Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Jācer, ka valdība neaizmirsīs arī par uzdevumu apkarot nodokļu nemaksāšanu

Galvenais – atkal nesabojāt visas labās idejas

Beidzot noticis brīnums – radīta nodokļu politikas vīzija, kuru vismaz pagaidām tās apspriešanā iesaistītie partneri kopumā vērtē kā labu sākumu jaunai labklājības pieauguma ērai. Tāds būtu īsais rezumējums vakar pieredzētajai Finanšu ministrijas (FM) prezentācijai par nodokļu politikas pamatnostādnēm, kas sevī ietver visai drosmīgus un izaicinājumiem bagātus priekšlikumus.

Mazliet šaubas gan rada FM optimisms par grafiku – plānots jaunās pamatnostādnes ieviest jau no 2018. gada. Tomēr nenoliedzami cerības raisa gan uzņēmēju organizāciju, gan arodbiedrību sākotnējais atbalsts kopējiem pamatprincipiem. Lai arī pašvaldību pārstāvju attieksme šobrīd izskatās visai rezervēta, viņus var saprast – reformas ietvaros plānots mainīt divu tieši pašvaldībām būtisku nodokļu darbības principus, proti, ir plāns mazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli no pašreizējiem 23% uz 20%, kā arī reformēt nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu. Kā zināms, šie nodokļi veido lauvas tiesu pašvaldību ieņēmumu, un tā apjoma kritums var negatīvi ietekmēt pašvaldību jau tā ne visai spīdošo finanšu situāciju. Tāpēc saprotama ir pašvaldību vēlme tikt dziļāk iesaistītiem pamatnostādņu apspriešanā, kā arī redzēt konkrētus iecerētās reformas pamatojuma aprēķinus.

Taču paredzams, ka diskusiju gaitā arī ar pašvaldībām tiks rasts kompromiss, kā tas pieredzēts agrāk. Ja nu vienīgi šajās diskusijās – gaidāmo pašvaldību vēlēšanu kontekstā – neiezagsies  priekšvēlēšanu laikam ierastā leksika, kad tiek aizmirsts par veselo saprātu un loģiku, bet dziedāts tas meldiņš, kas tīkams vēlētāja ausij. Tomēr šo risku mazina fakts, ka savukārt Saeimas vēlēšanas būs tikai 2018. gadā, kas tādējādi novērsīs nevajadzīgu populistisku retoriku uz "lielās politiskās skatuves" un ļaus nepieciešamās izmaiņas tiesību aktos izdiskutēt un pieņemt veselīgā un konstruktīvā procesā.

Savā ziņā jāpiekrīt arī Komercbanku asociācijas viedoklim par FM priekšlikumu 1% no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām iezīmēt veselības aprūpei, proti, ka pirms šāda lēmuma tomēr nepieciešams veikt būtiskas reformas pašā veselības aprūpes sistēmā, kā arī skaidri jāparāda, kur un kādā veidā tiks tērēti veselības sistēmai atvēlētie papildu līdzekļi. FM kā alternatīvu šādam risinājumam gan iezīmē citu iespējamu opciju – palielināt par vienu procentpunktu pievienotās vērtības nodokļa likmi (PVN) –, tātad no pašreizējā 21% uz 22% un attiecīgi papildu iegūtos aptuveni 80 miljonus paredzēt veselības jomai. Tas gan tomēr ir pretrunā ar FM plānu vismaz pagaidām PVN vispār neaiztikt un tā standarta likmi atstāt nemainīgu. Tātad sagaidāms – diskusijas par jauno nodokļu politiku vēl būs garas un spraigas.

Šajā mirklī vēl gan iezogas šaubas, cik stabila un ilglaicīga būs šī reforma, ņemot vērā, ka

jau ne reizi vien esam pieredzējuši situācijas, kad "akmenī iecirstie" lēmumi nodokļu jomā tiek teju vienas nakts laikā tik kardināli mainīti,

ka visas iepriekš labi domātās idejas tiek vienā mirklī sabojātas, bet nodokļu maksātāju plāni sagrauti. Un vienlaikus – jācer, ka izmaiņu kontekstā valdība neaizmirsīs arī par uzdevumu apkarot nodokļu nemaksāšanu. Pretējā gadījumā visas labās reformas būs bezjēdzīgas, jo budžetā naudas aizvien pietrūks.

Top komentāri

Dāvis
D
Kārtējais plāns kura izpilde faktiski tiks paredzēta pēc abām vēlēšanām, tas notiek regulāri - pirms vēlēšanām rosība, pēc tām atslābums un klusums.
Elmārs
E
Ar labiem nodomiem parasti ceļu uz elli bruģē... Jāatceras, ka šī būs jau padsmitā vīzija, kura rezultēsies kārtējā pat ne haosā, bet bardakā.
Ekonomičeskijs
E
Būs ienākumi un ieņēmumi - būs arī nodokļi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē