Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ķīlis: Jāizstrādā efektīva ilgtermiņa skolotāju atalgojuma programma

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) prasība – no 2012. gada 1.septembra par 10 % palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes – ir izpildāma, taču formāli tās izpilde būtiski nepalielina skolotāju faktisko atalgojumu un neietekmē skolotāju motivēšanas un profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas procesus.

Tāpēc trešdien notikušās divpusējās tikšanās laikā ar LIZDA valdi izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis piedāvāja risinājuma virzienus, pie kuriem strādā ministrija, atkārtoti uzsverot, ka nepieciešama kopīga sadarbība, lai nonāktu pie nopietnas ilgtermiņa skolotāju atalgojuma paaugstināšanas programmas.

"Svarīga ir labā ziņa, ka budžeta līdzekļus IZM mērķdotācijām pedagogu atalgojumam šogad ir izdevies saglabāt iepriekšējā apjomā. Taču, lai šos līdzekļus arī turpmāk varētu paturēt izglītības sistēmā, ir jāizstrādā ilgtermiņa skolotāju atalgojuma efektīva paaugstināšanas programma, kas skaidri definētu atalgojuma sasaisti ar kvalitāti, tādējādi būtiski stiprinot gan izglītības kvalitāti, gan skolotāja motivāciju un profesionālās meistarības izaugsmi, kas ir būtiski priekšnosacījumi sekmīgai pārmaiņu īstenošanai izglītībā", uzsvēra R.Ķīlis.

IZM aprēķini liecina, ka, formāli izpildot LIZDA prasību par 10 % paaugstinājumu zemākajai mēneša darba algas likmei, kas ir 245 lati, faktiskā pedagogu darba samaksa palielinātos tikai par aptuveni deviņiem latiem, jo jau pašlaik mērķdotācijas aprēķinos par pamatu piemēro 255 latu likmi.  Tāpēc IZM aicināja LIZDA  neturēties pie prasības burta mehāniskai algas paaugstināšanai, bet atkārtoti uzsvēra nepieciešamību strādāt pie ilgtermiņa programmas, kas skolotāju darba samaksas situāciju risinātu kontekstā  ar  skolotāju motivēšanas sistēmas un profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmas ieviešanu, tālākizglītības sistēmas pilnveidi, 40 h darba nedēļas ieviešanu  un citiem  profesionāli aktuāliem jautājumiem, par kuriem jāvienojas visām  iesaistītajām pusēm.

IZM piedāvā līdz 2014. gadam, kad plānots ieviest pedagogu un izglītības iestāžu vadītāju profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmu, izstrādāt pakāpenisku pārejas perioda atalgojuma paaugstināšanas programmu, apzinoties, ka visiem pedagogiem vēl nav bijusi iespēja vai vēlēšanās projekta ietvaros iegūt profesionālās darbības kvalitātes pakāpi. IZM izvērtē iespējas ar šī gada 1. septembri ieviest diferencētu skolotāju atalgojumu saskaņā ar iegūto kvalitātes pakāpi (kvalitātes piemaksas) skolotājiem, sākot ar tiem, kuri ESF projekta „ Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos” ietvaros ieguvuši 4. un 5. profesionālās darbības kvalitātes pakāpi, līdztekus veicot aprēķinus par nepieciešamo finansējumu arī 3.pakāpi ieguvušajiem pedagogiem. Tādējādi IZM uzņemas atbildību par projekta rezultātu ilgtspēju un īstenošanu, sākot to pirms plānotā 2014. gada un pārtraucot bēdīgi slaveno līdzšinējo praksi, kad dažādu projektu iestrādes netiek turpinātas un ieviestas dzīvē. Plānots, ka projektā no 2009.gada oktobra līdz 2012.gadam gandrīz 23 000 skolotāju būs ieguvuši kādu no kvalitātes pakāpēm. Tas ir nozīmīgs skolotāju ieguldījums savas kompetences paaugstināšanā un priekšnosacījums izglītības kvalitātes paaugstināšanas iespējām, kā arī pozitīvas motivācijas piemērs citiem.

IZM plāno savu piedāvājumu pedagogu algu paaugstināšanai izstrādāt līdz jūnijam. Paralēli vairākās  Latvijas pilsētās – Tukumā, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Rīgā - notiks diskusijas ar pedagogiem. Tajās izzinās skolotāju viedokli par darba samaksas situācijas risinājumiem kontekstā  ar  skolotāju motivēšanas sistēmas un profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmas ieviešanu, tālākizglītības sistēmas pilnveidi, 40 h darba nedēļas ieviešanu  un citiem  profesionāli aktuāliem jautājumiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē