Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ir nepareizi uzskatīt, ka balsošana vēlēšanās ir pienākums. Tās ir tiesības

Kas nepiedalās vēlēšanās, tam nebūs kritizēt

Vēlēšanu sprints uzņem apgriezienus visdažādākajos veidos un izpausmēs. Tam ir arī loģisks izskaidrojums – līdz pašvaldību vēlēšanām atlikušas mazāk nekā trīs nedēļas, kas būtiski palielina spriedzi to personu prātos, kuri pēcvēlēšanu rītā tomēr cer šaut šampanieša korķus gaisā.

Šķiet, šis priekšvēlēšanu laiks ieies vēsturē ar izteiktu rosību tieši interneta vidē – vismaz es nekad iepriekš neesmu novērojis, ka lielākās politiskās kaislības notiktu nevis dažādos medijos (televīzijās, laikrakstos, ziņu portālos), bet populārākajos sociālajos tīklos, kur var atrast visdažādākās atziņas, prātuļojumus un uzsaukumus par vai pret to vai šo.

Aizraujoši lasīt, cik aktīvi cilvēki šajā saziņas telpā pauž apņēmību gāzt kādu no troņa, apkarot bardaku un zagšanas. Kā lamā sliktos vecos (šeit nav domāts bioloģiskais vecums) "vēžus" un kā izrāda simpātijas un uzticēšanos jaunajām "cerībām". 

Katrā ziņā virtuālās domapmaiņas pasaulē viss ir skaidrs – vecajiem vēžiem laiks iztecējis, tomēr arī jauno cerību izredzes nemaz nerādās tik spožas, kā varētu domāt.

Tomēr pa vidu visam parādās nojausma, ka šī it kā lielā sabiedriskā aktivitāte ir tikai uz papīra, precīzāk, telefonu vai datoru ekrānos, taču reālajā dzīvē 3. jūnijā atkal varam sagaidīt jau ierasto skarbo patiesību, ka liela daļa vēlētāju labprātāk izvēlēsies dienu pavadīt pludmalē vai laukos, nevis veltīt pusstundu Latvijas pilsoņa laika, lai ar nodoto balsi ietekmētu vietējo politikas procesu.

Pirms pāris dienām pavisam nevilšus ar ātri prātā iekritušu repliku, ka netīkamu politisku sistēmu pilsonis var nomainīt, tikai piedaloties vēlēšanās, iesaistījos kādā Twitter diskusijā, un šī replika guva nelielu atzinību no citu šī saziņas rīka lietotāju puses. Taču runa ne jau par trāpīgu teicienu vai mirkļa popularitāti, runa ir par šīs domas dziļāko jēgu, kas man aizvien nodarbina prātu. Proti, daudzi viedokļa līderi gadu no gada uzsver, ka ir svarīgi sabiedrībai būt politiski aktīvai sevišķi vēlēšanu dienā, jo tā ir reize, kad ikviens pilsonis ar savu balsi var izšķirt nākamā perioda politisko kursu. Un tam es viennozīmīgi piekrītu, sevišķi no tā aspekta, ka jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām ir visai nožēlojami, ja pilsonis, kurš sava slinkuma dēļ nav balsojis, atsāk kritizēt pastāvošo varu, kaut tā ir izvēlēta leģitīmās vēlēšanās ar vairākumu balsu no tiem, kuri pret savām pilsoņa tiesībām izturas atbildīgi. Jā – nevis pilsoņa pienākumu, bet tieši tiesībām! Ir nepareizi uzskatīt, ka balsošana ir pienākums. Nekur tas nav rakstīts, un tā tas nav arī reālajā dzīvē. Taču mums ir tiesības balsot, tiesības noteikt, kas un kā turpmāk strādās šajos amatos. Tieši tāpēc tiem, kuri paši sev atņem šīs tiesības, savukārt nav nekādu morālu tiesību sūdzēties par sliktu dzīvi vai lamāt ievēlētos politiķus. Arī ar savu nebalsošanu paši esat veicinājuši to cilvēku nokļūšanu pie varas. Tad nu pieņemiet esošo situāciju. Ja tomēr tā nepatīk, laikus sameklējiet savus personas dokumentus, lai 3. jūnijā atkal nav kāds attaisnojums nebalsošanai.

Top komentāri

Raimonds
R
Ir slavena paruna "Ja vēlēšanas spētu ko mainīt, tās aizliegtu". Politika ir kā bizness - vispirms, lai tiktu pie reālas varas, ir daudz jāiztērē. Pēc tam politiķiem tiek doti četri gadi, lai neriskējot ar nokļūšanu cietumā, nopelnītu pēc iespējas vairāk. Vēlētājam no tā visa ir maz labuma, tāpēc labākais, ko var darīt vēlētājs - balsot par labāko, kas ir opozīcijā. īsta opozīcija ir demokrātijas pamats, kas liek pozīcijai censties nepazaudēt varu.
Ja vēlēšanas ir nopirktas, tad inte
J
Ja viens kandidāts vietēja mēroga vēlēšanās var izgāzt tik daudz naudas kā ZZS Truksnis, tad vēlēšanas kļūst par farsu. Bet piedalīties farsā - piedodiet, bet tā nav mana izvēle!
Ēdelweiss
Ē
Balsot par mazāko ļaunumu ir tas pats , kas izvēleties sev humānāko bendi...Balso par ko gribi , pie varas būs tie , kuriem tur jābūt... Tas nozīmē , ka jāiet uz vēlēšanu iecirkni un jāizņem savs biļetens un tas jānes mājās un jāliek uz plauktiņa... Kaut gan , jebkurā gadijumā Cimdara šaika visu sabīdīs un pierādījumus iznīcinās 10 dienu laikā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē