Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Točs: Vai pašreizējā valdība karājas mata galā?

Paziņojot par demisiju, Satiksmes ministrs Aivis Ronis ir saasinājis baumas par iespējamām izmaiņām valdībā vai pat tās drīzu galu.

Vispār jau tās nav baumas, bet loģiska iespēju modelēšana situācijā, kāda ir izveidojusies. Pastāv problēmu mākta valdība, kas kā suns ar blusām ir apaugusi ar jautājumiem, kas netiek risināti, bet atlikti uz vēlāku laiku. Šaubas, vai šo valdību ir iespējams saremontēt, ir pamatotas, lai gan iespējams, ka Satiksmes ministra amata pārdale to var arī konsolidēt.

Visi bijām liecinieki traģikomiskajai 20. decembra Saeimas sēdei. Lai ko stāstītu koalīcijas partneri, ir pilnīgi skaidrs, ka šajā dienā, kad valdības partijas juku jukām desmitiem reižu balsoja kopā ar opozīcijas partijām, valdības koalīcija nepastāvēja.

Ceturtdien Saeimā notiks valsts kontroliera apstiprināšana, kas ir viens no svarīgākajiem amatiem valstī. Situācijās, kad valdošā partija nodrošina pēctecību šādos ietekmīgos, augsti sensitīvos posteņos, parasti notiek pompozs varas nodošanas cirks, ļaujot iestādes vadītājam izvēlēties savu pēcteci. Kā SAB gadījumā, piemēram. Bet Vienotība ir pret Ingunas Sudrabas izraudzīto pēcteci valsts kontroliera amatā, kuru savukārt atbalsta Nacionālā apvienība un Reformu partija. Kā redzams, arī valsts kontroliera jautājumā valdības koalīcija faktiski nepastāv.

Valdībā ir virkne ministru, kuru amati nozares problēmu vai pašu vainas dēļ karājas mata galā. Žanete Jaunzeme-Grende ir šīs plejādes pēdējā laika spožākā zvaigzne, bet Edmunds Sprūdžs, Roberts Ķīlis, Ingrīda Circene un pats Aivis Ronis nebūt neatpaliek.

Valdībā ir partija, kas pati nezina, un neviens īsti nezina, kas tā ir. Ko politikā dara Reformu partija, kāpēc tā pastāv? No Vienotības viedokļa, permanentā valdības krīze pavisam noteikti ir rīkojuma Nr. 2 sekas. Tā ir pašā saknē ielikta problēma. Ja es būtu Vienotības politiķis, es varētu pat padomāt, ka 28. maija notikumus ir iniciējuši paši oligarhi. Man tiešām tā liktos. Jo bez pašu problēmām Vienotības lielākā problēma ir Reformu partija, kas neļauj Vienotībai būt pilnvērtīgai varas partijai, kamēr pati varas partija būt nespēj.

Valdībā ir netaisnības sajūta, ko pārdzīvo vispirms Nacionālā apvienība, kurai ar 14 deputātu mandātiem ir tikai divi ministru amati, kamēr RP ar 16 deputātiem - pieci ministri, bet Olšteina sešniekam - neviena. Tāpēc Raivis Dzintars jau dala vēl nenomedīta roņa ādu, bet Klāvs Olšteins skraida apkārt kā aptracis.

To varētu atrisināt valdības restarts, bet Vienotībai nav alternatīvas Valdim Dombrovskim. Pēc Ilzes Viņķeles grāmatiņām un neveiklajiem izteikumiem arī viņa kādu laiku nav kandidāte. Būtu Mārtiņš Bondars iestājies Reformu partijā, būtu gatavs premjera kandidāts šajā partijā, bet tāda nav.

Valda Dombrovska neaizstājamība no efekta pamazām kļūst par defektu, kuru piešpaktelēt kādu dienu vairs nebūs iespējams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē