Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Izglītības ministra prioritāte būs algu paaugstināšana skolotājiem

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis otrdien piedalījās Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas sēdē, kurā kā savas galvenās darba prioritātes ministrs nosauca pedagogu algu palielinājumu un sistēmas sakārtošanu, profesionālās izglītības attīstību, augstākās izglītības starptautisku konkurētspēju un bezmaksas mācību līdzekļu jautājuma sakārtošanu, portālu Diena.lv informēja ministrijā.

Uzrunājot deputātus, ministrs norādīja, ka vēlas veidot konstruktīvu dialogu ar nozari. Vjačeslavs Dombrovskis jau ir ticies ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) un Latvijas izglītības vadītāju asociāciju (LIVA), Rektoru Padomi, Latvijas Studentu apvienību (LSA), Latvijas Universitāšu asociāciju, kā arī ar pedagogiem un augstskolu mācībspēkiem reģionos – Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Koknesē. Ministrs uzsvēra, ka kopš stāšanās amatā visvairāk darba ir ieguldīts, lai sagatavotu izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par pedagogu motivācijas un atalgojuma sistēmu, kas ir saskaņots ar sociālajiem partneriem, ar atrunām, pie kurām darbs vēl tiks turpināts.

Atbildot uz deputātu jautājumiem Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka ir acīmredzams - pedagogi Latvijā saņem neadekvāti zemas algas. Tāpat kā mediķi, glābēji un policisti. Un skaidrs ir tas, ka pieejamais finansējums nebūs pietiekams, lai nodrošinātu algu pieaugumu visām šīm nozarēm un par to būs jācīnās. "Mēs īstenojam modeli reformas pret finansējumu", sacīja ministrs, paužot, ka strukturālajām reformām jākļūst par papildus finansējuma piešķiršanas priekšnosacījumu arī citās nozarēs.

Viena no galvenajām problēmām, ar ko saskaras nozare ir demogrāfiskās situācijas sekas. Reģionos situācija ir īpaši dramatiska, skolēnu skaits strauji sarūk. "Mana pārliecība ir, ka valstij jānodrošina kvalitatīva izglītība un vienādas starta iespējas katram bērnam, neatkarīgi no tā, kur viņš ir dzimis, kurā reģionā dzīvo un kāds ienākumu līmenis ir viņa ģimenei. Tāpēc mēs mērķtiecīgi virzīsimies uz to, lai palielinātu algas skolotājiem lauku skolās, kur nestrādā princips Nauda seko bērnam, jo konkurence nav iespējama objektīvu iemeslu dēļ. Skolotāji nevar piesaistīt lielāku skolēnu skaitu, strādājot vienīgajā skolā 100 kilometru rādiusā pie mūsu demogrāfiskajiem apstākļiem," uzsvēra Vjačeslavs Dombrovskis.

"Vienlaicīgi mums ir jāsaprot, ka ilgtermiņā šī būs problēma un esam dilemmas priekšā -  ko darīt ar tām skolām, kur skolēnu skaits ir pavisam mazs. Šī nav tikai izglītības jomas problēma, tādi paši jautājumi ir gan ar slimnīcu pieejamību, gan ar policijas un glābēju pieejamību, ar ceļiem un arī vēl citām jomām. Depopulācija ir kopējā valsts problēma un mums jāsāk par to atklāti runāt," norādīja ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē