Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ekonomikas ministrs: Elektroenerģijas neto uzskaiti nedrīkst pārvērst par OIK līdzīgu shēmu

Elektronenerģijas neto norēķinu sistēmas izveides Latvijā pamata ideja un mērķis ir atbalstīt atjaunojamo energoresursu plašāku izmantošanu mājsaimniecībās savam patēriņam, nevis lielas jaudas elektroenerģijas ražotājus vai juridiskās personas, portālam Diena.lv norādīja Ekonomikas ministrijā.

Būtiski paplašinot neto uzskaites sistēmas lietotāju loku, iekļaujot juridiskās personas un lielas jaudas ražotājus, tiktu radīti jauni elektroenerģijas kopējās cenas pieauguma riski, jo pieaugtu gan sadales tarifs, gan obligāta iepirkuma komponentes (OIK) maksājumi.

"Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, par kuriem tagad notiek diskusijas Saeimā, paredz, ka tikai mājsaimniecības var par tīklā nodoto elektroenerģiju, kas saražota no atjaunojamiem energoresursiem un pārsniedz pašas mājsaimniecības patēriņu, saņemt samaksu vai veikt neto norēķinu. Grozījumu mērķis ir veicināt zaļās enerģijas izmantošanu mājsaimniecību sektorā. Iepriekš izskanējušie priekšlikumi paplašināt neto sistēmas lietotāju loku, iekļaujot arī juridiskās personas un lielākas jaudas ražotājus, draudētu ar OIK līdzīgas shēmas izveidi un būtiskiem elektrības cenas pieauguma riskiem. Šādu situāciju nedrīkst pieļaut. "Zaļās" enerģijas ražošana savam patēriņam mājsaimniecību sektorā ir jāveicina, bet to nedrīkst pārvērst jaunā biznesā, par kuru augstāku cenu maksātu visi pārējie patērētāji," uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Elektroenerģijas neto norēķinu sistēma nozīmē, ka mājsaimniecības no atjaunojamiem energoresursiem saražoto elektroenerģiju savam patēriņam var nodot elektroenerģijas tīklā un nepieciešamības gadījumā tāda paša daudzuma saņemt atpakaļ. Neto uzskaites princips nerada lietotājam tiešus ieņēmumus par tīklā nodoto elektroenerģiju, bet ļauj tam maksāt mazāk par gadā no tīkla saņemto elektroenerģiju. Vienlaikus atgādinām, ka jau tagad mājsaimniecības var slēgt līgumus ar tirgotājiem par saražotās  elektroenerģijas pārdošanu, taču mērķis ar šiem Elektroenerģijas likuma grozījumiem ir mājsaimniecībām atvieglot šo procesu, iedibinot vienkāršu un ērti izmantojamu savstarpējās ieskaites principu.

Ekonomikas ministrijas izstrādātie un Ministru kabinetā atbalstītie likuma grozījumi paredz, ka tiesības slēgt līgumu par neto norēķinu sistēmas izmantošanu ir tikai mājsaimniecības lietotājiem, ja elektroenerģija mājsaimniecībā tiek ražota, izmantojot atjaunojamos energoresursus; tā tiek ražota un izlietota viena sistēmas pieslēguma ietvaros; mājsaimniecībā uzstādīto elektroenerģijas ražošanas iekārtu darba spriegums nepārsniedz 400 voltus un kopējā darba strāva vienfāzes vai trīsfāzu pieslēgumā nepārsniedz 16 ampērus. Jaudas ierobežojums likumprojektā ir noteikts, pamatojoties uz sadales sistēmas operatora AS Sadales tīkls izstrādāto kārtību par mikroģeneratoru pieslēgumu sadales sistēmai.

Līdz šim Latvijā nebija izstrādāta sistēma, kurā tiktu ņemts vērā no sistēmas saņemtās un sistēmā nodotās mājsaimniecības elektroenerģijas apjoms, tādējādi nebija paredzēta arī elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas piemērošana, kad no patērētā elektroenerģijas apjoma tiek atskaitīts tīklā nodotais apjoms un norēķini tiek veikti tikai par starpību. Tāpēc Ekonomikas ministrija sagatavoja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas 2012.gada 6.novembrī tika atbalstīti Ministru kabinetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē