Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bundžu Jānis: Elektriskās spēlītes

Tikai retajam ir laimējies redzēt dejojošas dzērves un saniknojušos Laimdotu Straujumu. Pirmajā gadījumā laimīgie ir cītīgi putnu vērotāji, otrajā izredzēto statusā ir tie, kuri bija klāt otrdienas valdības sēdē. Tur skatīja un nesaskatīja mehānismu, kā kompensēs paredzamo elektrības cenu pieaugumu mazturīgiem ļaudīm.

Jautājums čammāts smalkās auditorijās vismaz no rudens. Izdomātas dažādas shēmas un mehānismi, kuri ir skaisti, bet ar mazu niansi. Neviens negrib uzņemties. Līdzīgi, kā savulaik spēlēja volejbolu ar atbildības uzņemšanos par atskurbtuvēm. Laikam palika Izglītības ministrijā, neatminos…

Bet ne par to.

Nu, īsu brīdi pirms elektrības maksas uzšļākšanas griestos, atkal sākas bumbas speršana pagaldē no vienas puses uz otru. Ekonomikas ministrs teic, ka tūliņ jau - 95% esot sakārtoti, atlikuši pieci. Tiesa, ministra kungs arī piebilst, ka iecerētais mehānisms - elektrības tirgotāji slēdz līgumus ar 119 pašvaldībām, piegādā labumu trūcīgajiem jau ar atlaidi un vēlāk saņem kompensāciju - var elektrības vīrus sabiedēt. Un tādā stāvoklī viņi teiks, ka nemaz strāvu netirgos. Ejiet jūs galīgi ar saviem 119 līgumiem un dziesmu grāmatu…

Un tad… tad iestāsies Briseles sankcijas. Jo tirgotāji dusmīgāki, jo lielākas tās sankcijas būšot.

To jau daži apķērīgākie elektrības veikalnieki uztvēruši un startējuši ar labi iestudētu čīkstēšanu, ka tāda nabadzīgo skaitīšana nemaz nav viņiem jādara, sajauks visus rēķinus, maldinās patērētājus un beigu beigās - ar jums runās mans advokāts. Citiem vārdiem - tiesu darbi. Kā vienmēr.

Nesteigsimies vaimanāt ar «kā vienmēr». Pagaidām nekas vēl nav noticis. Ņemšanās ap pabalstiem tiešām traucē biznesam, un ir taču citas, oriģinālākas alternatīvas. Šādas lietas ar lielu apetīti atbalsta arī visādi fondi un tad jau…

Nevis pabalstus, bet kursus kā PAREIZI rīkoties.

Kur viens pilsonis lieto elektrību? Apgaismojums ir pirmais, kas nāk prātā. Kursi - kā orientēties tumsā, citiem vārdiem - čamdīšanas kursi. Atraktīvi vadīti, var būt pat ļoti interesanti, ar pikantu garšvielu.

Sveču rūpniecības attīstība Latvijā. Nelielu sveču fabriciņu katrai pašvaldībai. Ražošana atdzimst. Darbavietas. Priekšnieka krēsls. IEPIRKUMI!

Tāda vecmodība kā gludināšana paņem savu tiesu kilovatu. Te izglītošana pat trijos virzienos. Vispirms - kādu kaitējumu nodara gludinātu apģērbu valkāšana. Kaut kādi diegi sakūst, maina īpašības, tas atstāj negatīvu ietekmi uz ādu un funkcijām.

Tālāk - kā izgludinātu produktu valkāt maksimāli ilgi. Piemēram, pārvietoties lēni un cēli, sabiedriskajā transportā vienmēr stāvēt kājās. Tas atstās labu ietekmi arī katra klienta veselībā.

Un visbeidzot - reklamēt, cik daudz priekšrocību ir dzīvei bez gludekļa. Brīvība, svaigums, dinamika… nu, reklāmisti jau atradīs īstos vārdus.

Dators un televizora skatīšanās. Attīstīt kādu no integrācijas projektiem, kas paredz kopīgu ekrāna vērošanu - katru vakaru savā dzīvoklī vai kādā bibliotēciņā. Redzētā apspriešana, diskusijas, sabiedrības aktivizēšanās, jaunu draudzību sākums...

Nu re, cik daudz alternatīvu projektu elektrības cenu kustināšana ļauj ieraudzīt pat īsā brīdī. Domātu ilgāk, būtu jākonstatē, ka to administrēšanai absolūti nepieciešama jauna aģentūra ar uzticamu, pieredzējušu, morāli un muti noturīgu vadītāju.

Ja strāvas tirgotāji ņemtos ar mazturīgo administrēšanu, tādu izveidot būtu daudz grūtāk.

Spriediet paši, kas izdevīgāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē