Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Deputāti Stalts un Bite aicina nepārdot valsti

Tautas dziedniecībā izmantotie Ķemeru sēravoti ārstiem bija pazīstami jau 18.gs. otrajā pusē un 19.gs. sākumā, kad uz šejieni ārstniecības nolūkos brauca sirgstošie Kurzemes augstākās sabiedrības pārstāvji. Viņus uzņēma mežsargi, kuru mājās varēja apmesties un baudīt no purva avotiem atvesto dziedniecisko ūdeņu peldes.

Ķemeru kūrorta teritorijā ir vairāk nekā 30 sērūdeņraža avotu un bagātīgi ārstniecisku kūdras un sapropeļa dūņu krājumi. Padomju laikā Ķemeru viesnīca tika pārveidota par sanatoriju (300 vietu), kurā ārstēja nervu sistēmas, kā arī locītavu, kaulu, muskuļu un ginekoloģiskās saslimšanas. Šajā laikā Ķemeros darbojās gandrīz 10 sanatoriju, tajās strādāja ap 100 ārstu. Darbojās kūrorta poliklīnika ar sērūdeņu un dūņu vannu nodaļām.

1996.gada decembrī Ministru kabinets lēma par valsts uzņēmuma „Ķemeri” nodošanu privatizācijai. 1998.gadā apstiprināti privatizācijas noteikumi. Jau tolaik Valsts kontrole konstatēja virkni pārkāpumu Ķemeru privatizācijas procesā cita starpā secinot, ka inventarizācijas dokumenti nedod skaidru priekšstatu par īpašuma stāvokli v/u "Ķemeri" un v/u "Ķemeri" privatizācijai nav likumīga pamata.

Ķemeru viesnīcas ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Ar šodienas acīm redzam, ka tā nodošana privatizācijai ir bijusi kļūda. Potenciālais investors, kura pienākums bija veikt nepieciešamos ieguldījumus īpašuma sakārtošanai un turpināt tā izmantošanu atbilstoši sākotnējam mērķim, nav šo uzdevumu veicis. Īpašums ir nolaists un izlaupīts, pat daļēji nodedzināts.

Ķemeru sanatorijas liktenis miglā tīts, bet mēs – atsevišķi parlamentārieši no visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām – neesam ar mieru noskatīties, kā dažādu shēmu ietvaros naudas vara kļūst nozīmīgāka par likuma varu, un „maksātnespējas kolhoza” pārstāvji  visiem spēkiem cenšas atņemt Latvijas valstij iespēju labot savu kļūdu un atkal kļūt par unikālās Ķemeru sanatorijas un visu ar to saistīto īpašumu kopuma saimnieci.

Jautājums, lai arī sākumā šķiet vienkāršs, no juridiskā un ekonomiskā viedokļa ir gana sarežģīts. Tā dziļāku izpēti 11.saeimā uzsākuši atsevišķi deputāti no Pieprasījumu komisijas. Uzzinot aizvien jaunus un jaunus faktus par krāpnieciskām shēmām un metodēm, kuras tika un tiek pielietotas gan nododot Ķemeru sanatoriju un ar to saistītos unikālos urbumus privatizācijai, gan īpatnējā formā sagatavojot uzņēmumu maksātnespējas procesam, mēs – 11.Saeimas deputāti  Dāvis Stalts, Inga Bite uzskatām par absolūtu pienākumu neklusēt un risināt ši jautājumu ar visiem tiesiski iespējamiem līdzekļiem. 

„Nevaru klusēt par to, kas notiek manā acu priekšā. Esmu runājis arī ar bijušo premjerministru Guntaru Krastu un esošo Tieslietu ministru Jāni Bordānu, kuri piekrīt faktam, ka privatizācijas process ir bijis apšaubāms  kopumā un arī atsevišķi Ķemeru sanatorijas jautājumā,” uzsver Stalts, piebilstot, ka šobrīd notiek savdabīgs nelikumīgās privatizācijas procesa turpinājums, kad bijušā Tieslietu ministra Gaida Bērziņa lobētais un maksātnespējas administratora – Aigara Lūša, tagad Nacionālās apvienības ģenerālsekretāra galvenais politdarbības motīvs – „Maksātnespējas likums”  darbojas par labu atsevišķas, neviena īsti nekontrolētas juristu šlakas  - maksātnespējas administratoru patvaļas nodrošināšanai.

Saeimas Pieprasījumu komisija un vēlāk arī deputāta Stalta neatlaidīga motivācija risināt Ķemeru sanatorijas jautājumus ir likusi šim jautājumam izkustēties, lai cik daudz ieinteresēto pušu še būtu. Naudas vara diktē noteikumus valstī un šis gadījums to lieliski pierāda. Gadījums, kad no valsts faktiski izkrāpta unikāla kultūrvēsturiskā un biznesa vērtība – Ķemeru sanatorija, kopā ar ļoti nozīmīgiem dziļurbumiem un ārstniecisko dūņu ieguves vietām nu beidzot ir novēršams, lai gan maksās valstij vairākus miljonus latu, taču ieguvums būtu iespēja no jauna un ar daudz lielāku sparu cīnīties par kurortoloģijas atjaunotni Ķemeros un vēlāk arī citur Latvijā.

„Jautājumā par Ķemeru sanatorijas nākotni neesam vieni – atsevišķi deputāti. Mūsu pusē ir nostājušies daudzi Jūrmalas iedzīvotāji, trimdas latvieši un dažādu nozaru profesionāļi, pēdējiem iesaistoties arī Latvijas kurortoloģijas atjaunotnes biedrības dibināšanā. Ir svarīgi cilvēkiem dot signālu, ka ne viss mūsu Latvijā ir pērkams un bīdāms savtīgās interesēs. Varam darīt arī ko valstiski,” uzsver Stalts.

Tai pat laikā kopā ar Staltu un Demokrātiskiem patriotiem šajā lietā aktīvu līdzdalību ņem deputāte Inga Bite (Reformu partija), kura, būdama juriste lieliski saprot ar SIA „Ominasis Latvia” maksātnespējas procesu saistīto iespējamo „shēmu” būtību:

„Medijos jau vairākkārt ir apspriestas situācijas, kurās uzņēmumu maksātnespēja tiek pasludināta, balstoties uz parādsaistībām, kuru apmērs salīdzinājumā ar uzņēmuma īpašumiem ir niecīgs. Pēc maksātnespējas pasludināšanas „pēkšņi” atrodas kreditori, kuru prasījuma apmērs ir tik būtisks, ka „pārsver” visus pārējos kreditorus, faktiski iegūstot tiesības vienpersoniski izlemt attiecīgā uzņēmuma un tā īpašumu nākotni. Iespējams, šādā situācijā šobrīd ir nonācis arī Ķemeru sanatorijas formālais īpašnieks. Rezultātā pastāv risks, ka valsts nozīmes kultūras un arhitektūras piemineklis tiks pārdots par „sviestmaizi” salīdzinājumā ar tā patieso vērtību, turklāt pārdots investoram, kuram vairs nebūs nekāda juridiska pienākuma kūrortu saglabāt un atjaunot, jo nebūs nekādu juridisku saistību pret Latvijas valsti un tās iedzīvotājiem.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē