Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Veinberga: Nav nozīmes izveidot Ziņu ombudu, ja mediji to neņems vērā

Ideja par neatkarīga Ziņu ombuda izveidi elektroniskajiem medijiem ir apsverama, jo ir nepieciešama vieta, kur profesionālā līmenī diskutēt par to kā cilvēkiem pasniegt realitātei atbilstošu, līdzsvarotu un godīgu ziņu produktu, Dienai sacīja žurnāliste Baiba Strautmane.

Jau vēstīts, ka ar rosinājumu izveidot neatkarīgu Ziņu ombudu elektroniskajiem medijiem klajā nācis Modern Times Group (MTG) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš, kurš LNT un TV3 apvienošanās gadījumā šādi cerētu kliedēt bažas par ziņu neitralitāti.

"Plānojam ar NEPLP atbalstu realizēt ideju par neatkarīgu Ziņu Ombuda izveidi elektroniskajiem medijiem, kā arī esam gatavi izveidot neatkarīgu padomi medija iekšienē, kura palīdzētu uzraudzīt un nodrošināt redakcionālo neatkarību," Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) diskusijā sacīja K. Ozoliņš.

B. Strautmane piekrīt, ka Latvijas mediju situācijā noderētu vieta,  kur vērsties, spriest un izstrādāt precedentos balstītas atziņas, jo žurnālistu profesionālās organizācijas ir sadalījušās un attiecīgi nedarbojas vienotu ētikas kodeksi.

"Jautājums, kā to institucionalizēt un leģitimizēt tādu ombudu? Kas tur ir nepieciešams, lai to izdarītu? Bet, ja tādu Tiesībsargu var iedibināt, kuru pie tam visi ņem vērā, tad tas būtu ārkārtīgi svarīgi. Piemēram, vai var panākt, ka PBK ņem vērā tāda ombuda atziņas? Ja to var izdarīt – ļoti labi," pauž žurnāliste.

MTG iniciatīvu atzinīgi vērtē arī mediju eksperte Sandra Veinberga, tomēr viņa šaubās, vai tas varētu dot kādu pozitīvu efektu. S. Veinberga norāda uz Latvijas nesakārtoto mediju uzraudzības sistēmu, kurā nebūtu jēgas uzraudzīt medijus, ja nav skaidrs mehānisms, kā šie mediji tiktu sodīti.

"Nav jau nekāda jēga uzraudzīt medijus, ja viņi teiksim pārkāps kādus noteikumus – kā tad mēs viņus sodīsim tādā veidā, ka viņi būs spiesti ievērot noteikumus? Nav jau nozīmes uzcelt pieminekli, pie kura var likt ziedus – šajā gadījumā ombudu. Viņš jau nekā nevarēs reaģēt vai paust savu uzskatu," pieļauj S. Veinberga.

Viņa uzskata, ka mediju vadītājiem, izdevējiem, žurnālistu asociācijām un ekspertiem vajadzētu sanākt kopā un vienoties, kas mediju darbā uzskatāms par pārkāpumu. "Mums vajadzētu visiem kaut kā kopīgi vienoties, jo tā nākt no malas un uzrakstīt noteikumus, kas visiem jāpieņem, viņi jau tos pārkāps tāpat," uzsvēra S.Veinberga.

S. Veinberga kritiski izsakās par ieceri veidot tikai ziņu uzraudzības institūciju, jo mediju vidē pastāv arī citi nopietni jautājumi. "Mediju ombuds jau skar ne tikai ziņu izlaidumus, viņš arī var skart filmas, izklaidējošas programmas, tas var skart arī reklāmu. Un arī var sabiedrisko attiecību ieplūšanu kontrolēt, kas Latvijā ir hroniska kaite," saka eksperte.

Tāpat viņa uzsver, ka mediju ombudam vajadzētu kontrolēt ne tikai elektroniskos medijus, bet arī drukātos un interneta medijus: "Tas ir visaptveroši, un es nedomāju, ka būtu pareizi izdalīt tikai elektroniskos medijus."

NEPLP locekļi piektdien tiksies ar MTG pārstāvjiem, lai tālāk pārspriestu rosinājumu veidot neatkarīgu Ziņu ombudu, Dienai sacīja NEPLP priekšsēdētāja vietnece Aija Dulevska. Padomes iekšienē par jautājumu vēl nav diskutēts un, kā norādīja A. Dulevska, šāda ideja NEPLP locekļiem nākusi kā pārsteigums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē