Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latkovskis: Nav jāatbild ar agresiju uz agresiju, kas ir priekšnoteikums politiskam izlīgumam

Viena no lielākajām Latvijas politikas problēmām ir ne tikai atrautība no tautas, bet arī totāla atrautība no garīgās un intelektuālās vides, intervijā laikrakstam Diena pauž Saeimas deputāts, viens no Labas gribas manifesta līdzautoriem Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK).

Politika pati aizvien vairāk sāk izolēties, un šī nacionālā sacensība sāk spiest uz aizvien zemākiem instinktiem, norāda deputāts. "[Politika] kļūst aizvien prastāka. Manifesta pamatjēga ir apturēt šo naidu. Protams, daudzi to uztver kā politisku manifestu, bet tas nav politisks, tas ir morāls. Tas runā par morāli individuālo līmeni. Piemēram, ka vēsturi nevajag aizmirst, bet tā nav jāizmanto naidam. Nav jāatbild ar agresiju uz agresiju, kas ir priekšnoteikums politiskam izlīgumam," sacīja I.Latkovskis.

"Es piederu pie tiem, kuri uzskatīja, ka vajag mēģināt šo referendumu ignorēt, un tas būtu vienojošais gan latviešiem, gan krieviem. Taču nebija tik daudz laika, tas sacensības scenārijs tika strauji iedarbināts, un mēs kļuvām par tā ķīlniekiem. Un, kur ir sacensība, tur ir arī naida kurināšana. Kļuva skaidrs, ka kaut kādā veidā tā naida sacensība ir jāmazina, tad arī radās doma par manifestu, rīkojot tikšanos pie Valsts prezidenta," uzsvēra politiķis.

Jautāts, vai politika un garīgums vispār ir savienojamas lietas, I.Latkovskis teica: "Es teiktu, grūti savienojamas, bet domāju, ka ir savienojamas. Tas ir mans izaicinājums vispār politikā. Varbūt nelietošu vārdu «garīgums», tas ir nedaudz nodrillēts jēdziens. Es gribu veicināt integrālu jeb visaptverošu pieeju politikai. Politiķu briesmas ir ieciklēties aizvien šaurākā politiskā, pat partijiskā skatījumā uz dzīvi. Kā saka Ērihs Fromms, katra sociālā grupa, kurai piederam, mums uzliek savu pasaules redzējuma filtru. Mēs pasauli redzam ar latvieša vai krieva acīm. Tiktāl ir labi. Bet tas filtrs ir traucēklis apzināties pasaules kopsakarības, latvieša vai krieva vietu šajās kopsakarībās. Partijas konjunktūra vēl vairāk to sašaurina. Pašu politiķu interesēs ir savu redzējumu nemitīgi konfrontēt ar kultūrvēsturisku, psiholoģisku, garīgu, vārdu sakot, integrālu pieeju. Tāpēc politiķiem jābūt nemitīgā sazobē ar kultūras un zinātnes cilvēkiem, ar garīdzniekiem, kuriem pašiem ir pazudusi saite ar reālpolitiku.
Tad sanāk kā ar tiem pašiem pareizticīgo Ziemassvētkiem, kurus mēs tagad skatām nevis kultūru mijiedarbības kontekstā, bet gan kā asu politisko cīņu," norādīja I.Latkovskis.

Pilnu interviju lasiet laikraksta Diena pirmdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē