Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Āboltiņa: Saeimā ir kur ietaupīt, bet ne uz deputātu algām

Vienotības frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa ceturtdienas rītā LTV Rīta Panorāmā atzina, ka Saeimā ir tēriņi uz kuriem ir iespējams ietaupīt, taču viņasprāt deputātu algas nav pareizā vietā, kur to darīt. 

Viņaprāt Saeimā var ietaupīt uz komandējumiem. Kā politiķe norādīja, "šajā Saeimā ir parādījušies nepieredzēta prakse - - komandējumi pa Latviju".

Viņa norādīja, ka, piemēram, Saeimas priekšsēdētāja ir devusies komandējumā uz Aglonu. Āboltiņa arī atgādināja, ka ir piemaksas par komisijām un citi papildu atalgojumi un "ir kur taupīt".

Tāpat viņa piebilda, ka lielākas deputāta algas var palīdzēt deputātam godprātīgāk pieņemt lēmumus. 

Vienotība iepriekš ir paziņojusi, ka deputātu algu iesaldēšana ir populisms un tādēļ partija to neatbalsta. 

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) rosinājusi atbalstīt ieceri par algu "iesaldēšanu" 2015.gada līmenī, taču valdošās koalīcijas partijām nav vienprātības par šo jautājumu, vēstīja LETA.

ZZS pagaidām neatklāj savu nostāju deputātu un valsts amatpersonu algu iesaldēšanas jautājumā, un savu lēmumu politiskās apvienības frakcija pieņems rītdienas Saeimas sēdē. Taujāts par nostājas neizpaušanu, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka viena diena vai nakts neko neizšķirs un rīt sabiedrība redzēs politiskā spēka balsojumu. Politiķis gan arī norādīja, ka pats jau zina, kā balsos.

Arī opozīcija šajā jautājumā nav vienota. Partija Saskaņa nepiedalīsies balsojumā, un tās frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs aizrādīja: "Mūsu viedokli neprasīja, kad Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) parakstīja līdzekļu pieprasījumu." Līdz ar to Saskaņa šajās "hameleonu rotaļās" nepiedalīsies, teica Urbanovičs, nosaucot šo ierosinājumu par lētu populismu.

Savukārt Latvijas Reģionu apvienība (LRA) atbalstīs NA virzītos grozījumus, aģentūrai LETA apliecināja politiskā spēka frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš. LRA no savas puses ir rosinājusi algu iesaldēšanu visām valsts amatpersonām, kuru atalgojums tiek noteikts pēc likumā minētā koeficienta.

Arī partija No sirds Latvijai (NSL) atbalstīs gan nacionālās apvienības, gan LRA priekšlikumus par algu iesaldēšanu, aģentūrai LETA sacīja NSL frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Gunārs Kūtris. NSL līdere Inguna Sudraba norādīja, ka deputātu algu pieaugums nav atbalstāms situācijā, kad valsts nevar atļauties atalgojuma paaugstināšanu mediķiem, skolotājiem, ugunsdzēsējiem un citu nozaru pārstāvjiem.

Saeimai ceturtdien jāvērtē, vai nodot izskatīšanai komisijās nacionālās apvienības iesniegtos grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz, ka deputātu atalgojums 2016.gadā saglabājams pašreizējā līmenī.

Savukārt LRA aicinājusi visas valsts pārvaldē strādājošās amatpersonas solidarizēties un atbalstīt politiskā spēka iniciatīvu atcelt likumā paredzēto valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku algu palielināšanu no 2016.gada. Parlamentam ceturtdien būs jālemj, vai sēdes darba kārtībā iekļaut jautājumu par LRA virzītu likuma grozījumu par atalgojuma saglabāšanu 2015.gada apmērā nodošanu izskatīšanai komisijās.

LETA jau ziņoja, ka, mainoties valstī strādājošo vidējai darba samaksai, nākamgad tiks pārskatīts valsts amatpersonu atalgojums. Amatpersonu algas apmērs ir piesaistīts valstī strādājošo vidējās darba samaksas izmaiņām. Atalgojums tām tiek pārskatīts katru gadu un saistīts ar tautsaimniecības attīstību. Ja ekonomika un algas iedzīvotājiem pieaug, pieaug arī likumā minēto amatpersonu atalgojums. Savukārt, ja samazinātos strādājošo vidējais atalgojums, attiecīgi tiktu samazināta arī amatpersonu amatalga. Šis princips nostiprināts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē