Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Gapoņenko: Latgalei ir nepieciešama autonomija

Manā uztverē krievu viedoklis par Latgali ir tiesīgs būt. Pirmkārt, nekas labs nav gaidāms, ja kopīgajā, vēsturisku apstākļu noteiktā dzīves telpā vieni runā, citi klusē. Otrkārt, principiāla diskusija ir labāka par apsaukāšanos, tā ekonomikas doktors, Eiropas pētījumu institūta prezidents Aleksandrs Gapoņenko izklāsta Neatkarīgajai savu viedokli par grāmatas Latgale: citas esības meklējumos tēmu.

"Uzskatu, ka latgalieši Latgalē, Latvijā ir tas atslēgas etnoss, kuram ir normālu savstarpēju attiecību veidošanas pieredze ar visiem. Ar krieviem, poļiem, ebrejiem, latviešiem… Viņiem nav bijis asu konfliktu ar kaimiņiem, viņi nav vēlējušies dominēt… Viņi dzīvoja līdzās, turējās pie savas ticības, savām vērtībām. Tas radīja cieņu. Uzskatu, ka Latgales modelis var veiksmīgi pastāvēt visā Latvijā. Visi etnosi var pārņemt šo attieksmi un pastāvēt kā līdzvērtīgi, cienot cits citu," intervijā norādīja A.Gapoņenko.

Uz jautājumu, kādēļ Latgalei nepieciešama autonomija, A.Gapoņenko atzina - "divos gadu desmitos Latgale, nogājusi ceļu no cerībām līdz apātijai, kļuvusi par plaukstošas nabadzības novadu, ekonomikas ziņā visatpalikušāko reģionu". "Panākt nelabvēlīgās situācijas lūzumu ekonomikas un sociālajā jomā spēj vien patstāvīga novada politiskā elite. Latgalieši gadsimtu gaitā jau ir izveidojuši dzīvotspējīgu, noturīgu, līdztiesīgu un cieņā balstītu attieksmes modeli. Pret cilvēkiem, tiem, kas līdzās. Neatkarīgi no viņu tautības un ticības izveidojuši latgaliešu teritoriālo kopumu. Vajag tik vien kā padarīt to par politiskās un ekonomiskās attīstības subjektu, dot tam atbilstošu institucionālu noformējumu," uzsvēra A.Gapoņenko.

"Visās Eiropas valstīs tāda veida pārvērtības īstenotas, veidojot nacionālas kultūrautonomijas, kurām piešķirtas atbilstošas administratīvas un ekonomiskas tiesības. Tas ļāvis vietējām elitēm, saņemot atbilstošus instrumentus savu etnisko kopumu attīstībai, uzņemties atbildību par to likteni. Pastāvot demokrātijai, tā ir pilnīgi normāla darbība," sacīja A.Gapoņenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē