Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Skrūzkalne: Aprīlī spējāks, bet joprojām pieticīgs cenu kāpums

Kopumā aprīļa inflācija salīdzinot ar martu ir bijusi nedaudz spējāka kā gaidīts. Daļa no cenu kāpuma aprīlī ir saistīta ar lēnāku cenu kāpumu martā, piemēram, martā bija netipisks pārtikas cenu samazinājums mēneša griezumā, kas koriģējās uz augšu aprīlī. Tāpat mēneša griezumā kā ierasts noteicošu lomu spēlēja arī sezonālie faktori, proti, apavi sadārdzinājās līdz ar jaunās sezonas preču ienākšanu un sakarā ar Lieldienu brīvdienām pieauga viesnīcu pakalpojumu cenas. 

Ir pierimis ap eiro ieviešanu novērotais pakalpojumu cenu kāpums, kopumā to cenas pēdējo divu mēnešu laikā saglabājušās stabilas. Eiropas Komisijas provizoriskie aprēķini liecina, ka efekts uz cenām no pārejas uz eiro bijis gaidītajā 0,2 līdz 0,3 procentpunktu diapazonā, proti, ja nebūtu eiro pārejas, inflācija aprīli būtu ap 0,4% nevis 0,7%. Tādējādi efekts ir bijis salīdzinoši neliels un līdzīgs kā citās valstīs. 

Gaidāms, ka tuvāko mēnešu laikā inflācija saglabāsies pieticīga, bet uz vasaras beigām jau, visticamāk, gada inflācija būs virs 1% atzīmes, daļēji dēļ ļoti zemās inflācijas šajā periodā pērn. Kopumā, šogad inflācija būs ļoti mērena - vidēji līdz 1,5%, bet nākamgad tā varētu būt nedaudz virs 3% atzīmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē