Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Točs: Oficiāla izšķērdība

Kurš gan nav dzirdējis laikraksta Latvijas Vēstnesis nosaukumu? Tas ir Latvijas Republikas oficiālais laikraksts. Mazāk ir tādu, kas šo izdevumu abonē vai lasa. Vēl mazāk ir tādu, kas zina, cik Latvijas Vēstneša izdevniecības uzturēšana izmaksā Latvijas valstij. Un tas ir īsts pārsteigums.

2010. gadā valsts SIA Latvijas Vēstnesis finansējums pārsniedza divus miljonus latu, kaut Latvijas Vēstneša abonentu skaits bija apaļi 510. Vēl 3500 - tāds bija laikraksta elektroniskās versijas vestnesis.lv lietotāju skaits dienā. Jebkura privāta laikraksta izdevējs, dzirdot šos skaitļus, gāžas no beņķa, bet tā ir valsts SIA.

Protams, šī valsts SIA bez oficiālā laikraksta izdošanas nodarbojas arī ar citām lietām - izdod grāmatas, žurnālu Jurista Vārds, veic citas darbības, veido portālu likumi.lv.

Minētā valsts SIA no valsts budžeta neko neprasa. Tomēr nevar teikt, ka tā neko neprasa no Latvijas sabiedrības, jo faktiski tiek uzturēta par cilvēku maksāto par obligātiem oficiālajiem sludinājumiem Latvijas Vēstnesī. Ieņēmumi gan nonāk nevis valsts budžetā, kā tas parasti notiek ar valstij paredzētajiem maksājumiem, bet tieši Latvijas Vēstnešakasē.

Arī tā nebūtu problēma pati par sevi, ja vien sludinājuma publicēšanas pašizmaksa nebūtu pat vairākkārt mazāka nekā oficiālo sludinājumu cena, ko iedzīvotāji obligātā veidā ir spiesti maksāt par oficiālajām publikācijām. Iedzīvotāji tātad apmaksā ne tikai tiešo pakalpojumu, ko saņem no valsts uzņēmuma, proti, savu sludinājumu, bet arī citus uzņēmuma darbības veidus.

Šāds finansējuma modelis, kad privātpersonas ar šķērssubsīdijām uztur valsts SIA nerentablos virzienus, nav laba prakse. Tāpat nav pareizi, ka par oficiālām valsts publikācijām atbild, lai arī valsts, bet tomēr SIA, nevis valsts iestāde, jo tiesiskās sekas, ja oficiālā normatīva publikācijā iezogas kļūda, ir nopietnas.

Lai arī uz to norāda pat Oficiālo publikāciju likuma anotācijas autori, tomēr lobistu Latvijas Vēstnesim pietiek.

Tāpēc no sabiedrības viedokļa pašreizējā redakcijā stipri apšaubāmais, nevalstisko organizāciju asi kritizētais likums turpina ceļu Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē