Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Eksperte: Paziņojums par Mazkrievijas izveidi uzskatāms par dekoratīvu

Otrdien, 2017. gada 18. jūlijā, tā dēvētās Doņeckas tautas republikas (DTR) vadītājs Aleksandrs Zaharčenko nāca klajā ar paziņojumu par Mazkrievijas izveidi. Mazkrievija, pēc Zaharčenko teiktā, pārņemtu pašreizējās Ukrainas funkcijas un iekļautu kā Donbasu, tā arī pašreizējās Ukrainas teritorijas, respektīvi mantotu Janukoviča režīmu, skaidro Rīgas Stradiņa universitātes starptautisko attiecību eksperte un Latvijas Ārpolitikas institūta pētniece Ilvija Bruģe.

Eksperte norāda, ka šādam paziņojumam ir saskatāmi divi iemesli. Mazāk ticamais scenārijs varētu būt, ka tā ir Krievijas stratēģija ar ilgtermiņa mērķi Donbasu padarīt par iesaldēto konfliktu un pakāpeniski institucionalizējot esošo situāciju Ukrainā. Otrais un visticamākais scenārijs varētu būt, ka DTR vadītājs ar saviem izteikumiem centās ietekmēt 19. jūlijā notikušās sarunas par Minskas vienošanos.

Pirmkārt, nozīmīgi ir tas, ka šāds paziņojums no Zaharčenko puses nāca vienu dienu pirms Minskas pārrunām, otrkārt, Ukrainas parlamentā tiek virzīta iniciatīva par Donbasa demilitarizāciju, papildina eksperte.

Šāds paziņojums kopumā ir uzskatāms par deklaratīvu ne tikai tāpēc, ka Zaharčenko jau iepriekš ir izcēlies ar līdzīgiem paziņojumiem, bet arī tāpēc, ka ir skaidrs, ka Ukraina šādu scenāriju nekad nepieņemtu, turklāt arī Rietumvalstis ir izteikušas savu nosodījumu šāda veida izteikumiem un apstiprinājušas savu atbalstu Minskas vienošanās ieviešanai, norāda RSU starptautisko attiecību eksperte, LĀI pētniece Ilvija Bruģe.

Kopumā šķiet, ka šis Mazkrievijas projekts paliks vien kā DTR līdera iztēles auglis. Interesanti būs raudzīties uz to, kā Krievija tālāk reaģēs uz šo izteikumu un vai netiks novērotas pārmaiņas arī DTR vadībā. Pētniece norāda, ka raugoties no Krievijas skatupunkta, Doņeckai ir nepieciešams tāds līderis, uz ko Krievija var paļauties.

Top komentāri

ņirga
ņ
Vai rusnacists zaharčenko negatavojas kronēties arī par galaktikas imperatoru?
Kremlin.ru
K
Re ko teicis Ķīnas līderis šajā sakarā: Крым был ваш, теперь Сибирь Наш!
žirņaks
ž
kas tie tādi dekoratīvie okupanti ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē