Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Swedbank ekonomiste: Martā apģērbu un apavu cenu pieaugums bija straujākais kopš 2001.gada

Pēc cenu krituma iepriekšējos divos mēnešos šī gada martā patēriņa cenas atkal auga – par 0,5% pret iepriekšējo mēnesi. Šoreiz pārsteigumu sagādāja apģērbu un apavu cenas, kuru pieaugums mēneša laikā bija straujākais kopš dati ir pieejami - 2001.gada.

Protams, tirgus mainās − nesen ir parādījušies jauni spēlētāji, mainās cenošanas stratēģijas. Mums nav pieejami mikrolīmeņa, proti, uzņēmumu, dati, bet arī patēriņa cenu dinamika liecina, ka pēdējo gadu laikā amplitūdas apģērbu un apavu cenās ir pieaugušas – proti, izpārdošanu laikā cenas ir nodzītas uz leju vairāk nekā pirms 5-10 gadiem, bet arī cenas jaunajai kolekcijai, iespējams, ir augstākas. Tajā pat laikā izskatās, ka šīs sākotnējās cenas veikalos noturas īsāku laiku un pakāpeniski preces tiek tirgotas ar aizvien lielākam atlaidēm pirms jauno sezonas preču ienākšanas.

Neskatoties uz patēriņa cenu pieaugumu mēneša laikā, gada inflācija turpināja palēnināties un sasniedza 0,2% atzīmi. Visticamāk, arī turpmākajos mēnešos gada inflācija būs tuvu 0%. 12 mēnešu vidējā gada inflācija martā bija 1,5% un turpinās palēnināties arī nākamajos mēnešos, līdz ar to Latvija pārliecinoši turpina izpildīt Māstrihtas cenu stabilitātes kritēriju.

Pēdējā pusgada laikā patēriņa cenas Latvijā labvēlīgi ietekmēja izejvielu cenu dinamika pasaulē. Piemēram, degvielas cenas Latvijā martā bija par 2,6% zemākas nekā pirms gada. Gāzes un apkures tarifi ir tuvu 2012.gada marta līmenim - tas gan nenozīmē, ka iedzīvotāji par siltumu maksā tikpat daudz kā pērn, jo šie tarifi neietver gaisa temperatūras izmaiņas. Pārtikas cenu kāpums strauji bremzējies, un martā pārtikas cenas bija vien par 1,5% augstākas nekā gadu iepriekš.

Ņemot vērā negaidīto mēneša deflāciju 2013.gada pirmajos divos mēnešos, Swedbank mazinās savu vidējā patēriņa cenu kāpuma prognozi šim gadam, tuvāk 1%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē