Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ekonomiste: Ārvalstu investīcijas Latvijā sabremzējas

1.ceturksnī  tekošā konta deficīts nedaudz palielinājās, tomēr joprojām bija neliels, proti, apmēram 0.3% no mūsu prognozētā gada iekšzemes kopprodukta jeb IKP (pērn 1.7%). Pozitīvi, ka preču un pakalpojumu eksports turpinājis augt, 1.ceturksnī eksports pieaudzis par 7%, kamēr imports par 5%. Tiesa, gan eksporta, gan importa izaugsmes tempi ir kļuvuši ievērojami lēnāki.

Tikmēr ārvalstu tiešo investīciju ieplūde Latvijā samazinājusies gan salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, gan pērnā gada pirmajiem trim mēnešiem. 1.ceturksnī Latvijā ieplūdušas ārvalstu tiešās investīcijas 95 miljonu latu apmērā (~0.5% no prognozētā gada IKP). Turklāt viskrasāk investīciju ieplūde samazinās no ES valstīm, 1.ceturksnī tās investēja Latvijā 17 miljonus latu, kamēr pirms gada - 89 miljonus. Kopumā, pirmajā ceturksnī teju pusi no ārvalstu investīciju ieplūdes veidoja Krievijas investīcijas, tās galvenokārt aizplūdušas uz elektroenerģijas un gāzes apgādes nozari, kā arī uz vairumtirdzniecību un nekustamo īpašumu jomu. Tajā pašā laikā pieaug Latvijas rezidentu investīcijas ārvalstīs - 1.ceturksnī tās sasniedza 45 miljonus latu, visvairāk investēts finanšu sektorā, vairumtirdzniecībā un apstrādes rūpniecībā.

Kā jau bija gaidāms, Eiropas vārgums sāk pakāpeniski atspoguļoties arī Latvijas eksporta izaugsmes palēninājumā, arī ārvalstu investīciju ieplūde Latvijā pierimst. Sagaidāms, ka līdz gada beigām starptautiskās reitingu aģentūras paaugstinās Latvijas kredītreitingu, tādējādi veicinot ārvalstu investīcijas. Prognozējams, ka šogad ārvalstu investīciju ieplūde varētu sasniegt aptuveni 3.5% no IKP, bet tekošā konta deficīts nedaudz pieaugs un sasniegs 2.8% no IKP, taču tas joprojām būs neliels un bez draudiem ilgtspējai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē