Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Kastro aizies, bet sociālismu nenodos

Šķiet neticami, bet tuvākajos gados komunistu pārvaldītās nelielās Karību jūras salas Kubas vadības grožus varētu pārņemt cilvēks, kura uzvārds nav Kastro. Kubas revolūcijas līdera Fidela Kastro jaunākais brālis Rauls, kurš nedēļas nogalē tika pārvēlēts valsts prezidenta amatā, paziņojis, ka aizies 2018. gadā pēc otrā prezidentūras termiņa beigām.

Kā viņa ticamākais pēctecis tiek minēts 52 gadus vecais Migels Diass-Kanels, kuru nupat notikušajā Kubas parlamenta sesijā apstiprināja par R. Kastro pirmo viceprezidentu. Viņš ir pirmais pēc 1959. gadā notikušās revolūcijas dzimušais kubiešu politiķis, kuram izdevies ieņemt tik augstu amatu.

Neatjaunos kapitālismu

81 gadu vecais R. Kastro par Brīvības salas prezidentu pirmoreiz tika ievēlēts 2008. gadā, lai gan pildīja šos pienākumus jau kopš 2006. gada, kad smago veselības problēmu dēļ viņam tos nodeva F. Kastro, kurš bija valdījis 47 gadus.

Pēc tam, kad svētdien Kubas parlaments jeb Nacionālā asambleja viņu pārapstiprināja, R. Kastro paziņoja: «Šis būs mans pēdējais pilnvaru termiņš.»

Uzrunājot likumdevējus, Kubas prezidents aicināja ieviest divu termiņu limitu un vecuma ierobežojumu augstākajām amatpersonām, arī prezidentam. Viņš arī piedāvāja veikt izmaiņas konstitūcijā, no kurām dažas ir tik dramatiskas, ka to apstiprināšanai būs jārīko referendums, vēsta AP.

R. Kastro valdīšanas gados Kuba ir atcēlusi atsevišķus personu brīvības ierobežojumus, piemēram, mobilo telefonu un personīgo datoru aizliegumu, tāpat kubiešiem vairs nav jāiegādājas dārgas atļaujas, lai viņi varētu ceļot uz ārvalstīm. Ir veiktas arī ekonomiskas reformas, paplašinot privāto uzņēmējdarbību un legalizējot nekustamo īpašumu tirgu.

Tomēr pašreizējais līderis noraidīja iespēju, ka viņa vadībā Kuba varētu atteikties no sociālisma. «Es netiku ievēlēts par prezidentu, lai atjaunotu kapitālismu Kubā,» viņš sacīja runā, ko klātienē noklausījās arī 86 gadus vecais F. Kastro. «Es tiku ievēlēts, lai aizsargātu, saglabātu un turpinātu pilnveidot sociālismu, nevis iznīcināt to.»

Jaunas asinis

R. Kastro arī akcentēja nepieciešamību pēc jaunu asiņu ieplūdināšanas valsts augstākajā vadībā, kur līdz šim atradušies revolucionāri, no kuriem lielākā daļa ir pārsniegusi 80 gadu slieksni.

Viņaprāt, M. Diasa-Kanela iecelšana par pirmo viceprezidentu «parāda noteiktu soli nākotnes vadības modeļa veidošanā, kas paredz pakāpeniski un secīgā kārtā nodot galvenos amatus jaunai paaudzei».

Elektroinženiera izglītību ieguvušais M. Diass-Kanels pakāpeniski ir virzījies uz augšu pa partijas hierarhijas kāpnēm. Savulaik viņš bija Kubas komjaunatnes līderis, bet vēlāk vadīja partijas nodaļas Viljaklaras un Olginas provincē. 2003. gadā viņš kļuva par politbiroja locekli, ir bijis arī izglītības ministrs.

Pērn martā viņš tika iecelts par vienu no astoņiem viceprezidentiem. Pēdējā laikā M. Diass-Kanels aizvien biežāk parādījās Kubas medijos, bet janvārī pārstāvēja R. Kastro Kubas tuvākā sabiedrotā - Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa - inaugurācijas ceremonijā.

Tomēr analītiķi domā, ka M. Diasam-Kanelam Kubas nākamā prezidenta vieta nav garantēta, jo vēl virkne piecdesmitgadnieku ir iecelti nozīmīgos amatos, tādēļ pēdējos valdīšanas gados partijas iekšienē esot gaidāma nopietna cīņa par varu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits