Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Man pienākas. Dodiet!

Nesen publisko telpu pāršalca ziņa par kādu reģionā dzīvojošu sievieti, kura jau 15 gadu nestrādā un pārtiek tikai no sociālajiem pabalstiem. 38 gadus vecā sieviete pabalstus saņem kopš 22 gadu vecuma un savu pozīciju skaidro tieši: "Labāk ir nestrādāt, to es esmu sapratusi. Ja es strādāšu, man atņems trūcīgās statusu. Es vairāk neko nedabūšu no pagasta."

Var sašust un nosodīt šādu rīcību, vadoties tikai no šīs situācijas izklāsta un nezinot visus apstākļus, kāpēc cilvēks kādā dzīves posmā ir izdarījis šādu izvēli. Taču šis stāsts atklāj dziļākas problēmas saknes, jo nav jau šī sieviete kāds īpašs izņēmums. Tādu cilvēku Latvijā ir simtiem, pat tūkstošiem. Paradoksālā kārtā profesionālie pabalstu saņēmēji ir ārkārtīgi labi informēti par savām tiesībām saņemt – samērā ar viņu pieticīgajām vajadzībām pietiekami daudz un pastāvīgi.

Pašvaldību, sevišķi reģionālo, pārstāvji jau sen runā par šo neatrisināmo problēmu, kas savā ziņā izsūc jau tā trūcīgo sociālajiem mērķiem paredzētā finansējuma maciņu sausu, un nereti pabalstu saņēmēju vidū lielu daļu veido tie, kuriem ir gan rokas, gan kājas, gan arī galva uz pleciem, turklāt zīmīgi – daudz starp viņiem ir vīriešu spēka gados.

Nekādā ziņā neapgalvoju, ka visi pabalstu saņēmēji ir slaisti, tomēr noteikti liela daļa no viņiem subjektīvu apsvērumu dēļ izvēlējušies vienkāršo ceļu dzīvē – nevis domāt un meklēt risinājumus, bet ļauties straumei un neiespringt ar darbu. Vienlaikus nevar tā simtprocentīgi vainot tikai pašus cilvēkus par šādu izvēli,

jo valsts sistēma ir radījusi shēmu, kas vienā brīdī cilvēku pamudina neiespringt un ļauties straumei.

Ir svarīgi atbalstīt līdzpilsoņus dzīves posmā, kad kādu iemeslu dēļ viņiem paveicies mazāk vai dzīve vispār apmetusi skarbu kūleni. Tomēr sistēmai ir jāstrādā pēc principa – palīdzēt, taču veicināt, lai cilvēks arī pats meklē risinājumu. Mehānismam ir jābūt tādam, kas cilvēkam neļauj salūzt krīzes brīdī, vienlaikus motivē rīkoties. Vēsturiski daudzu gadu garumā radies apburtais loks, kurā cilvēkam nevis iedod vienu zivi, līdzi dodot arī makšķeri, ar kuru tālāk jau pašam gādāt par savu vēdertiesu, bet gan visu laiku dod tikai zivis. Tā arī rodas pieradums prasīt vēl un vēl, bet, kad pēkšņi tiek piedāvāta makšķere, to pat uztver kā apvainojumu.

Daudz runāts par pabalstu sistēmas sakārtošanu, tomēr maz no runātā īstenots. Te arī rodas problēma, ka nereti tie, kuriem tiešām vajadzīga palīdzība, to kautrējas prasīt vai  saņem atteikumu. Savukārt tie, kuriem tas ir dzīvesveids, turpina ierasto: "Man pienākas. Dodiet!"

Top komentāri

tēvs
t
Vēl ir jautājums par diskrimināciju.Lai kāds kaut ko iedotu normalai ģimenei ar bērniem, kur vecāki skrien uz deguna krizdami, makā par mūzikas skolu, sporta nodarbībām, u.t.t.t.t.Pārnāk mājas dēlēns un saka - bet Janai mamma aizgāja uz pagastu pēc burtnīcām un zīmuļiem, kāpēc mēs neejam?Bet Vilnim par mūzikas skolu nav jāmaksā,,,,Gatim ir brīvpusdienas, kāpēc mums nav?Tāpēc, ka mēs strādājam, stādām dārzu, gādājam malku (viņiem atved pagasts, un vēl rauc degunu, ka slapja...) Mēs visu mūžu esam par visu maksājuši un lepojamies ar to, taču zināma diskriminācija tomēr zemapziņā ir.
Elmārs
E
Autors lauku pagastus pat sapnī nav redzējis... Nezin cilvēks, ka alternatīva ir strādāt gaterī, graujot veselību un puslegālā algā saņemot tik nedaudz vairāk kā pabalsts. Var pie kāda "zemnieka", uz tiem pašiem nosacījumiem... Ne pabalsti, bet uzņēmēji jāsakārto, lai nevis "dod darbu", bet PĒRK darbu no strādnieka. Citādi tāda ubagošana sanāk, viens to darbu dod, otrs ņem... un alga kā pabalsts.
Pipars
P
Ir novadi kur sociālajiem klientiem maksā samērā normālu mēneša naudu. Un parādījās doma sākt eirozonas sponsorēto 100 latnieku programmu. Tika pieteiktas 5 darba vietas ar ~144eur mēnesī. Kā jūs domājiet vietējie bezdarbnieki nāca uz šo programmu? He he Beigās nācās ņemt simtlatniekus no Rīgas jo vietējie rauca degunus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē