Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Zanders: Neiekodēsim bērnos mītus un konfliktus nākotnē

Vakar kādā Vecrīgas grāmatnīcā novēroju daiļrunīgu situāciju. Veikalā ienācis puisītis apjautājās pārdevējam, vai esot - sekoja diezgan nesaprotams skaņu savirknējums, kas nav brīnums, jo, kā izrādījās, runa ir par kādu japāņu mākslinieku. Pārdevējs apmulsa un lūdza atkārtot. Zēnu pavadošais acīmredzot vectēvs, dažās sekundēs izlēmis, ka pārdevējs ir Raivja Dzintara radagabals un viņa ģimenes loceklis saskāries ar nepārprotamu cittautiešu pazemošanu, agresīvi krievu valodā, žargonā izsakoties, uzcepās. Te jāpiezīmē, ka jaunais japāņu mākslas cienītājs savu jautājumu uzdeva latviski.

Sadzīviskā epizode uzvedināja dažas pārdomas daudz piesauktā referenduma sakarībā. Proti, ja turpinām epizodi, ko šim latviešu valodā bez problēmām runājošajam bērnam par «situāciju valstī» stāsta viņa vectētiņš. Baidos, ka kaut ko pilnīgi pretēju paša puišeļa izjūtām. Baidos arī - ja pie vakariņu galda vai televizora šis bērns ik vakaru dzird vienu, viņa paša spriedumi sāks mainīties, pat ja ikdienas pieredze tos neapstiprina. Un tieši šis puisītis dzīvos Latvijā tad, kad biedrs Lindermans & Co. jau būs pensijas vecumā vai devies uz citiem medību laukiem.

Tas pats, protams, attiecas uz latviešiem. Un, kad, apskaities par kārtējo melīgo propagandu, tētis onkulim Uldim mazā Jānīša klātbūtnē saka: «Jānoliek beidzot tie krievi pie vietas, esam galīgi aplaidušies ar tiem urlām,» - Jānītim diez vai paliks atmiņā ģimenes galvas taisnā sašutuma iemesls, toties tas, ka daļa no viņa vienaudžiem ir kaut kā sliktie, gan.

Latviešu bērnu gadījumā dažkārt ir vēl sarežģītāk: no vienas puses, vecāki neieaudzina latviešu valodas vērtības izjūtu, un rezultātā bērns pats ar paziņām cittautiešiem iet vieglāko ceļu un lieto krievu valodu, no otras puses, ir šī pieaugušo rūkšana, kas jaunajai paaudzei var radīt putru galvā (vecāki ar krievu kaimiņiem runā krieviski, bet labprāt izsakās par «krieveļiem»).

Īsi sakot, neaizmirsīsim, ka bērni viegli uztver un atceras kā būtisku to, ko pieaugušie sarunā dusmās, sarūgtinājumā, vienkārši palaižot muti. Neiekodēsim mītus un konfliktus nākotnē. Jācer, ka to saprot arī vecāki cittautieši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē