Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Antāne: Valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldības reforma īpaši nepieciešama tieši Rīgā

Reformu partijas (RP)Rīgas domes mēra kandidāte Inga Antāne sestdien, 19.janvārī uzrunāja kolēģus un koalīcijas partnerus Vienotības Rīgas nodaļas kopsapulcē, aicinot uz patiesu sadarbību valdībā un Saeimā, portālu Diena.v informēja RP pārstāve Maija Pētermane.

Tā kā partija Vienotība ir aicinājusi uz sadarbību un saviem Saeimas koalīcijas partneriem piedāvājusi parakstīt memorandu par sadarbību Rīgas pašvaldībā, I.Antāne uzskata, ka būtu lietderīgi un pat nepieciešami palūkoties atpakaļ, lai paraudzītos, kā sadarbība ir ritējusi iepriekš. Lai ilustrētu līdzšinējo sadarbību, I. Antāne minēja vairākus piemērus, kā pirmo – RP un tās virzītā ministra Roberta Ķīļa sāktās reformas augstākās izglītības jomā, kas iepriekš  nav notikušas daudzus gadus ilgušās iepriekšējās politiskās vadības neizlēmības un vilcināšanās dēļ.

"Noslēgta akadēmiskā vide, sadrumstalotība un starptautiskas konkurētspējas trūkums ir tikai dažas no lietām, kas būtu jārisina izlēmīgu rīcību veidā. Mēs, Reformu partija un Roberts Ķīlis, esam tām gatavi. Tās ir ierakstītas valdības deklarācijā un valdības rīcības plānā. Taču daļa augstākās izglītības sektora pret tām iebilst, pieprasot ministra demisiju, nesaskaņojot normatīvo aktu grozījumus un kavējot procesu, cik vien tās spēkos," uzrunājot kolēģus teica I.Antāne.
Un tas liek uzdot jautājumu – "Kurā pusē šajā brīdī ir mūsu sadarbības partneri?"

"Jo mēs nespēsim šo reformu īstenot bez sadarbības un partneru atbalsta. Bez atbildīgās Saeimas komisijas, bez mūsu valdības vadītāja atbalsta. Bez „saskaņotas rīcības kopējo mērķu sasniegšanai”, kā piedāvāts jūsu sadarbības līguma projektā," uzsvēra RP Rīgas mēra amata kandidāte. Viņa pauž, ka patiesa sadarbība nevar būt tikai sauklis un politkorekts priekšvēlēšanu kampaņas lozungs. "Tai ir jāizpaužas, jāapliecinās redzamā un taustāmā partneru atbalstā".

Kā otro piemēru Inga Antāne minēja atbalsta trūkumu ekonomikas ministra Daniela Pavļuta iniciatīvām. "Cits mūsu partijas pārstāvēts ministrs Daniels Pavļuts strādā, lai nodrošinātu principiāli citādāku – atklātāku, skaidrāku un sabiedrības interesēs veidotu – valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldību un ir sagatavojis arī attiecīgu likumprojektu. Ir bijuši atbalsta solījumi vārdos, taču darbos un rīcībās izmērāma atbalsta tam ir pietrūcis jau aptuveni gadu. Pilnībā izstrādāts un pamatīgi izdiskutētās koncepcijās balstīts likumprojekts ir iestrēdzis neskaitāmos ministriju, jā, arī Vienotības pārvaldītu ministriju iebildumos," teica I.Antāne.

Viņa norāda, ka šim likumprojektam ir beidzot jānonāk Saeimā, jo tas nav radīts "mūsu vai jūsu, bet gan visas sabiedrības kopējās interesēs". "Valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldības reformas īstenošana īpaši nepieciešama tieši Rīgā, kur pašvaldības uzņēmumu pārvaldība ir skandālu plosīta," viņa atzina.

Kā trešo piemēru I.Antāne atzīmēja Vienotības rīcību, reaģējot uz Edmunda Sprūdža lēmumu atstādināt no amata Ventspils mēru Aivaru Lembergu, un piebilda, ka šajā gadījumā "likuma pildīšana tika nosaukta par puicisku rīcību un pat tiesiskuma piesmiešanu". "Saņemot informāciju no Ģenerālprokuratūras, vides aizsardzības un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edmunds Sprūdžs rosināja atstādināt no amata Ventspils mēru Aivaru Lembergu un pārtraukt divas desmitgades ilgušo patvaļu Ventspilī, kuras rezultāts ir privātām vajadzībām iztērēta neiedomājami liela nodokļu maksātāju nauda un manta, un masīva politisku lēmumu pirkšana nacionālā mērogā. Zinu un redzu, ka šajā zālē ir daudzi, kas labi saprot un apzinās, kādu kaitējumu valsts attīstībai ir nodarījusi savtīga, tikai savās interesēs veidota politika, kuras komandcentrs daudzus gadus bijis tieši Ventspilī," viņa sacīja.

I.Antāne piebilda, ka tajā pat laikā attiecībā uz Rīgas mēru no ministra tiek sagaidīta stingra un nekavējoša rīcība.   
Par sadarbību ostu pārvaldes jautājumā I.Antāne bilda: "Vienotības Rīgas mēra kandidāte Ēlertes kundze samērā nesen kādā publiskās uzstāšanās reizē pauda, ka viens no "melnajiem caurumiem" Rīgas saimniecībā ir Rīgas brīvosta.
Reformu partija dažādos līmeņos – partijas vadība, ministri, kā arī Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis, ir norādījuši uz trūkumiem Latvijas lielāko ostu pārvaldībā un nepieciešamību tos novērst, pilnveidojot ostu darbību. Lai to izdarītu, ir nepieciešams noteikts risinājumu komplekss, kas prasa koalīcijas partneru sadarbīubu gan likumdošanas procesā, gan valdības darbā, gan galu galā ļoti praktiskā līmenī – sadarbībā starp valsts pārstāvjiem lielo ostu valdēs. 2012.gada pavasarī koalīcijas partneru kopīga atbalsta trūkuma dēļ mums neizdevās panākt steidzami nepieciešamus grozījumus Likumā par ostām, nostiprinot tiesu varas kontroli pār brīvostu pārvalžu lēmumiem un ierobežojot ostu pārvalžu komercdarbošanos, sev labvēlīgākos apstākļos, konkurējot ar privāto sektoru."

Nobeigumā I.Antāne uzsvēra, ka nosaucot šos piemērus viņas nolūks nepavisam nav pārmest vai konfrontēt.
"Tā vietā es vēlos aicināt jūs uz patiesu sadarbību valdībā un Saeimā. Tas būtu tikai loģisks solis uz sadarbību Rīgas pašvaldībā to pašu mērķu vārdā!," teica RP Rīgas mēra amata kandidāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē