Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pēc gada, iespējams, augstskolās krasi varētu samazināties budžeta vietu skaits

Kamēr pedagogu darba samaksas modelis tik veiksmīgi uz priekšu neiet, valdībā tikko apstiprināti pirmie noteikumi, lai sāktu ieviest jaunu augstākās izglītības finansēšanas modeli. Tas balstīsies uz trim pīlāriem - finansējums studiju nodrošināšanai, finansējums par sasniegtajiem rezultātiem un attīstības finansējums.

Tas nozīmē, ka augstskolas būs ieinteresētas sasniegt labākus rezultātus un lielāku uzmanību pievērst zinātnei, tajā skaitā pētniecībā iesaistot arī studentus. Lielākās izmaiņas gan, ko justu paši studenti, ir iespējamais budžeta vietu samazinājums, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Dienai skaidro izglītības un zinātnes ministres padomnieks rīcībpolitiku ieviešanas jautājumos Kaspars Bērziņš, šis būs instruments, kā kaut kādā veidā ietekmēt augstskolās notiekošo. Respektīvi, par kaut ko dot naudu vairāk un par kaut ko ņemt nost. Izveidotais mehānisms arī spiedīs augstskolas iekšēji sakārtoties. Lielākās izmaiņas gan gaidāmas turpmākajos gados, savukārt šogad augstskolām tiks sadalīts papildu finansējums 5,5 miljonu eiro apmērā, izvērtējot iepriekš sasniegtos rezultātus.

Kopumā arī augstākās izglītības nozare jauno modeli vērtē pozitīvi. Kā Dienai norādīja Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra, izmaiņas nesīs pozitīvu efektu, pirmām kārtām jau izmantojot papildus piešķirtos 5,5 miljonus eiro. Vienlaikus gan tas ir tikai pirmais solis no daudziem, lai šīs pārmaiņas īstenotu.

Pozitīvi izsakās arī Rektoru padomes priekšsēdētājs un Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis. Viņš Dienai atzīmē, ka jaunais modelis liks augstskolām sarosīties, gan domājot par studiju un akadēmiskā personāla kvalitāti, gan ārvalstu studentu piesaisti un par to, kā vairāk sasaistīt studijas ar zinātni. Tas arī veicinās veselīgu konkurenci. Tās augstskolas, kurām būs labāki rezultāti, arī saņems lielāku finansējumu. Citiem savukārt būs iespēja pacensties nākamajos gados, atzīmē Barševskis. Viņš gan pieļauj, ka kaut kādā ziņā būs arī zaudētāji, piemēram, kādas no reģionālajām augstskolām, nespējot cīnīties par papildu finansējumu, ko piešķir par sasniegumiem, bet tajā pašā laikā tā ir laba viela pārdomām, ka daudz lielāks akcents ir jāliek uz pētniecību.

Tikmēr Rīgas Stradiņa universitātē Dienai norāda, ka jaunā modeļa efektivitāti varēs novērtēt tad, kad būs sākusies tā ieviešana. Augstskola gan prognozē, ka universitātes kopējais finansējums varētu palielināties, taču pagaidām kritēriji augstskolu rezultātu izvērtēšanai nav precīzi definēti, un, kamēr tie nav zināmi, nevar arī konkrēti spriest par budžeta pieauguma apjomu.

Lai gan, pēc ministrijā sacītā, modeļa ieviestās izmaiņas paši studenti, visticamāk, tuvākajos gados nejutīs, pēc gada varētu ievērojami mainīties budžeta vietu skaits. Patlaban gan tiekot pieļauts variants atrast papildu finansējumu, lai varētu apmaksāt visas apmēram 30 000 budžeta vietu, bet pēc Bērziņa sacītā noprotams, ka reālāks variants tomēr ir budžeta vietu samazinājums. Kā skaidro speciālists, krīzes laikā tika secināts, ka nav iespējams vairs augstskolām par vienu studentu samaksāt kā līdz šim.

Ministrija vienas studiju vietas bāzes finansējumu samazināja no 1800 eiro līdz 1300. "Valsts izdarīja viltīgi, pasakot, ka jāsagatavo tikpat studentu, cik iepriekš, bet mēs jums maksāsim par 30% mazāk. Bet tas nesanāca. Tagad ar jauno modeli gribam būt godīgi. Mēs atkal sakām, jā, studiju vietas maksā nevis 1300, bet 1800 eiro, un godīgi atzīstam, ka par šo naudu nevaram nopirkt 30 000, bet par šo naudu varam nopirkt 15 000 studentu. Augstskolas nesaņems mazāk naudas, mēs pasakām, ka tik daudz budžeta vietu nevar būt," stāsta Bērziņš. Reāli tas nozīmē mazāk budžeta vietu, bet tajā pašā laikā no augstskolām prasīt varēs augstāku kvalitāti. Patlaban gan viss šis ir sarunu līmenī, bet jau šobrīd skaidrs, ka šogad izmaiņas budžeta vietu sadalījumā netiks veiktas - tas varētu attiekties uz 2016./2017. studiju gadu. Ministrijā gan atzīmē, ka tas būs augstskolas lēmums, izvērtējot saņemamo finansējumu.

Visu žurnālistes Annas Bērziņas rakstu Tieksies pēc kvalitātes lasiet ceturtdienas, 30.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas