Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ekonomists: Valsts vieglprātīgi pieņēma lēmumu par galvojumu Liepājas metalurgam

Vērtējot, cik tālredzīgi valstij bija galvot kredītu uzņēmumam Liepājas metalurgs, ekonomists Uldis Osis norādīja, ka lēmuma pieņemšana izskatās pēc vieglprātīgas un netālredzīgas, un valstij būtu bijis jāveic ļoti rūpīga izpēte, pirms pieņemt šādu lēmumu, ziņo Latvijas radio.

"Ja taisnība ir tas, kā daži zinātāji apgalvo, ka lēmums par galvojumu pieņemts faktiski Saeimā, tad tas drīzāk ir absurda variants. Jo par tādām summām, par kādām šis galvojums tika piešķirts, notiek ļoti rūpīga izpēte, sākot no uzņēmuma ekonomiski pamatota biznesa plāna. Otrs – par kvalitatīvu uzņēmuma pārvaldi, sākot no izpētes par īpašniekiem, vadītājiem, kas ir padomē, valdē, viņu profesionālais līmenis, sabiedriskais prestižs jau daudzu gadu laikā. Jo tas faktiski ir lielākais Latvijas rūpniecības uzņēmums," radio sacīja ekonomists.

U.Osis arī vērsa uzmanību uz lēmuma pieņemšanas procedūrām – kas un kādā veidā pieņēma lēmumus, kas kuram atskaitās, kas un ko kontrolē. Spriežot no medijos pieejamās informācijas, tas neesot analizēts, uzsvēra ekonomists.

U.Osis arī uzsvēra, ka pašlaik cerības uzņēmuma problēmu risināšanā saistītas ar ārvalstu investora atrašanu, kas varētu nopirkt Liepājas metalurgu vismaz par to summu, ko valdība ir garantējusi un par ko valdībai ir saistības. Tādā veidā šīs saistības tiktu kompensētas. "No investora viedokļa tas nozīmētu Liepājas metalurgu nopirkt praktiski par neko, izņemot parādus, ko vajadzētu samaksāt valdībai un citiem kreditoriem," sacīja U.Osis, vienlaikus norādot, ka investora piesaistīšana, nosakot, ka valsts vēlas kompensēt savas saistības, šajā brīdī varētu būt diezgan sarežģīta.

Jau ziņots, ka kriminālprocesa gaitā, kas sākts saistībā ar iespējamu Liepājas metalurga vadības noziedzīgu rīcību, Valsts policija (VP) veikusi 14 kratīšanas. Kratīšanas ir veiktas uzņēmuma akcionāru un amatpersonu dzīves un darba vietās, bet citos uzņēmumos kratīšanas nav veiktas. Tās veiktas Rīgā, Liepājā un Jūrmalā.

Savukārt Liepājas metalurga akcionārs Sergejs Zaharjins avīzei Diena norādīja, ka Liepājas metalurga glābšana ir valsts rokās. "Tāpēc arī mēs piekritām savu akciju paketes pārdošanai kreditoru klubam par vienu latu, parādu kapitalizācijai, taču ar noteikumu, kas tiek ierakstīts līgumā, - kreditori tūlīt pat nodrošina, ka Liepājas metalurgs tūlīt pat atjauno naudas plūsmu, lai rūpnīca varētu sākt darbu. Savukārt tas, kas tiek pļāpāts caur presi, ka varētu būt investors, kas 24 stundu laikā var atjaunot rūpnīcas darbu, ir pilnīgas muļķības. Reāli, ja rūpnīca pat saņem naudu šodien, ir vajadzīgas 4-5 nedēļas, lai sāktu darbu," intervijā Dienai sacīja akcionārs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē