Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Gitendorfa: Elektroniskās ID kartes bija jāievieš jau pirms desmit gadiem

Elektroniskās identifikācijas kartes bija jau jāievieš pirms desmit gadiem, uzskata Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru Asociācijas ALTA direktore Kitija Gitendorfa.

Viņa uzsvēra, ka šīs kartes noteikti nepieciešamas, jo tās atvieglos iedzīvotāju ikdienu. "Ja skatās no izmēra viedokļa - tas ir mazs plastikāta gabaliņš, ko vienmēr var nēsāt līdz makā. Noteikti ērtāk kā pase," sacīja K.Gitendorfa. Viņa paskaidroja, ka karte noteikti būtu atvieglojums ceļotājiem. "Diskutēt pat lietderību ir lieki, tikai to jau vajadzēja izdarīt jau vakar," uzskata ALTA direktore.

Arī ceļojumu aģentūras Latvia Tours direkore Ieva Keiša atzīst - kartes ir vajadzīgas, sevišķi pie nosacījuma, ka kartes ir izvēles dokuments un tās nav obligātas.

"Personu apliecību ieviešana būs ieguvums iedzīvotājiem, īpaši tiem, kuri bieži dodas uz ārzemēm. Apliecības varēs izmantot kā ceļošanas dokumentu, dodoties uz Eiropas Savienības vai Šengenas zonas valstīm. Likumā noteikts, ka situācijās, kad Latvijas pilsonis vai nepilsonis ārzemēs būs pazaudējis pasi, elektronisko identifikācijas karti varēs izmantot kā atgriešanās dokumentu. Līdz ar to nebūs nepieciešams vērsties Latvijas vēstniecībā, lai saņemtu atgriešanās apliecību. Personas apliecībā būs iekļauta elektroniska informācija, kas palīdzēs veikt tās īpašnieka identitātes elektronisku pārbaudi, turklāt jaunās identifikācijas kartes varēs izmantot arī elektroniskajā parakstā," sacīja I.Keiša.

Tūrisma aģentūras direktore arī uzskata, ka valsts nodeva, saņemot karti, ir atbilstoša. "Ņemot vērā faktu, ka šis dokuments nav obligāts, uzskatu, ka nodeva ir atbilsotša, jo iedzīvotāji, kam šī karte būs vajadzīga, visdrīzāk varēs atļauties 10 latu nodevu," teica I.Keiša.

Portāls Diena.lv noskaidroja, ka Igaunijā identifikācijas karti var izmantot ne tikai kā personas identifikācijas dokumentu, elektroniskajam parakstam, balsošanai e-vēlēšanās, bet arī sabiedriskā transporta biļešu apmaksai, internetbankas pakalpojumos, kā arī dažādos valsts un uzņēmumu portālos. 

Piemēram, kā viena no valsts iestādēm, kurā tiek izmantota ID karte ir arī Nodokļu Inspekcijas interneta vide, kur, izmantojot karti, var aizpildīt ienākumu deklarāciju. Karti var arī izmantot kriptēšanai E-skolas portālā, kas sniedz vecākiem informāciju par bērna skolu, mācību programmu, kā arī par sekmēm, stundu plāniem un daudz ko citu. Kaimiņvalsts izstrādājusi arī Mobiil-ID jeb Mobilo ID, kas ir uz ID-kartes platformas balstīts personu apliecinošs un digitālā paraksta risinājums mobilajā tālrunī. Identifikācijas karte Igaunijā pielāgota un izmantojama daudzos uzņēmumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē