Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tūristus apkrāpj pašā Rīgas centrā

Nozares pārstāvjus uztrauc regulārās sūdzības par tūristu apkrāpšanu Rīgas izklaides vietās.

"Pagājušās sestdienas vakarā, viesnīcā jau iedzēris alu, nolēmu doties pie pārējiem koristiem uz klubu Roxy. Mani kora biedri atradās otrajā stāvā, bet es jau stipri iereibis nolēmu doties lejā pie bāra, kur būtu iespēja padejot. Te nez no kurienes uzradās divas meitenes, ar ko nodejoju pāris deju. Uzradās arī šampanietis, ko es pilnīgi noteikti nepasūtīju, šaubos arī par to, vai to dzēru. Atceros, ka meitenes gan dzēra. Tad pēkšņi man par to lika samaksāt 200 latu. Domāju, ka tas ir kronās un samaksāju prasīto summu, pat nepievēršot uzmanību valūtai. Tad bārmene teica, ka ar to nepietiek - Visa pēc viņas teiktā nestrādāja, tāpēc iedevu Mastercard un parakstīju čeku par 128 latiem. Summas apjomam joprojām nepievērsu uzmanību, jo Norvēģijas kronās šis skaitlis nav liels (aptuveni Ls 11,50 - red.). Vēl nedaudz padejoju, un meitenes mani aizvilināja uz blakus esošā bāra Groks otro stāvu, kur arī nez kā uzradās tas pats šampanietis - ne es to līdzi nesu, ne manīju, ka to darītu kāda no meitenēm," stāsta norvēģis Otars Eune (43), kurš Latvijā uz nedēļu ieradies ar kori. Tomēr, kā izrādījās otrajā rītā, no viņa kartes bija noskaitīti 24 000 Norvēģijas kronu jeb aptuveni 2500 latu. Viņš zvanījis vienai no meitenēm vārdā Laura, kas pati bija atstājusi telefona numuru, taču saņēmis atbildi, ka ir jucis un lai vairs nezvana. Policijai par šo gadījumu viņš nav ziņojis, jo jau piektdien devās mājup. Pēc šī starpgadījuma O.Eunem ir tikai viens sakāmais: "Rīga ir jauka pilsēta, taču ir sabojātas manas brīvdienas - ne tikai tagadējās, bet arī pāris nākamo, jo man šī summa kā vientuļam divu bērnu tēvam ir milzīga."

Bail, ka aizbiedēs citus


Par to, ka ar šādām situācijām tūristi Rīgā sastopas ne mazums, pārliecinājušies arī uzņēmuma Latvijas ceļveži īpašnieki Ģirts Upenieks un Mārtiņš Zaprauskis. Viņi regulāri seko līdzi firmas pārstāvēto InYourPocket ceļvežu interneta mājaslapā inyourpocket.com ievietotajiem tūristu komentāriem. Šajā sezonā Rīgas viesi īpaši aktīvi ziņo par konsumāciju jeb apkrāpšanu un kredītkaršu kodu izkrāpšanu bārā Groks (tas atrodas tieši blakus un ir savienots ar Roxy - red.), kurā arī pagājušajā nedēļas nogalē bija iegriezies Otars Eune. Tūristiem izkrāptās summas svārstās no pāris simtiem līdz vairākiem tūkstošiem latu.

"Vienu dienu pienāca atsauksme, ka bārā Groks kāds ir apkrāpts, tad kādu laiciņu bija klusums, bet reizē ar tūrisma sezonas sākumu katru dienu bija minēti gadījumi, ka atkal šai iestādē kāds ir apkrāpts. Tā tas turpinās līdz pat šim brīdim. Ņemot vērā, ka ne visi, kas tur bijuši, raksta komentārus, var tikai apjaust, kādos apjomos tas notiek," stāsta Ģ.Upenieks. Gan viņu, gan M.Zaprauski uztrauc, ka ikviens šāds negatīvs iespaids nozīmē vismaz 20 cilvēkus, kas uz Rīgu nekad vairs nebrauks. Lai tā nenotiku, uzņēmēji savos ceļvežos skaidri pasakot: "Groku labāk izlaidiet! Dieva dēļ tur neejiet!" Arī Diena pārliecinās, ka ceļvedī, kura tirāža ir 15 000 un ko lasa ļoti daudz Rīgas viesu, par Groku teikts: "Izvairieties no šīs vietas kā no mēra!" Tādu iestāžu atrašanās Rīgas centrā, pēc Ģ.Upenieka domām, tikai negatīvi iespaido Latvijas tēlu un tūrisma nozari kopumā, līdz ar to arī viņu biznesu.

Sistēma noslīpēta


Abi uzņēmēji arī uzskata, ka iestādi neapmelo, bet gan raksta tikai to, kas tūristiem ir jāzina, pirms iet uz šādām vietām. "Ja cilvēks iet uz Vecrīgu, tad tā ir viena no pirmajām vietām, ko viņš redz - no ārpuses jau viss izskatās normāli. Taču parasti problēmas nav tik daudz tai bārā, kā disko zālē, kas ir dziļāk, kur arī notiek visas šausmu lietas," stāsta M.Zaprauskis.

Pēc atsauksmēm spriežot, sistēma ir noslīpēta un ļoti vienkārša: pie bāra Grokā vai Roxy sēž kādas meitenes, parasti divas, un aicina kopīgi iedzert, pēc tam vēlas, lai viņām seko uz Grokā esošo disko zāli, kas parasti ir tukša. Turpmākā notikumu gaita atšķiras. Viens no variantiem ir, ka bāra apsardzes darbinieki vienkārši izspiež un pat izsit kredītkaršu drošības kodu. Otra - meiteņu un alkohola varā nonākušajam tūristam liek parakstīt rēķinus par summām pat ar trim nullēm. Citkārt lielas summas apmeklētājiem liek samaksāt par meiteņu dzērieniem, lai gan viņas ar visu dzērienu tikai pienākušas klāt, un ārzemnieks, visticamāk, lai tiktu no šīs uzmācības vaļā, ir kaut ko pateicis, kas jau tiek uzskatīts par flirtēšanu. Līdz ar to arī meiteņu rēķins tiek pieskaitīts tūrista rēķinam, bet jebkādi iebildumi nozīmē "pārrunas" ar apsardzes darbinieku.

Bāra Groks viedokli par šādas sistēmas pastāvēšanu Dienai piektdien neizdevās uzzināt, arī ar norvēģa Otara Eunes sastaptā kluba darbiniece Laura uz Dienas zvaniem piektdien neatbildēja.

Policija neaktīva


Valsts policijā, kas itin bieži ziņo par gadījumiem, kad ārzemju tūristi nokārto dabiskās vajadzības publiskās vietās, pēdējā laikā ziņojumus par naudas izkrāpšanu saņem arvien retāk. "Pēdējā laikā ir samazinājies iesniegto ziņojumu skaits par konsumāciju gadījumiem, taču ir nedaudz palielinājies iesniegumu skaits par nelikumīgiem kredītkaršu izmantošanas gadījumiem," Dienai stāsta Rīgas galvenās policijas pārvaldes preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Edgars Dudko. Pēc viņa teiktā, "pēdējo gadu laikā sarucis arī vardarbības moments šajos krāpšanas gadījumos". Proti, ja agrāk cilvēki tika piespiesti karšu PIN kodus atklāt ar varu, savukārt tagad tiek izmantoti gadījumi, kad cilvēks ir tā piedzēries, ka pats paraksta visus čekus un dod kodus. "Šādi gadījumi ir fiksēti daudzviet Vecrīgā, negribētu izcelt kādu konkrētu iestādi," saka E.Dudko.

Tomēr Dienas rīcībā nonākusi arī informācija par gadījumu, kad policija īsti nav spējusi palīdzēt. Stīvs Grīnsleids, kurš inyourpocket.com atstājis visgarāko negatīvo komentāru par piedzīvoto Rīgā, Dienai telefoniski pastāstīja, ka uz policiju Rīgā ir devies pēc tam, kad jau kādu laiku bāra disko zālē novērošanas kameru melnajā zonā ticis sists un spārdīts kājām. Sišanā, pēc viņa teiktā, piedalījušies gan apsargi, gan meitenes. "Divas stundas policijā rakstīju iesniegumu. Arī viens no apsargiem bija aizvests uz policiju, bet viņš tur sasveicinājās kā savējais. Vēlāk man paskaidroja, ka atzvanīs, ja būs nepieciešama palīdzība lietas izmeklēšanā, bet zvanu tā arī neesmu saņēmis. Esmu gatavs jebkurā brīdī braukt uz Latviju, lai pierādītu savu taisnību!" Dienai teica S.Grīnsleids.

Kāpe atbilde nav saņemta, E.Dodko piektdien nevarēja noskaidrot, tomēr aicināja jebkurā gadījumā ziņot policijai par šādiem gadījumiem, jo tikai tā iespējams veikt izmeklēšanu un vainīgos sodīt. Laiks, kas nepieciešams izmeklēšanai, gan esot atkarīgs no lietas apstākļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas