smieklīgi. Un tikai. Oranžie nezina kā glābt savu partiju un mēģina pievērst sev uzmanību, izmantojot lētus nacional-radikāļu paņēmienus.

Rita Ruduša, žurnāliste, laikraksts Diena

Valodas izvēlei teorētiski nav nozīmes – svarīgi ir, lai teiktais liecinātu par inteliģenci, kompetenci un pieklājību. Ir valstsvīri, kuri konsekventi sniedz intervijas vai saka publiskas uzrunas tikai dzimtajā valodā. Piemēram, bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels gandrīz vienmēr runāja čehu valodā, lai gan labi pārvaldīja arī vairākas citas. Viņa teiktais vienmēr bija pārdomāts, jēgpilns un eleganti formulēts. Latvijas politiskās elites gadījumā gan uzvedības, gan valodas pamata iezīme ir mačisms. Vai “cūciska tauta” izklausās labāk, nekā “a nation of swines”? Jebkurā gadījumā klausītājs dzirdētajā nesaklausīs inteliģenci, kompetenci un pieklājību.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas