Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Strašuna: Vai izvēlamies vairāk vietējo ražotāju?

Šī gada oktobrī preču eksports nu jau bija tikai 0.9% zemāks nekā pirms gada. Savukārt izslēdzot dzelzi un tēraudu, kā arī graudus (proti, Liepājas Metalurga un pērnā gada rekordražas efektu), pārējās preču grupas spējušas ģenerēt aptuveni 4% pieaugumu. Ir audzis koka izstrādājumu, tekstilizstrādājumu, stikla izstrādājumu, ķīmisko preču eksports. Kritis minerālizstrādājumu re-eksports un transporta līdzekļu eksports.

Preču imports savukārt oktobrī bija par gandrīz 8% mazāks nekā pirms gada. Bažas joprojām rada vājš mašīnu un iekārtu imports, kas liecina par kūtrām investīcijām. Tomēr jāpiebilst, ka daļēji importa kritumu nosaka iepriekšējā gada augstā bāze – pēdējos mēnešos mašīnu un iekārtu importa vērtība ir daudz maz stabila. Turklāt iespējams, ka uzņēmēji izvēlas vairāk pirkt mašīnas un iekārtas no vietējiem ražotājiem, nevis tos importēt. Vismaz Latvijas apstrādes rūpniecības apgrozījums vietējā tirgū šīm precēm aug daudz straujāk nekā eksportā. Investīcijas mašīnās un iekārtās šī gada 3.ceturksnī pieauga par 8% salīdzinājumā ar pērnā gada 3.ceturksni, bet tas ir noticis galvenokārt dēļ ieguldījumiem enerģētikas sektorā. Apstrādes rūpniecībā investīcijas mašīnās un iekārtās krīt jau vairāk nekā gadu.

Prognozējams, ka šogad preču eksports tomēr būs kopumā nedaudz audzis pret 2012.gadu, kamēr imports varētu būt aptuveni pērnā gada līmenī vai pat nedaudz mazāks. Tas nozīmē, ka tirdzniecības deficīts būs nedaudz mazinājies, kas ir laba ziņa, jo tādējādi esam mazinājuši atkarību no importa un, iespējams, daļēji aizvietojām importētas preces ar tepat Latvijā ražotām. Tomēr šai ziņai ir arī liela ēnas puse, jo investīcijas, kuras ir tik ļoti nepieciešamas ilgtspējīgai izaugsmei, ir bijušas vārgas. Nākamgad gaidāma gan eksporta, gan importa atkopšanās. Eksportam palīdzes straujāka izaugsme pasaulē, kas kopā ar spējākām investīcijām balstīs arī importa pieaugumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neatdalāmā bezjēdzība

Domājams, ka 2024. gada 2. jūlijs ieies vēsturē kā kārtējais paraugs tam, ka apgrūtinoša un brīžiem pat muļķīga birokrātija ir izcili iedzīvojusies ne tikai Latvijā, bet visas Eiropas Savienība...

Pieprasījums un piedāvājums

Divi patlaban nozīmīgākie notikumi Eiropas politiskajā dzīvē ir Nacionālās Asamblejas ārkārtas vēlēšanas Francijā, kuru pirmā kārta jau ir aizvadīta, kā arī parlamenta vēlēšanas Lielbritānijā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē