Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Raidījums: Shēma Rīgas satiksmē - gadu maksāti simtiem tūkstoši par neesošiem tīrīšanas līdzekļiem

Stužāns Rīgas satiksmē viņš strādā kopš 2011.gada septembra, bija autoatslēdznieks. 2013.gada janvārī, kad sāka iet uz priekšu lietas ar ķīmijas iepirkumu, viņš paaugstināts par uzņēmuma Tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieku. Šis amats ļauj viņam kontrolēt tīrīšanas līdzekļu noliktavas. Paralēli viņš darbojies arī kā ķīmijas piegādātāja, Austrijas uzņēmuma Bilgeri Chemie produkcijas izplatītājs. Tieši šī uzņēmuma produkcija arī piegādāta Rīgas Satiksmei.
Uzņēmums Rīgas satiksme samaksājis simtiem tūkstošu eiro par tīrīšanas līdzekļiem, kas nemaz nav saņemti; fiktīvo darījumu uzraudzījis partijas Saskaņa biedrs un naudu tālāk sadalījuši veikli darboņi, svētdien vakarā ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

Par līdzekļu piegādi 2013.gadā Rīgas Satiksme noslēdza līgumu ar firmu MJ partneri. Pie līguma viņi tika negaidīti - kāds viņu bijušais darbinieks piedāvāja piedalīties Rīgas Satiksmes cenu aptaujā. Līguma summa - 280 000 latu plus PVN. Tā ir maksimāla summa, par kādu var rīkot cenu aptauju, kas nav publiski jāsludina. MJ partneri ir celtniecības uzņēmums un ar tādām lietām nebija nodarbojušies, taču bijušais darbinieks mierināja, ka nekas jādara nebūs - viņi būs tikai starpnieki. Visu izdarīs viņa radiniece Vita Baurovska. Viņa strādā firmā, kas tirgo pieprasītās nanotehnoloģijas sabiedriskā transporta tīrīšanai. No MJ partneriem vajadzīgs tikai viņu godīgais vārds, reputācija un apgrozījums. Celtnieki piekrita un viņiem tika 3% par starpniecību.

Uz jautājumu, kam ienāca prātā ideja, ka tīrīšanas ķīmiju vajadzētu iegādāties, uzņēmuma Vialex darbiniece Vita Baurovska paudusi, ka to teicis viņas bijušā darba devēja Aleksanda Beskorovainija doma. Lai gan firmai bijušas nodokļu problēmas un tā nevarēja piedalīties iepirkumā, toreizējais priekšnieks atradis iespēju nokārtot, ka atrastā starpniekfirma MJ partneri Rīgas satiksmes iepirkumā uzvarēs. Vita to solīja MJ partneriem un solījumu turēja. Drīzumā celtniecības firma saņēma no Rīgas Satiksmes priekšnieka Leona Bemhena parakstītu līgumu un ķīmijas piegādāšana varēja sākties. MJ partneri noslēdza līgumu ar Beskorovainija firmām par mazgāšanas līdzekļu piegādāšanu. Sākumā ar Alchimica Latvia, tad ar Vialeks un beidzot ar HRM. Firmas mainījās, bet darbojošās personas palika tās pašas. 

Sākuma viss gāja labi. Rīgas Satiksme pasūtīja preces, MJ partneri pasūtījumu nodeva Vitai Baurovskai, vēl pēc brīža MJ partneri saņēma no Rīgas satiksmes parakstītas preču pavadzīmes, ka prece saņemta un pēc tam ienāca nauda. Kopumā Rīgas Satiksme par modernajiem tīrīšanas līdzekļiem ieskaitot PVN samaksāja 339 917 latu. Taču ķīmijas preces MJ partneru birojā nekad neparādījās. To sagatavošana piegādei notika Vitas un Beskorovainija firmu birojā Zemitāna laukumā 11. Naudu pēc izrakstītajiem rēķiniem MJ partneri pārskaitīja šīm firmām un paturēja savus 3%. Nevienam nekas nelikās nepareizi, bet tad Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieprasījis uzrādīt Rīgas Satiksmei piegādāto preču izcelsmes dokumentus. Izrādījās, ka Zemitāna laukuma firmas nebija deklarējušas PVN un VID radušās aizdomas par krāpšanos ar nodokļiem, klāstīja Nekā personīga.

Celtnieki saviem sadarbības partneriem pieprasīja preču pavadzīmes. Taču pavadzīmju nebija. Celtniecības uzņēmumam tā bija liela problēma, jo tas nevarēja atgūt no valsts pārmaksāto PVN ap 100 000 latu. VID uzsāka auditu. Tikai pēc audita Vialeks sākušas stāstīt patiesību, kā tas viss ir noticis.

Patiesība izrādījās tāda, ka Beskorovainija firmas ķīmijas preces nebija pirkušas. Pēc pasūtījuma saņemšanas uz Rīgas Satiksmi aizveda ķīmijas preču iepakojumā sapakotu ūdeni, atklāja raidījums. Ķīmijas aizstāšanu ar ūdeni palīdzēja īstenot Rīgas satiksmes Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieks Vjačeslavs Stunžāns.

Viņam piederošajai firmai RS Baltic bija mazgāšanas līdzekļus piegādes līgums ar paša darbavietu Rīgas Satiksme. Tur viņš strādāja nodaļā, kas mazgāja transportu, tāpēc zināja, kādus līdzekļus vajag un varēja pats tos piegādāt, lai blēdība ar ūdeni neatklātos. Galvenais bija uzmanīt, lai kaut kādi mazgāšanas līdzekļi uzņēmumā būtu, par pavadzīmēm neviens neuztraucās.

"Bet ka tas bija tikai ūdens, ar kuru mazgāja, tā tas nav. Ir mazgāts. Un bija tāda doma, ka tiek piegādats ūdens, tad pienāk nauda,  tiek iegādāta ķīmija, un tiek nolikta noliktavā un mazgāti autobusi. jo autobusi ir jāmazgā, visiem jāsaprot, ka autobusi jāmazgā. Tāpēc tā tas tika domāts. Ūdens - bet tajā laikā tika izmantota ķīmija, kas vēl ir saglabājusies, tad tiek ievesta jauna ķīmija, atkal ir ūdens, un.. tādi tie solīši bija saplānoti," klāstījusi Baurovska.

Rīgas satiksme par ūdens piegādāšanu mazgāšanas līdzekļu vietā rausta plecus. Neviens neko tādu nav pamanījis. Autobusi un trolejbusi ir mazgāti katru nakti. Par tīrīšanas līdzekļu trūkumu neviens nav sūdzējies. 

VID audits gan atklājis, ka Beskorovainija firma Rīgas satiksmei ķīmiju praktiski nepiegādāja. Ja pašvaldības uzņēmumam to savajadzējās, to pirka pa tiešo no Stunžāna firmas RS Baltic.


Stunžāna piedalīšanos Beskorovainija biznesā apliecina kāda elektroniskā sarakste - tajā Beskorovainijs prasa ķīmijas pasūtījumu MJ partneriem, uz ko sarakstes biedrs atbild, ka to jau ir nosūtījis. Pārbaudot šo adresi, izrādās, ka tā pieder Stunžānam.

Arī Borisa Carjova un Rīgas pašvaldības uzņēmumu ceļi līdz šim jau ir krustojušies. Antonijas ielā 23, uz kurieni Beskorovainija cilvēki esot piegādājuši naudu, ir reģistrēti viņam piederoši uzņēmumi, piemēram, Well media Rīga. Tai pastarpināti pieder trešā daļa firmā Pilsētas Līnijas, kas jau no 2004.gadā bez konkursa ir ieguvusi reklāmas izvietošanas tiesības Rīgas sabiedriskajā transportā. Carjovs firmas kapitāldaļas iegādājās 2010.gadā. Saskaņa aktīvi izmantoja šo reklamēšanās iespēju 12.Saeimas vēlēšanās. Tāpat šī Carjovam daļēji piederošā firma bez konkursa ieguvusi tiesības ierīkot bezvadu internetu Rīgas sabiedriskajā transportā.

Carjova redzamākā saikne ar pilsētas un līdz ar to arī Rīgas Satiksmes vadību ir biznesa partneris Ēriks Teilāns, Ušakova padomnieks. Carjovs ir Teilānam piederošu uzņēmumu vadībā, tāpat viņam kopā ar Teilāna sievu pieder apdrošināšanas brokeru firma Attollo Brokers. Žurnālisti izpētījuši, ka šī firma ne reizi vien bez konkursa ir tikusi pie pasūtījumiem pašvaldības uzņēmumos. Piemēram, Rīgas Centrāltirgū un Rīgas namu pārvaldniekā.

Rīgas mērs nenoliedz, ka ir dzirdējis par Carjovu. Notikušo Rīgas Satiksmē viņš solījis pārbaudīt.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklēšanu nesāka, un arī Valsts policija neko nosodāmu nav saskatījusi.

"Ne visi amatpersonu pārkāpumi, kas saistīti ar korupciju valsts institūciju dienestā, ir noziedzīgi nodarījumi, kas atbilst KNAB kompetencei. (..) Es domāju, ka biroja izmeklētāji ir gana kompetenti, ka viņi zina, kuras lietas ir biroja kompetencē un kuras ir nosūtāms citām iestādēm," klāstījusi KNAB pārstāve Laura Dūša.

Nekā personīga gan zināms, ka šo lietu atlikt malā izlēma Izmeklēšanas nodaļa, kuras vadītāja ir Lienīte Šikore. Viņas vīrs Andrejs Šikors kandidēja partijas Saskaņa sarakstā 2014.gada 4.oktobrī notikušajās 12.Saeimas vēlēšanās.  Šikors pērn partijai arī ziedojis 1500 eiro.

No KNAB iesniegums nonāca Valsts policijā. Policija trīs mēnešus veica resorisko pārbaudi un nonāca pie secinājuma, ka notikušajā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas