Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

SC: Koalīcijas atteikšanās samazināt PVN likmi apkurei ir cinisma virsotne

Apvienības Saskaņas centrs (SC)11.Saeimas deputāti uzskata, ka valdošās koalīcijas atteikšanās piemērot apkurei samazināto 5% likmi liecina par neiedomājamo valdības cinismu.

"Deputāti, kuri šodien balsoja pret PVN samazināšanu apkurei, ir personīgi atbildīgi par desmitiem tūkstošu valsts iedzīvotāju, kas vēl vairāk grims parādos vai arī ekonomēs uz ēdienu un zālēm, lai tikai apmaksātu apkures rēķinus", uzskata PPA "Saskaņas centrs" Saeimas frakcija.

"Vēl pirms krīzes, "treknajos gados", apkurei bija 5% PVN likme. Pēc tam notika vairākas konsolidācijas un valdība nolēma, ka visdrošākais veids kā papildināt budžetu, ir palielināt nodokļus. Tā apkurei PVN pieauga no pieciem līdz desmit procentiem, pēc tam līdz 12 procentiem. Tāpat tika ieviests arī akcīzes nodoklis gāzei - 12 lati par tūkstoš kubikmetriem. Tas viss neizbēgami noveda pie apkures cenu pieauguma, " stāsta SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks V.Agešins.

"Daļa valsts iedzīvotāju līdz šim nav spējuši pilnībā apmaksāt iepriekšējās apkures sezonas rēķinus. Ir acīmredzami, ka viņi to nespēs arī šogad. Šādos apstākļos ir nepieciešams samazināt nodokļa likmi! Desmitiem tūkstošu iedzīvotāju, kas saņem minimālo algu, un pensionāriem, kas ir spiesti komunālo maksājumu dēļ atteikties no medikamentiem, PVN likmes samazinājums dotu iespēju kaut nedaudz ietaupīt. Kopumā Latvijā iedzīvotāji ietaupītu aptuveni 13 miljonus latu."

"Komunālie maksājumi ziemas laikā divistabu dzīvoklim pilsētā dažkārt sasniedz vienu ceturto daļu no ģimenes mēneša budžeta" debatēs norādīja deputāts I.Pimenovs – "Valdošās koalīcijas arguments, ka apkures PVN samazināšanas rezultātā mēs kļūtu atkarīgāki no Krievijas energoresursiem, neiztur kritiku. Vai tad apkures patērētāji, fiziskās personas, paši iepērk gāzi no Krievijas? Vai viņi tiešām stāv rindā, lai iegūtu vēl vienu kubikmetru gāzes no Krievijas? Viņi to patērē!"

Savukārt deputāts B.Cilevičs atgādināja valdošajai koalīcijai, ka pavisam nesen PVN likme tika samazināta par 1%, taču tas nedeva nekādus rezultātus. "Jāpalīdz ir tiem, kam tas nepieciešams. PVN likmes samazināšana par 1% bija dāvana lielveikaliem, jo nodokļa samazināšana neietekmēja cenas. Iedzīvotājiem no tā nebija nekāda pozitīva efekta. Mēs piedāvājam palīdzēt tiem, kam tas ir īpaši vajadzīgs" - uzsvēra Boriss Cilevičs - "Principā situācija ir ļoti vienkārša: valdošā koalīcija turpina savu ierasto stratēģiju - pārlikt sociālo slogu uz pašvaldību pleciem".

"Nākamā ziema solās būt ļoti barga. Par to runā cilvēki, kuri ir ļoti tālu no politikas. Arī banku analītiķi jau prognozēja, ka apkures rēķini, salīdzinot ar iepriekšējo ziemu, pieaugs par 50 procentiem. Tas nozīmē, ka mēs pilnīgi neesam gatavi ziemai." secināja deputāts A.Klementjevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vajag mūsdienīgus uzņēmumus

Finanšu ministrija šonedēļ paziņoja, ka saskaņošanai tiek virzīti Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi, kas paredz vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu. Šie grozījumi ir ietverti likumproj...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē