Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Adijāns: Viens triljons dolāru sešās nedēļās

Jaunais ASV 2014. fiskālais gads aizsākās 1. oktobrī, tā pirmo sešu nedēļu laikā Savienoto Valstu Finanšu ministrija bijusi spiesta aizņemties 1 014 215 000 000 jeb mazliet vairāk nekā vienu triljonu ASV dolāru. Apjomīgie līdzekļi tika iegūti, realizējot valsts obligācijas un citas parādzīmes. Ieņemot nodokļus, papildus tika iegūti vēl 255 miljardi dolāru. Kam tad šī milzīgā summa tika izmantota?

Pamatojoties uz publiski pieejamajiem ASV Finanšu ministrijas ziņojuma datiem, var secināt, ka lielākā daļa jaunā parāda, konkrēti, 880 miljardi dolāru, tikusi izmantota, lai nomaksātu iepriekšējos parādus. Valsts tātad veidojusi jaunus parādus, lai spētu norēķināties par vecajiem.

Kad finanšu ministrs Džeikobs Lū 10. oktobrī uzstājās parlamenta Finanšu komisijas priekšā un lūdza paaugstināt valsts aizņemšanās griestus, viņš arī sūdzējās, ka sabiedrība nesaprot to, ka Finanšu ministrijai nepārtraukti nepieciešami papildu līdzekļi, lai segtu vecos parādus.

"Katru nedēļu mēs pagarinām valsts obligācijas aptuveni 100 miljardu dolāru vērtībā," teica Lū. "Ja investori nolemj, ka viņi savas obligācijas vairs nevēlas pagarināt, tad mums strauji var aptrūkties skaidras naudas," skaidroja ministrs.

"Ļaujiet man teikt pavisam skaidri - ja mums nebūs pietiekami naudas, lai samaksātu savus tekošos rēķinus, tas nozīmēs, ka mēs nespējam pildīt savas saistības, un tādā gadījumā mēs skaitīsimies maksātnespējīgi."

"Ļaujiet man atgādināt," viņš turpināja, "ar nodokļu ieņēmumiem mēs parādus nedzēšam, mēs tikai pagarinām aizņēmuma termiņu finanšu tirgū."

Tas, kā Lū komisijai skaidroja ministrijas apiešanos ar valsts 17 triljonu lielo parādu, pārsteidzoši atgādina tā dēvēto Ponzi piramīdu, kas tiek uzskatīta par krāpniecisku finanšu shēmu un ASV Biržu un vērtspapīru komisijas mājaslapā tiek aprakstīta šādi: "Ponzi shēma ir investīciju krāpniecība, kur norēķināšanās ar pastāvošajiem investoriem tiek segta no jauno investoru ieguldījumiem. Lai tā spētu saglabāties, shēmai nepārtraukti nepieciešami jauni investoru ieguldījumi."

Ņemot vērā šo definīciju, var secināt, ka ASV un arī citu parādos iestigušo valstu fiskālā politika stipri atgādina šādu krāpniecisku shēmu. "Vienīgais veids, kā mēs varam pildīt savas saistības, ir palielināt aizņemšanās limitu," oktobra sākumā komisijai bija teicis Lū.

Definīcijas turpinājumā "Ponzi shēmai" tiek paredzētas neizbēgamas beigas: "Shēmas sabrūk brīdī, kad tām vairs neizdodas piesaistīt jaunas investīcijas vai arī liela daļa investoru pieprasa atpakaļ savus ieguldījumus."

Līdzīgi arī valsts maksātspējai reiz var pienākt neizbēgams gals.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē