Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kariņš kritizē Eco Baltia vide un Clean R par konkurences likvidēšanu atkritumu apsaimniekošanā

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā Tīrīga ietilpstošās kompānijas Eco Baltia vide un Clean R ir piedalījušās konkurences likvidēšanā šajā nozarē, trešdien valdības ārkārtas sēdē šādu viedokli pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Spriežot par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iesniegto rīkojuma projektu, kas paredz izsludināt ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā, premjers pauda sašutumu, ka divi uzņēmumi - Eco Baltia vide un Clean R, kuri kā Tīrīga dalībnieki piedalījušies konkurences likvidēšanā atkritumu apsaimniekošanas jomā, šodien kā vienīgie pauž gatavību Rīgā krīzes situācijā nodrošināt atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus.

"Mums priekšā stāv vienīgie divi, kuri nokāvuši konkurenci. Tas ir neticami, ka faktiski monopols jau pastāv, jo tirgū nav konkurences. Grūti iedomāties, ka šie uzņēmumi konkurēs, sevišķi, ja tie paņems visu tirgu. Man ir šaubas, vai valdībai ir jāiesaistās Rīgas problēmu risināšanā," pauda premjers.

SIA Eco Baltia vide noraida pārmetumus, ka tās rīcība ir vainojama esošajā bezprecendeta situācijā Rīgā. "Esošajā atkritumu apsaimniekošanas politikā Latvijā konkurence tiek nodrošināta caur iepirkumiem, kur tiek izvēlēti pakalpojumu sniedzēji. Mēs kā uzņēmums piedalījāmies iepirkumā atbilstoši tā prasībām. Mēs neizvēlējāmies nedz konkrēto risinājumu (tieši otrādi – aizstāvējām atsevišķus iepirkumus katrā zonā), nerīkojām iepirkumu, neveidojām tā prasības un arī nelēmām par pretendentu piedāvājumiem. Mūsu uzņēmums viens pats izpildīt apjomīgās konkursa prasības un nodrošināt pakalpojumu visā Rīgā nevar, jo šobrīd apkalpojam ap 20% rīdzinieku, un arī iepirkumā prasītās investīcijas pat 20 gadu periodā nespējam veikt. Tāpēc meklējām partnerus ārvalstīs, bet neviens no mūsu uzrunātajiem ārvalstu spēlētājiem nebija gatavs piedalīties iepirkumā. Tikai tad skatījāmies pēc partnera savu konkurentu vidū vietējā tirgū. Kopīgs piedāvājums iepirkumā bija nepieciešamība, lai mēs vispār varētu saglabāt savu aktīvu klātbūtni ne vien Rīgā, bet arī citās pašvaldībās. Atbilstoši amatpersonu definētajiem iepirkuma nosacījumiem piedalījāmies iepirkumā, kas norisinājās vairākās kārtās gada garumā, un pildījām uzņemtās saistības, ko tas paredz, līdz Konkurences padome pieņēma lēmumu par pagaidu noregulējumu."

Arī sarunās ar Konkurences padomi, tās amatpersonas ir atzinušas, ka tā nav komersantu radīta situācija, uzsver Eco Baltia vide. "Līdz ar to mēs nevaram piekrist pārmetumiem, kas šodien izskanēja Ministru kabinetā. Turklāt jau pirms pusotra mēneša visām iesaistītajām pusēm nosūtījām oficiālu vēstuli, brīdinot par riskiem pagaidu noregulējuma gadījumā, aicinot jau tagad sākt darbu pie alternatīviem risinājumiem, lai nenonāktu līdz ārkārtas stāvokļa izsludināšanai trīs dienas pirms plānotajām sistēmas izmaiņām.”

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) aicināja šodien nediskutēt par konkurences jautājumiem, bet pievērsties problēmai, ar kurām pirmdien var saskarties rīdzinieki.

Kā ziņots, valdība ārkārtas sēdē lemj par ārkārtējās situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā. Šis jautājums tiek skatīts, jo Rīgas dome atkārtoti vērsusies pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ar lūgumu izsludināt ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā.

Pašvaldība ir saņēmusi visu četru līdzšinējo atkritumu apsaimniekotāju atbildes par iespēju turpināt nodrošināt pakalpojuma sniegšanu. SIA Clean R un SIA Eco Baltia vide, kas nodrošina aptuveni 88% atkritumu izvešanu Rīgā, pauduši gatavību turpināt līdzšinējo darbu. Arī SIA Lautus norādījuši, ka var mēģināt piesaistīt nepieciešamās investīcijas, taču vēlās no domes atsevišķas garantijas par to, kādā veidā tiks panākts, ka Konkurences padomes (KP) pieņemtais lēmums, kas šobrīd ir saistošs tikai Rīgas pašvaldībai, būs saistošs arī gala patērētājam jeb atkritumu radītājam. Savukārt SIA Pilsētvides serviss atbildējuši, ka savu darbību Rīgā turpināt vairs neplāno. 

Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA Getliņi EKO ir noslēguši 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA CREB Rīga, ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - Clean R un Eco Baltia vide.

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā Getliņi EKO un CREB Rīga reģistrēja kopsabiedrību Rīgas vides pakalpojumi, taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par Tīrīga.

Savukārt KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un Getliņi EKO. Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Itamars Toledano
NU jā! Pārbarotais plikpaurainais teķis un tā odze Jūle satraukušies, ka nevarēs vairs latviešiem trejas ādas plēst, tad nu, ar steigu par GRĒKĀZI Kariņš jāpasludina! Mans ieteikums, kad redziet tādus trakus suņus kā ši Vjačeslāvs, bēdziet no viņa pa gabalu, ka nesakož!
Serjoznijs
S
Vajadzētu skaļāk uzbļaut konkurences likvidētājiem. Vai arī piedraudēt ar ievietošanu Rīgas Narkoloģijas un Psihiatrijas centrā.
patiesībā
p
Slīkšana atkritumu (pl)ūdos JAU ir iestājusies (nevis tikai vēl gaidāma vai "draudoša") un rullē pēc pilnas programmas. BET – TIKAI un VIENĪGI pašu slīcēju (t.i. mantu / atkritumu kulta pielūdzēju jeb zombijfanu) dēļ. Un - nevis to fiz./jur./publ. personāžu dēļ, kuri piekopj savu arī šajā pašreizējā "rietumliberāldemokrātisko virsvērtību valstī" prioritāri pieprasīto un arvien straujāk "plaukstošo" (jebkurā izpratnē / izpausmē) "treš-biznesu" (jo - ir tak' sacīts: "nauda nesmird!").
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas