Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Dombrovskis: Eirozonu var glābt fiskālā disciplīna

Sabalansēts budžets un liela apmēra glābšanas programma ir vienīgais veids, kā atjaunot finanšu tirgu uzticību ekonomiskās grūtībās nonākušajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, intervijā ziņu aģentūrai AFP norāda Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Tas ir nepieciešams, lai atjaunotu finanšu tirgu uzticību un to vēlmi finansēt eirozonu un citas ES valstis," uzskata Dombrovskis, kurš izpelnījies gan atzinību, gan kritiku par Latvijā īstenoto tautsaimniecības glābšanas programmu.

Pēc Dombrovska domām, tāpat kā savulaik Latvijai, arī eirozonai vienīgais glābiņš ir fiskālā disciplīna un ekonomikas glābšanai pieejami ievērojami finanšu līdzekļi.

"Pēc būtības bija pareizi, ka mums bija milzīga ekonomikas glābšanas programma. Tas pārliecināja tirgus, ka ar to ir pietiekami, lai Latvija izkļūtu no krīzes. Galu galā mēs izmantojām tikai 4,4 miljardus eiro (3,1 miljardu latu)," skaidro Latvijas valdības vadītājs. "Bija labi, ka programmā bija pieejami ievērojami finanšu līdzekļi, un tas ir tieši tas, kas vajadzīgs cīņā ar eirozonas krīzi."

"Kad būs pārliecināti tirgi, iespējams, visa nauda nemaz nebūs nepieciešama, taču, ja tirgi nav pārliecināti, ka ar to ir pietiekami, lai atrisinātu eirozonas problēmas, krīze turpināsies," piebilda Dombrovskis.

Kā ziņots, starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien paziņoja, ka pieņemts lēmums samazināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus - par vienu pakāpi līdz "AA+" pazemināts ES ekonomikas giganta Francijas augstākais kredītreitings "AAA", Itālijas reitings samazināts par divām iedaļām līdz "BBB+", Spānijai par divām iedaļām līdz "A", vēl par divām iedaļām samazināti reitingi Kiprai, Itālijai, Portugālei.

Pa vienai iedaļai samazināts reitings Austrijai, Maltai, Slovākijai un Slovēnijai, savukārt pārējās eirozonas valstis - Igaunija, Beļģija, Somija, Vācija, Īrija, Luksemburga un Nīderlande - savus reitingus saglabājušas.

Kopumā septiņām eirozonas valstīm reitings saglabāts, deviņām - pazemināts.

Kā paziņoja Standard and Poor's, lēmums pazemināt Francijas reitingu "atspoguļo mūsu viedokli par arvien dziļākām politiskajām, finansiālajām un monetārajām problēmām eirozonas iekšienē".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē