Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Elksniņš: Vienotība samazina sociālo atbalstu iedzīvotājiem un paaugstina algas saviem partijas biedriem valsts uzņēmumos

„Pirmais, kas notiek, beidzoties krīzei – valdošie palielina algas valsts uzņēmumu valžu locekļiem, kuri, acīmredzot, pavisam nejauši ir viņu pašu partijas biedri. „Vienotība” neuzskata par vajadzīgu kompensēt zaudējumu pensionāriem, kurus paspēja „uzmest” krīzes sākumā un rūpēties par to, lai celtos iedzīvotāju labklājība,” norāda Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš. 

„Turklāt, ierosinājums palielināt algas valsts uzņēmumu valžu locekļiem no „Vienotības” puses tiek virzīts pēc tam,  kad Finanšu ministrija paziņoja par sociālo pabalstu līdzfinansējuma samazinājumu pašvaldībām. Vēl nesen tā pati „Vienotība” solīja 23 miljonus latu piešķirt pašvaldību pedagogu atalgojumam, bet, kā jau ierasts, solījumu neturēja un līdzekļus bērnudārziem neiedeva,” saka deputāts.

„Nenoliedzami, ka profesionāļiem, kas spēj vadīt lielos valsts uzņēmumus, ir jāpiedāvā konkurētspējīga alga, taču vai tiešām valsts uzņēmumu valdēs šobrīd tiek virzīti profesionāļi? Un vai tiešām algas paaugstinājums ir tas, ar ko jāsāk sakārtot valsts uzņēmumu pārvaldīšanas sistēmu?”, viņš uzsver. 

“Patreizējā valdošā koalīcija savulaik solīja sistēmisku pieeju un reformas visās jomās, taču nekas no tā nav piepildījies. Valsts uzņēmumu pārvaldīšana kā nebija, tā arī nav sakārtota. Uzņēmumus  pārvalda dažādas ministrijas, katra no tām ievēro savus principus, un rezultātā trūkst caurskatāmības un sadarbības, ir neefektīva un neprofesionāla pārvaldība,” norāda A.Elksniņš.

“Nav motivējošas atalgojumu sistēmas, kas būtu  sasaistīta  ar uzņēmumu ilgtermiņa attīstību un darba rezultātiem, un arī piedāvātie grozījumi tādu sistēmu nerada. Nav monitoringa sistēmas, kas ļautu valstij kā īpašniekam novērtēt uzņēmumu darbu un to ekonomiskos un finansiālos radītājus. Nav izdarīts nekas, lai sakārtotu šo jomu, taču jau seko piedāvājums palielināt algas valdēm. Šīs politiskās valdes sponsorē “savējos”  – sākot ar futbola un basketbola treniņiem, līdz ziedojumiem partijām,” viņš turpina.

“Likumprojekta anotācijā ir teikts, ka tas sabiedrību neskar. Tik tiešām neskar, jo valdošā koalīcija piedāvā palielināt atalgojumu paši sev, kārtējo reizi aizmirstot par iedzīvotājiem, uz kuru rēķina ir konsolidējusi budžetu visus pēdējos gadus,” tā Andrejs Elksniņš.

Kā zināms, šodien Saeima skatīja valdošās koalīcijas virzītos grozījumus likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”, kas paredz paaugstināt algas valsts uzņēmumu valžu locekļiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē