Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Asociācija: Projekta pieteikumi Latvijā ir sarežģītāki nekā disertācijas

"Neskatoties uz valdības solījumiem atvieglot uzņēmējiem procedūras, kuras ir saistītas ar Eiropas Savienības naudas iegūšanu, praksē projekta sagatavošana Eiropas naudas saņemšanai uzņēmējiem ir laika un naudas ietilpīga. Faktiski bez konsultanta iesaistes projekta pieteikumu nemaz nevar sagatavot," norāda Mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas valdes loceklis Uldis Vītoliņš.

Uldis Vītoliņš projekta pieteikumu sarežģītību salīdzina ar disertācijas sagatavošanu, jo pieprasītā informācija ir ļoti specifiska un iziet ārpus jebkāda veida pamata zināšanām, kuras ir komersanta rīcībā esošajam personālam."Kā īpaši nedraudzīgu attiecībā pret uzņēmējiem ir jāuzskata ar ļoti bieži izvirzītās prasības, kuras paredz ievērojamas investīcijas projekta sagatavošanas procesos," komentē Uldis Vītoliņš.Viņš uzskata, ka vienīgā Zemkopības ministrija ir draudzīga pret projektu iesniedzējiem, savukārt Ekonomikas, Izglītības un zinātnes, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas nav draudzīgas pret potenciālajiem projekta iesniedzējiem."Piemēram, pašreiz izsludinātajos konkursos mazajiem un vidējiem uzņēmumiem par iespējām saņemt ES finansējumu programmās Augstas pievienotās vērtības investīcijas un Atbalsts ieguldījumiem ražošanas telpu izveidei vai rekonstrukcijai, uzņēmējam ir jāsagatavo doktora disertācijai līdzvērtīgs projekts. Biznesa plānam vien ir jāparedz vairāk kā 80 apakšsadaļas. Ir jāveic sarežģīti aprēķini, jāanalizē tādi finanšu rādītāji kā jūtīguma analīze, jāaprēķina finansiālās diskontētās vērtības un jādara daudzas citas mazajiem uzņēmējiem neizprotamas lietas, kādas ikdienā neviena banka, izsniedzot pat miljonu vērtus kredītus, neizmanto," skaidro Uldis Vītoliņš, piebilstot, ka šādas prasības sagādā galvassāpes ne tikai projekta iesniedzējiem - tā izlasīšana un izvērtēšana prasa neskaitāmas stundas ierēdņu darba."Nereti mūsu amatpersonas aizbildinās ar ES noteikumiem un to, ka birokrātiskās procedūras nepieciešamas ES prasību pildīšanai. Tomēr pasekojot norisēm, kā ES administrē un pārbauda savus projektus, var secināt, ka lielā mērā mēs paši Latvijā esam izveidojuši šo mītu un radījuši grūti panesamo birokrātijas slogu," norāda Uldis Vītoliņš.Kā piemēru viņš min vienu no vissarežģītākajām Briseles programmām FP7, kura ir paredzēta zinātnei. Tajā var startēt arī mazie un vidējie Latvijas uzņēmumi, pretendējot uz miljonu vērtām investīcijām. Lai pretendētu uz finansējumu, sākotnēji jāiesniedz tikai projekta koncepcija, kuras apjoms nedrīkst pārsniegt sešas lapas, savukārt projekta otrajā etapā izvirzītās prasības, ir daudz pieticīgākas nekā Latvijā daudz mazāka līmeņa projektiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē