Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Premjers: Valsts konkurētspējas pamats ir vesels cilvēks

Valsts konkurētspējas pamats ir vesels cilvēks, šodien, atklājot starptautisku konferenci "Veselība izaugsmei!", sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers solīja, ka atbilstoši budžeta iespējām turpmākajos gados veselības aprūpe būs viena no valdības prioritātēm. Viņš sacīja, ka šobrīd valdības darba kārtībā esošie uzdevumi ir steidzami un viens no tiem ir valsts konkurētspējas veicināšana, kuras pamats ir vesels cilvēks.

Uzrunājot klātesošos, tostarp Lietuvas veselības ministru un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvi Zuzannu Jekabu, premjers sacīja, ka Latvijas mērķis ir pagarināt iedzīvotāju veselīgi nodzīvotos dzīves gadus. Kā vienu no svarīgākajiem aspektiem kvalitatīvākas veselības aprūpes nodrošināšanai valstī viņš minēja nepieciešamību pēc skaidra nozares attīstības plāna. Tāpat viņš sacīja, ka ļoti būtiski būtu nodrošināt samērīgus pacientu līdzmaksājumus par veselības aprūpes pakalpojumiem - tādus, kas nenoved pie "apburtā loka - slims tādēļ, ka nabags, nabags tādēļ, ka slims".

Tikmēr veselības ministre Ingrīda Circene (V) pauda, ka būtiskus uzlabojumus veselības aprūpē valstī nesīs jaunā veselības aprūpes finansēšanas sistēma, kura vakar skatīta valdībā. Tā ļaušot ne tikai samazināt pacientu līdzmaksājumus, bet arī rindas uz veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī pienācīgi atalgot ārstniecības personālu un sasniegt citus būtiskus mērķus.

Vienlaikus ministre vērsa uzmanību uz ļoti būtisko starpnozaru sadarbību veselības aprūpē. "Mēs vēlamies vērst uzmanību, ka ikviens no mums ir daļa no sabiedrības veselības. Veselību nevar nodrošināt viens resors viens pats. Veselība ir arī politikas veidotāju atbildība," viņa norādīja.

Arī Lietuvas veselības ministrs Vītenis Povils Andrjukaitis un PVO pārstāve bija līdzīgās domās. "Ieguldījums veselībā ir ieguldījums ekonomikā," sacīja Lietuvas veselības ministrs. Savukārt PVO pārstāve aicināja neraudzīties uz izdevumiem veselībā kā izdevumiem, bet gan ieguvumu valstij kopumā un katram iedzīvotājam individuāli.

Jekaba arī atklāja, ka PVO redz uzlabojumus veselības aprūpē Latvijā - palielinājies vidējais dzīves ilgums, samazinājusies mātes mirstība un priekšlaicīga mirstība. Vienlaikus risināmo problēmu Latvijā vēl esot daudz. "Lai panāktu vēl lielāku progresu, visām nozarēm jāstrādā kopīgi. Turpmākajos gados jums vajadzēs investēt vēl vairāk veselības profilaksē un veicināšanā," akcentēja Jekaba.

PVO runas persona arī izteica uzslavu Circenei par labu veselības nozares vadīšanu Latvijā un pateicās Dombrovskim par atbalstu veselības jautājumu risināšanā. "Latvijā ir laba veselības nozares vadība un labs atbalsts no valdības. Ekonomiskā krīze jūs smagi skāra, bet esat uz atveseļošanās ceļa," viņa noslēdza savu uzrunu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē