Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ir slinkums problēmu risināt plašāk, tādēļ to vienkāršāk ir izmest pa durvīm

Kad cirks pārvēršas par nesmieklīgu šovu

Domājams, kaislības ap ideju aizliegt izmantot savvaļas dzīvniekus cirka izrādēs tik ātri vis nebeigsies, lai gan marta beigās Saeima pēc ilgām debatēm tomēr pirmajā lasījumā pieņēma attiecīgus grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā.

Iniciatīva  izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā pieder biedrībai Dzīvnieku brīvība, kam izdevās pat savākt vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus zem petīcijas Par cilvēcīgu cirku, kas attiecīgi tika iesniegta Saeimā un šobrīd jau ir guvusi parlamenta konceptuālu atbalstu. Šo rindu autora parakstu zem iepriekš minētās petīcijas neatrast nevis tādēļ, ka es būtu vienaldzīgs pret dzīvnieku ciešanām, bet gan tādēļ, ka manā skatījumā šāds aizliegums patiesībā ir kārtējais apliecinājums tam, ka ir slinkums problēmu risināt plašāk, tādēļ to vienkāršāk ir izmest pa durvīm.

Sociālos tīklus jau pāršalkuši jociņi par to, ka tagad cirkā redzēsim govis, zirgus, pīles un citus mājdzīvniekus, vēl vienam otram asprātim uzdodot hipotētisku jautājumu, vai gadījumā arī ziloņi tomēr nebūtu uzskatāmi par mājdzīvniekiem (šeit noteikti domāta Indija). Taču šiem jociņiem apakšā slēpjas arī zināma patiesības daļa, proti, ja pareizi jāsecina no pašreizējā likumprojekta satura, tad likuma izmaiņas šo problēmsituāciju patiesībā atrisinās tikai daļēji, jo mājdzīvniekus arī turpmāk varēsim vērot, braukalējot pa cirka arēnu zirga mugurā (jo zirgs taču arī ir mājdzīvnieks).

Un šeit es gribu pajautāt aizstāvjiem un likumdevējiem – vai suņi un kaķi cirkos jūtas ekselenti? Viņiem dresūras laikā neviens pāri nedara un naktīs neiespundē metru reiz metru mazā būrī?...

Es viennozīmīgi nosodu dzīvnieku mocīšanu, taču neesmu pārliecināts, ka kārtējais aizliegums ir situācijas loģisks risinājums. Manuprāt, daudz pareizāk ir izskaust problēmu kā tādu. Un šajā gadījumā problēma ir atsevišķu cilvēku cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, nevis pats fakts, ka dzīvnieki uzstājas cirkā. Respektīvi, ir jācīnās ar cilvēku ļaunumu. Tieši tādā pašā mērā, kā tas notiek, kad atklātībā nonāk fakti par badinātiem un novārgušiem zirgiem, drausmīgā netīrībā un badā turētiem šķirnes suņiem vai kaķiem un tamlīdzīgi. Šādos gadījumos tiek sodīts konkrēts necilvēks, taču netiek bezjēgā grozīti likumi, lai aizliegtu turēt mājdzīvniekus arī tiem, kuri par dzīvniekiem rūpējas daudz labāk nekā nereti cilvēki par saviem ģimenes locekļiem.

Neticu, ka dzīvnieki visos Eiropas un arī pasaules cirkos tiktu mocīti un spīdzināti. Noteikti arī šīm izklaides vietām ir jāpilda konkrētu normatīvu prasības un attiecīgi ir arī iestādes, kurām šo prasību izpilde ir jākontrolē. Tāpat noteikti ir pieejami "melnie saraksti" ar tām cirka trupām, kurās dzīvniekiem tiek darīts pāri, respektīvi, ir visas iespējas attiecīgiem dienestiem vienkārši neļaut tiem iebraukt Latvijā. Tagad sanāk tāda mazliet "sovjetiska" pieeja – divi darboņi izrādījās slikti, bet negribas ķēpāties un nopūlēties, lai novērstu blēdību iespējamību jau saknē, tāpēc paziņosim, ka slikti ir visi. Ir taču vieglāk aizliegt tradīcijas, par kurām vēl paši bērnībā priecājāmies, nevis meklēt loģisku un taisnīgu risinājumu.
Pārāk daudz esam pieraduši problēmas risināt, tās vienkārši izmetot pa durvīm. Daudz grūtāk ir rūpīgi iedziļināties un novērst problēmu cēloņus.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Tie skuķi vienkārši laikam nav apjēguši ka savas bērnišķīgās muļķības dēļ ir kļuvuši par piespiedu prostitūtām alkatīgu biznesmeņu rokās kuriem nospļauties par dzīvniekiem bet kuri šausmīgi ir sagribējušies tās cirka ēkas un zemi ! Meitenes ! Citreiz domājiet ar savu galvu !
Nesaprotu
N
Kāpēc dzīvnieku aizstāvji komentāros kļūst neiecietīgi un agresīvi.
Ivars
I
Vienīgais teikums rakstā, kuram var pilnībā piekrist: "Daudz grūtāk ir rūpīgi iedziļināties un novērst problēmu cēloņus." Proti, ja autors būt veltījis kaut 10 minūtes sava dārgā laika un pacenties noskaidrot, tieši kādu iemeslu dēļ savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā ir šo dzīvnieku mocīšana, tad nebūtu jānodarbojas ar tādu mentālo jogu, kādu redzam rakstā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē