Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Elksniņš: Latvijā angļu valoda kā svešvaloda nav "vienlīdzīgāka" par citām

Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas deputāts Andrejs Elksniņš uzskata, ka Ekonomikas ministrija pārkāpj Valsts valodas likumu, SC deputātiem nosūtot informāciju par Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu (ACTA) angļu valodā.

Viņš skaidroja, ka SC Saeimas frakcijas deputāti 8. februārī iesniedza Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) jautājumus par ACTA sagatavošanu un attiecīgā likumprojekta virzību. Trešdien deputāti no Ekonomikas ministra Daniela Pavļuta saņēma atbildi, kas tika klasificēta kā ierobežotas pieejamības informācija un bija sniegta, pievienojot vairākus apjomīgus pielikumus angļu valodā, bez tulkojuma valsts valodā. "Ir izveidojusies absurda situācija, kad Latvijas Republikas Saeimā esam spiesti pieņemt un izskatīt izpildvaras iesniegtos dokumentus svešvalodā, bez pievienota tulkojuma valsts valodā," norādīja A.Elksniņš.

Viņš ir nosūtījis iesniegumu Tieslietu ministram Gaidim Bērziņam un Valsts valodas centra direktoram Mārim Baltiņam, prasot sniegt paskaidrojumus, kāpēc šīs iestādes pieļauj Valsts valodas likuma pārkāpumus.

"Ministra paskaidrojumi liek izdarīt secinājumus, ka arī ACTA sagatavošana un nacionālās pozīcijas izstrāde tika veikta uz latviešu valodā neiztulkotu materiālu pamata," domā deputāts. "Izpildvaras rīcība liecina par vienkāršu nevēlēšanos latviešu valodu lietot, piešķirot nemotivētas priekšrocības angļu valodai," sacīja SC deputāts.

Saeimas deputāts A.Elksniņš vēlas saņemt atbildīgo amatpersonu skaidrojumu, kāpēc tās nestiprina latviešu valodas pozīcijas un nepamatoti palielina angļu valodas lomu valsts pārvaldē.

Ņemot vērā, ka Valsts valodas centrs ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša iestāde, kas uzrauga un kontrolē normatīvo aktu ievērošanu valsts valodas jautājumos un nodrošina latviešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, deputāts vēlas no centra direktora M.Baltiņa saņemt informāciju, kāda būs šīs iestādes rīcība, reaģējot uz pieļauto Valsts valodas likuma pārkāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē